Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
kape mi voda z topeni (viz obrázek). Je to cca 1/5 mističky týdně. V tuhle chvíli máme topení ještě vypnuté. Dříve než zavolám kompetentní osobu, je tu nějaká jednoduchá možnost opravy?
Měl bych zkusit třeba kleštěmi utáhnout tu horní matku, nebo to spodní víčko, z kterého to kape? Nechci to utahovat úplně silou, ani si nejsem jistý, jestli bych to takhle dělat měl.
Otřít vodu ze šroubení a MUSÍ být vidět zdali to teče z víčka uzavíracího šrubení / uvnitř je váleček s O kroužkem a imbusem je možné nastavit průtok nebo zcela uzavřít a o kroužek již netěsní. Při vypuštěném systému je možné vyjmout, vypucovat, vyměnit O kroužek a namazat silikonovou vyzelínou- dělal jsem to přes léto preventivně po 17 letech od spuštění topení/ nebo od převlečné matice. Pokud je to od víčka regulace šroubení, tak sejmout víčko, vyměnit těsnění víčka a zpětně dotáhnout. Pokud to bud ez matky- zkusit dotáhnout, ale být připravený na to, že to může téci ještě více a pak nezbyde než vypustit vodu, vyměnit těsnění a dotáhnout. Na fotce je vyjmutý "váleček" kde je vidět již trochu "zmordovaný" O kroužek. Jinak na tomto šroubení z fota není těsnění a tudíž dotažením by se nic nezkazilo- u Vašeho samozřejmě nevím zdali je těsněno na konus nebo na těsnění.
Teče to spodní víčko. Já si původně myslel, že to víčko budu moct vyndat aniž bych s topením něco prováděl a vypouštěl celý systém. Upřímně tohle jsem nikdy nedělal a nerad bych způsobil nějaké větší škody třeba sousedům pod námi. Bydlíme v pátém patře šestipatrové budovy.
Pokud kvůli tomu víčku musím něco vypouštět asi bych to už nechal na topenáři. Nicméně jestli to víčko můžu vyšroubovat aniž bych dělal něco jiného, tak bych si to ještě zkusil opravit sám (viz vaše rada s výměnou O kroužku).
Pokud je to přes víčko,dát tam těsnění je sice provizorní,ale účinné. Měnit O kroužky chce vypustit celý systém
Dotáhnutí někdy pomůže, ale někdy to začne téct hodně Takže je dobré být připravený na druhou možnost = rychle odstavit systém a mít po ruce náhradní těsnění.
Teče buď šroubení nebo to víčko, z fotky to nejde pořádně vidět.
Holt tohle jsou moderní "eko" těsnění, která je potřeba ze začátku několikrát dotahovat = rovnou podotahuj všechno po baráku (až budeš nachystaný že po dotažení to začne téct)
Jednoduchá možnost - dotažení bych neriskoval. Možná to pomůže, ale z 90 % to poteče mnohem víc. Chce to rozebrat, vyčistit a dát nové těsnění (pravděpodobně vypuštění systému). To se ale dělá na jaře, případně v létě. Pouštět se do toho na začátku topné sezóny je sebevražda, nikdy nevíte, co se vyvrbí za problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.