Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojler přehřál vodu

Od: keram* odpovědí: 11 změna:

Zdravím, prosím o radu. Máme 220l boljer Dražice. Už jednou se stalo, že nám šla ve sprše teplejší voda než vždycky a zjistil jsem, že je vypadlá tepelná pojistka. Tak jsem ji znovu nahodil a několik měsíců OK. Až dnes se stalo, že šla opět ve sprše vařící voda. Tak jsem šel zkontrolovat tepelnou pojistku, která byla opět vypadlá. Shodil jsem tedy jistič, nahodil pojistku, ale zjistil jsem, že ručička na termostatu je úplně v rudém poli (na konci). Tepelná pojistka sice vypadla, ale bojler tedy hřál dál. Když jsem opět nahodil jistič, tak bojler stále svítil (ohříval vodu). Dokonce i když jsem otočil kolečkem s teplotou na 0°. Máte prosím někdo radu, čím by to mohlo být? Jinak bojler je cca 3 roky starý. Děkuji předem.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den,

buď jste podal nesprávný popis, nebo tam máte víc problémů.

Zkusím to vzít popořadě:

- jak už radili ostatní, vypadá to na vadný termostat

- zkontrolujte, jestli je správně zasunutá kapilára termostatu a tepelné pojistky - platí, že kapilára termostatu musí být hlouběji (dál) v jímce a pojistka níže

- první má vypínat provozní termostat bojleru, to je ten, který ovládáte normálně tím knoflíkem z venku bojleru, pokud nevypne ten, tak má správně zareagovat tepelná pojistka, která zřejmě dobře zareagovala, ale má vypínací teplotu kolem 99 stupňů, lze ji resetovat

- nejsem příliš moudrý z toho vašeho popisu, že ručička termostatu byla úplně v rudém poli (na konci). Termostat nic takového nemá. Ten ovládáte, jak už jsem napsal, vně bojleru, můžete tam mít nastaveno klidně 80 stupňů, ale doporučuje se klidně Optimum, což je u Dražic 55 stupňů. Patrně myslíte teploměr (vlastně indikátor) teploty, který je umístěn na bojleru. Tam by to souhlasilo. Provozní termostat nevypnul, tedy ohřev probíhal dál, až zareagovala tepelná pojistka, která ale reaguje při cca 99 stupních, takže ano, pak je teploměr až na konci v tom červeném poli

- kontrolka bojleru má svítit při ohřevu. Pokud svítí pořád, i když jste dal termostat na 0, tak ano, bude asi vadný provoní termostat. Provozní termostat vypíná topné těleso a kontrolku. Pokud zareaguje tepelná pojistka, tak ta vypíná termostat, těleso i kontrolku, nemělo by pak svítit nic.

-3 roky starý bojler by ještě neměl být zanesený vodním kamenem, ale záleží na oblasti, je možné, že pokud máte tvrdou vodu, stát se to může. V nejhorším bojler rozebrat, vyčistit a rovnou zkontrolovat anodovou tyč (výrobce doporučuje kontrolu po 2 letech provozu). Topné těleso zanesené nebude, Dražice jej mají v jímce, takže vůbec nepřichází do styku s vodou.

- chce to celkovou kontrolu té elektroinslatace. Může být vadný jen termostat, ten vyměníte asi i sám, pokud máte nějaké znalosti elektriky, i když vpodstatě stačí jen přehodit kabeláž na nový. Je možné, že se tam přehřívaly ty fastony, které jsou na těch kabelech. Bývá to někdy propálené a i to dost smrdí nebo zežloutlé. Také zkontrolovat tepelnou pojistku, ale zdá se, že ta funguje. Konkrétně Dražice ale doporučují výměnu celé kabeláže, pokud se něco porouchá, například termostat. Je to sice vázáno na záruku, aby ji uznali, váš bojler je tedy už zřejmě po záruce, ale i tak by výměna kabeláže nebyla od věci. Dá se bez problému objednat. Stojí asi přes dvě stě korun, termostat kolem 300 korun, myšleno provozní, pojistka na tom bude cenově podobně.

doplněno 16.10.20 23:08:

Ještě možná upřesním k té výměně kabeláže. Kromě té záruky tam jde asi hlavně o to, že může být problém právě v těch fastonech, přechodových odporech. Pokud vyměníte jen termostat, tak se může stát, že se závada bude opakovat, a termostat zase brzo odejde. Proto je třeba vyřešit ten prvotní problém, a ne řešit jen druhotný (nefunkční termostat, což může, ale i nemusí, být důsledek těchpřechodových odporů).

doplněno 16.10.20 23:10:

Jinak můžete ověřit i funkci toho samotného termostatu. Mělo by být slyšet cvaknutí, když jím budete otáčet, to značí přepnutí kontaktů. Ale může mechanicky fungovat, ale už může mít opálený kontakt, takže nereaguje dobře. Případně se může rozejít cejch termostatu, takže taky nefunguje dobře.

kenav

Vyndej termostat a over funkcnost,musi vypinat v rozmezí 40-80°C

hodnocení

2x

Termostat.

hodnocení

2x

Provozni termostat bojleru.

keram*
hodnocení

Takže stačí vyměnit provozní termostat a je po problému? Zvládnu to jako vcelku zručný člověk nebo raději nechat odborníkům? Děkuji.

Zrucny kutil to zvladne, jen pozor je to elektrika, nejake znalosti jsou potreba...

hodnocení

0x

Vadný termostat nebo jeho kapilára je špatně v jímce. Do jímky se vždy nejprve strká kapilára termostatu a až pak kapilára tepelné pojistky (když je jedna jímka).

Nebo hodně vodního kamene kolem jímky. Pak funguje kámen jako izolant a spirála se přehřívá. Ale to by nebyla tolik ohřátá voda.

111®
hodnocení

0x

jak to vypadá v bojleru najdete u mne, jestli je už dlouho v provozu, vyplatí se ho i vyčistit a doplnit hořčíkovou anodu,

plhal.pavel.sweb.cz/...

hodnocení

0x

Ještě je možnost, že tam někde z výroby byl volný konektor či blbě zalisovaný kontakt (běžnější je to spíš u staších zařízení, ale zmetek vyloučit nelze). Pak se může stát, že se propálí izolace vodiče v blízkosti tohoto přechodového odporu a případně se i propojí dva vodiče, které ležely na sobě. Tohle opálení by bylo očima vidět po sundání krytu.

V každém případě, pokud do toho polezete sám (což spíš soudě podle vašeho dotazu nedoporučuji),tak se ujistěte, že jste bojler na 100 % odpojil od elektřiny. Nevěřte nějakému nápisu na jističi "bojler", nemusí platit. Takže se minimálně přesvedčte, že když takový jistič vyhodíte a zase nahodíte, že kontrolka na bojleru zhasne a pak se zase rozsvítí. Podobně otestujte, pokud máte před bojlerem odpojovač, jako že by tam měl být.

keram*
hodnocení

Moc všem děkuji za poněkud vyčerpávající odpovědi! Zkontroloval jsem kapiláry pojistky a termostatu a opravdu byla od pojistky hlouběji. Takže jsem strčil hlouběji tu od termostatu a zatím vše běží jak má!

Ještě jednou díky všem!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]