Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení světla

Od: pepan* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den.Dotaz. Můžu napojit Fázi na světlo přez vypinač z krabice od 6A jističe (není tam Nulák,jen jeden drát ke světlu) a Nulák napojit do krabice kde jsou napojené zásuvky od 10A jističe?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

No fungovat to bude, ale není to prasárnička, je to prasárna nejtěžšího kalibru! To už můžete ten nulák rovnou připojit na trubku ústředního topení. Revizí to určitě neprojde, protože revizáka z toho klepne Pepka.

hodnocení

4x

Tak celkove je to takova prasarnicka...ono to fungovat bude, ale revizi na to nedostanete. Proc z toho rozvadece nenatahnete nove privodni kabely, kdyz uz jste tam tahal zelenozluty k zasuvkam?

hodnocení

3x

Prasárna, která kvalitního řemeslníka ani nenapadne.

111®
hodnocení

3x

já mám podezření že tazatel netahak nové kabely ale přitáhl jen zelenožlutý drát tam kam potřeboval, takže je to bastl celé, jinak by nehledal Nulák ale byl by přitažen v novém kabelu...

Přesně takový pocit mám i já.

hodnocení

1x
6A jistič je většinou na světla takže nevidim problém
A ten nulak múžeš dat k nulákúm co dou od zásuvky

"...ten nulak múžeš dat k nulákúm co dou od zásuvky"

A to je podle jaké normy? *sok*

Když budeš krást nulák zásuvkám, kde je proudový chránič, tak se bude vracet méně proudu a bude neustále vypínat ty zásuvky.

A čo ak má len jeden prúdový chránič pre všetky okruhy? Do chrániča predsa pôjde len jeden nulák a až tak sa rozdelí na ostatné okruhy. Takže jeho riešenie nemusí byť nesprávne.

hodnocení

0x

Nuláci nejdou přes žádný jistič.

Elektricky ok, ale čuju prasárničku.

Asi tam ma krabici věneček a na něm faze do zasuvek a nulaky
A de mu o to jestli to k nim múže přidat
V tom nevidim problém
pepan*
hodnocení

Jo ,je tam věneček Předělávál jsem kuchyň a koupelnu. Všechno mám doufám podle předpisu.Ale zapomněl jsem na jedno světlo a nechce se mi zase rýpat do omítky.

Takže si vše tahal 3 žilově a dával chránič?
Pokud ano tak nulu od světla musíš dat zas na nulu od zásuvek nesmíš ho dát na žlutozelenej ochranej vodič to by ti pak padal chránič
pepan*
hodnocení

barvy drátů dávám jak ma být.Zelenožlutý sem musel tahat až od hodin. Protože původně byly všude jen dva dráty.ted jsou všude k zásuvkám tři.

Ještě jste nám neřekl, jestli máte v zásuvkovém, případně i světelném okruhu chránič. Pokud máte elektroinstalaci podle nových norem a máte v instalaci zařazeny chrániče, tak to fungovat nebude.

jabraka*
hodnocení

0x

ke světlu stačí přivést dva vodiče.Přes vypínač fázi,zemnící vodič jakkoliv odjinud.U izolovaných svítidel to určitě nebude dělat problémy.Pokud jde o svítidlo kovové,kde by mohla se na povrchu objevit špatnou izolací fáze,je nutno přivést i zelenožlutý ochranný vodič.a tím jistit kodtru svítidla.

JABRAKA

111®
Ty se silnoprpudu vyhni v řádění, možná máš zkušenosti s HiFi ajsi dobře v chemii, ale elektriku nerad

Jabrako, zjisti si něco o fungování proudových chráničů!

jabraka*

Ve většině bytů,v nichž jsem pracoval,se proudové chrániče nevyskytovaly,případně jen pro obvody v kuchyni a koupelně.Světelné okruhy to ani nepotřebují.

JB

111®

to se pleteš...

V současné době, ne jen všechny zásuvky přístupné laikům, ale i světelné okruhy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]