Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topení v dřevěné chatce

Od: tomkk® odpovědí: 30 změna:
Zdravím, postavil jsem před časem na zachradě z 22 mm palubek malou chatku cca 2,4 x 2,4 m. Mám dva syny a chatka se těší docela velké oblibě pro jejich různé akce. Chtěl bych se zeptat, jak moc velké problémy s vlhkostí a plísní mohu očekávat, kdyby se chatka tak jednou za dva týdny používala i přes zimu (pochopitelně přes noc :) ) a vytàpěla přímotopem? (Riziko zahoření si samozřejmě uvědomuji).
A co mohu udělat pro minimalizaci rizika vzniku plísní, jako jestli třeba nechat poté chatku větrat..

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

4x
Jestli je ta chatka jen drevena, tzn. prirozene vetra ruznymi netesnostmi a jeste ji po akci vyvetrate, tak tam zadne plisne nebudou. Ale jak uz bylo receno, primotopem to nevytopite, jak ho vypnete, bude tam do hodiny stejne jak predtim.
Do hodiny ne..tak do 5 minut.
hodnocení

Ano, tak to samozřejmě je, musel by běžet minimálně na 1 kW nonstop, to mám vyzkoušené.

id
hodnocení

1x

Místo přímotopů bych dala olejový radiátor. Na něj si děcka mohou i sednout, maximálně si spálí zadek. Musí se zapnout dříve než přímotop, ale pak déle hřeje.

olejove-radiatory.heureka/...

hodnocení

Ano, máte pravdu, že třeba na noc by byl lepší, na rychlé přihřátí ne. Ale dotaz nezní čím topit, ale jak moc se chatka bude rosit.

hodnocení

1x

Tak malá chatka se dá použít pouze jako sklad nářadí, nikoliv k přespávání. O záměru ani neuvažujte. Je to stejné, jako kdyby jste chtěl topit ve stanu, a ještě o něco horší.

hodnocení

No tak přes léto se v ní spí často, spalo tam už i 8 děcek, raději nechci vědět jak. *smich*

I já v ní očas spávám, dvojité dveře s výhledem na západ slunce otevřené dokořán a spí se v ní úžasně. Ale já nejsem zmrzlík, já klidně spím i na hopačce pod dekou, když sněží.

hodnocení

0x

Přímotopem? To se nedoplatíte.

Lepší je použít infrapanel.

hako.cz/...

janm*
hodnocení

0x

Zdravím

Na nárazové rychlé vytopení, "na pohodu" pokud chatka není zateplená tak jedině kamna. Přímotopy by to byla asi cenově "pálka" a řekl bych že ten přímotop nebude ani moc "stíhat" v případě silnější zimy. Dá se namítnout že to bude jen občas. O přímotopu by se dalo uvažovat jen pokud by byla chatka zateplená.

hodnocení

No ona je to prostě malá letní chatka a řešit komín, kamna, prostor kolem nich a to, že ji děcka nepodpálí, nebo se neudusí CO2 se mi moc nechce (ale kouknu, co nejmenšího se dá pořídit Na YT jsem viděl, jak zimní trampové používají taková miniaturní skládací nerez kamínka i do stanu.). Ani není v plánu tam celou noc topit v mínus 15°C. Spíš jde o možnost jednak jim tam o pár stupňů přitopit na spaní v přechodném období v noci, když je venku kolem 10 °C, a pak třeba když je kolem nuly pár hodin, když tam hrají s kámoši dračí doupě, nebo si tam zalezou na techtle mechtle.

janm*

Jak myslíte, ale třeba ta "minimalistická kamínka" na která se chcete podívat mohou být větším rizikem než normální kamna s normálním komínem, zrovna tak i různé PB přímotopy které nevypouští CO2 ven... Co se týká těch dětí, opravdu menší děti tam není možno nechat bez dozoru i tak a větší např. 15 let a více by už měly vědět co a jak i když samozřejmě u většiny věcí se dozvíte že je nemůže obsluhovat osoba nezletilá výrobci se kryjí... Jestliže mocí mermo chcete přímotopy nebo nějaké infrapanely můžete si je tam dát na zkoušku nejsou tak drahé (resp. vyberete levnější) a po sezóně si vyhodnotit účinnost / cenu atd...

hodnocení

No je to obojí 15+, ale já nic riskovat nemíním, jsou to telata. Ten pevně připojený přímotop, namontovaný tak, aby na něj třeba nespadla deka, je tak nejvíc, co jem ochoten riskovat.

janm*

Ona většina lidí vkládá do té elektriky nereálné představy, zkuste to tedy, ale dle mně pokud tam chtějí být déle třeba na tu noc (to počítejte třeba i 8 hodin v kuse + nějaká pobytová doba třeba 3,4 hodiny k tomu ) a je to normální jednovrstvá bouda se škvírami jako třeba moje šopa, tak dojde ke dvoum již zmíněným věcem, nevytopí to (na pohodu) ale zase pěkně protočí hodiny... Na ty přímotopy bych tu chatku zvenku alespoň trochu zateplil, jinak to bude pánu bohu do oken, radost a následné časté používání může vyústit v rozčarování nad účtem za elektriku a pak pracným vysvětlováním "proč tam nemůžou být co chvíli" nebo alespoň "ne tak dlouho" a "proč by to měli raději tlumit" a vzít si spíš kožich... Vzhledem k ceně obyčejného přímotopu to ale můžete zkusit...a uvidíte

tomkk, proč se bráníte možnosti infrapanelu na strop? Je to jen bílá deska. Děcka nic nepodpálí a jen ho doplníte termostatem. Klidně rego nbeo něco digitálního.

hodnocení

Jj, je to přesně jak říkáte, i kdož to jsem tu rozebítat nechtěl. Je to i důvod, proč jsem tam dosud elektřinu (ani signál wifi) nezavedl trvale, protože jsem nechtěl, aby tam v zimě někoho napado bydlet skoro trvale.
Původní dotaz proto nebyl, jak chajdu vytápět, ale jen se ujistit, zda když jim to občas umožním, tak jestli kvůli tomu chajda nezplesniví.

hodnocení

To gumidek: Já se jim nikde nebráním, jen jsem se neptal na topení, ale možnou vlkost a plíseň při občasném zatopení.

Jinak samozřejmě přímotop mám, panel bych musel kupovat. Také z infrapanelu mám takový divný pocit falešného tepla,jen kam "svítí", tam topí a přece jen neohřeje vzduch tak rychle, jako přímotop s ventilátorem. Takže při krátkodobém provozu by člověk měl hlavu v teple, ale záda a nohy pod stolem studené.

No a v neposlední řadě jde o důvody, které popisuji výše, nechci, aby se to s pobytem v chatce v zimě přehánělo, jen aby byla příležitostná možnost, když kluci poprosí, jim to vyhřát.

mate59
hodnocení

0x

A co tak katalytická kamna?

doplněno 17.10.20 15:34:

smnaradi.cz/...

jendad
Kdo je prodává?
hodnocení

Já mám z plynu a ohně v malé dřevěné budce strach. Navíc ta chatka krásně voní novým dřevem, tam kde tato kamínka vídávám (ťamani) to, dost hnusně chemicky smrdívá.

K deťom na noc tie plynové nie! Navyše chatka nebude spĺňať minimálny požadovaný objem miestnosti (bezpečnostná požiadavka).

Tak ono to vůbec nesplňuje požadavky k přespání. Koza ve chlívku má určitě lepší podmínky. 8 dětí nadýchá za 1 hodinu cca 40 litrů vody! CCa 80 g CO2 ! Nepřípustné!

Oprava: za noc cca 0,5 l vody

hodnocení

0x
Dal by som im tam olejový radiátor. Spotreba bude obdobná ako u konvektoru (přímotopu), ale je bezpečnejší a nebude pri občasnom použití tak moc smrdieť prepáleným prachom (pri odstavení ho ale zakryte). Spotrebu by som pri občasnom použití neriešil. Ak sa využije 1-2x do týždňa a o rok ich to prestane baviť, investícia do zateplenia sa nevráti. Ak ich to baviť neprestane, kúpte im materiál a nech to zateplia sami.

hodnocení

No, zvrto se nám to v odpovědi čím topit, ale o to mi nešlo, mi šlo o to, když se v ní v chladnu občas zatopí, jestli ji pak stačí vyvětrat, jesli nezačne plesnivět.

Až to shoří i s děckama, tak stačí jen vyvětrat a pak si můžete jít sednout...*frajer* Pak se nestačí ani orosit a rosit se začnete vy

A ono se to nakonec "zvrtne" , proč tam nespat, protože norma stanoví, že pokud se v místnosti spí, na jednu osobu musí být min. 20m3 a pro dvě osoby 30 m3. Takže si tam můžete tak akorát pospat vy sám.

hodnocení

V kempech jsou 4 postele i v menších chatkách, takže to bude asi trochu jinak. Předpokládám, že to bude norma pro kolaudaci obytných budov, ale nechce se mi to hledat, je to bezpředmětné.

Když myslíte, že to je bezpředmětné... Jestli to nevíte, tak vydechujeme oxid uhličitý a jestli nechcete, aby se děti přidusili, tak od tak hloupého nápadu upustíte. Nechte jim to na hraní, v létě přespat s otevřenými dveřmi můžou. Kdo poleze v zimě do přístřešku na nářadí? Nebo zkoušíte, co děti vydrží?

A čtyři postele na půdorysu 2,4 x2,4? Asi to bude jinak :)

hodnocení

Nevím, jesli jste byl někdy v kempu, chatky tak malého vnitřního objemu pro 4 osoby jsou tam běžné a já i v o něco menších s rodinou ještě před pár lety běžně spával :

moravacamp.cz/... chatka Muller.

camproznov.cz/... chatka H

Nemluvě o tom jak malý vnitřní objem je třeba ve stanech.

Na rozdíl od těchto kempových částěčně zateplených chatek je ta naše jen z vyskládaných v rozích zámky spojených palubek, takže jak správně psal re4zon výše, je naopak spíše problém s tím, že dovnitř táhne stovkami spár, než v tom, že by se uvnitř hromadil vydechovaný CO2.

Když uvádíte takovéto příklady, jste si jistý, že se tam chodí lidé rekreovat v zimě? *haha* Tak to jste dost otrlý. Já bych si do takové chatky nelehl. Potom už jedině rakev. Tam vydržíte ze vzduchem možná 5 hodin.*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]