Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,poprosil bych o radu.Je lepší na práci dřevěný,nebo železný omítník? A ještějedna hloupá - ty omítníky v omítce zůstávají,nebo sedají vytáhnout a použít znovu?Hodím "bůh ty na ně omítníky ,nahážů omítka a stáhnu.Je to správný postup?Jen podotknul,že chci troch vylepšit sklep,takže se to tam chci trošku naučit.Předem děkujiza rady
Je to jedno .oba se vyndají a rýha po nich se prohodí,strhne a zatočí rajbákem.
Omítník se nedává do buchet, ale musí se hodit platle po celé délce omítníku ,který se do platle zatlačí a srovná vodováhou (olovnicí přes prkno)-přebytek malty po stranách se strhne lžicí.Pokud je víc polí,hází se první z obou stran a srovnává,další mezi nima se pak rovnají do šňůrky-spodek i vrch.Až poté se pak hází plocha.
Žádné omítníky nepoužívám. Na stěnu naházím platle (pruhy malty), které srovnám latí do závaží, nebo vodováhy, na šířku, kterou zvládnu pak stahovat při nahazování. Platle nechám lehce zavadout a pak nahazuji. Latí stáhnu a zarovnám fartáčem (hladítko). Hotovou stěnu pak naštukuji.
Je to varianta, léty vyzkoušená. Nechtěl jsem to původně psát, ale řekl sis o to, kdo je neumětel, používá pomůcky.
Kolego Feraxi trochu se pleteš .Použití Fe nebo dřevěných omítníků není o neumětelství.je to jen o rychlostí.Tyto používají i profesionálové!
Já strašně fandím tomuhle systému. Je to jednoduché, rychlé a splní to svůj účel.
Bohužel, ten co to vymyslel neví co si za to říct. Základní sada za 2500,- s kterou uděláš sotva 8m2 a je to jen pár vrutů, vyřezaný dřevěný kolečko a jekl 20x10 s dírou...samozřejmě kdo si to umí vyrobit levněji enbo to udělat variabilně...tomu čest
Taky jsem to video loni viděl a taky se mi to zdálo dost peněz. Tak jsme si to s bráchou vyrobili po svém. Hliníkové profily (jekly) asi 15x15mm, šrouby různých délek až do 100 mm, jako podložky korkové špunty. Omítka dole někde jen na sílu profilu takže 1,5mm, jinde kolem 3cm, nahoře většinou 5-6cm, v jednom místě až 9cm. Kotvili jsme na 4 místech. Profily jsme spojovali dřevěným hranolkem.
Srovnání sice chvíli trvalo, ale to bude tím, že jednak jsme to takto nikdy nedělali, jednak nejsme zedníci a hlavně jsme oba původně strojaři, takže jsme asi zbytečně honili milimetry Ale ta práce potom byla určitě o dost rychlejší než předešlé projekty, kde jsme používali dřevěné omítničky.
pepr: tak přesně takhle jsem to myslel, že si někdo poradí. Ale jak píše kolega...ten korek je zbytečně moc luxus
tak jsi to dělal špatně...když víš, že máš nahoře 2cm a dole 1cm bez omítníku, tak je logické že ti to nebude vycházet. Omítka má mít ve všech místech min 2cm. Tzn., že v v tém případě bys měl nahoře 3cm omítky a dole 2cm...plus omítník...
Krtků nesmysl,hází se dle potřeby,přičemž primární je 1-1,5 cm!.Také lze házet na srovnání i 10cm.(to se pak plentuje rozbitymi dvouduťáky či bobrovkami)
Tak to vyzkouším a uvidíme.Kdyžtak tam fláknu zelený sdk a bude klid.Nevím jestli to je do sklepa vhodné.Nemám sklep mokrý,ale záse by to asi dýchalo.Byla by tam mezera mezi zdí.Kdyby se tam nahoře a dole hodily nějaké větrací mřížky,tak by to snad nemusel být takový problém.Sklep je celkem suchy ( když se poctivě větrání. )
OK,děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.