Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu...
Mám potíže s cirkulací vody v radiátorech v podkroví. Ve sklepě mám plynový kotel s vestavěným oběhovým čerpadelm. Nad ním v prvním patře bez problémů, voda vyloženě hučí v radiátorech a cirkuluje na jedničku. V podkroví mám čtyři radiátory a topí v podstatě jen jeden. Podle štítku to čerpadlo co je v kotli musí zvládnout převýšení až do podkroví. Přesto jsem pro jistotu do prvního patra, do stoupačky nahoru dal ještě jedno pomocné oběhové čerpadlo navíc. V tom jednom topícím radiátoru nahoře to vyloženě lítá jak drak, je to slyšet, přesto ostatní tři prostě nic.
Průchodnost trubek jsem ověřil, je to plast a bez potíží, ničím to není ucpané.
Tlak na kotli mám 1,3 což by mělo být OK. Tlak na expanzce u kotel jakbysmet.
Zajímavý je fakt, kdy to začalo zlobit. Nahoře byli původně radiátory, které měli středem trubkový systém a venkovní obal byl plech. Začali téct, tak jsem je zaměnil za ten typ, co má vodu v dutém plášti Přední a zadní strana radiátoru je prostě dutá. Od té doby začaly potíže... nějaká rada? díky moc...
Mate pouzity stejne radiatorove ventily? Pokud jsou termostaticke, tak vsude. Jinak to v podkrovi nebude topit. V prvnim patre bych hydraulicky priskrtil na ventilech prutok. To dalsi cerpadlo bych tam nedaval.
Nemám, dole mám termostatické, nahoře je všechno naplno... je pravda, že když dole všechno přiškrtím na maximum, je to lepší.
Druhé čerpadlo jsem přidal, ale bez většího efektu, je to takové to pomocné oběhové.
Laicky se mi zdá, že teplá voda nahoře jde okamžitě dolů vratkou a ne do těch ostatních radiátorů.
Převýšení jsem našel podle katalogového listu daného typu čerpadla.
Já vím, že jsem amatér a děkuji za každou informaci. Tak jak jsem psal nahoře, subjektivně má pocit, že se horká voda hned sune dolů... že prostě neobíhá po podkroví.
Všechny horní radiátory mají obyčejné ventily a na plno..
Pouze a jen souhlas. Pokud jste do systému přidal další čerpadlo, tak jste přidla další neznámou do systému a z rovnice o dvou neznámých jste udělal čtyři neznámé. Výtlačná výška je rozhodující u systému s výtlakem do volného prostoru- tj např vodárenské čerpadlo. U oběhového čerpadla hodnota výtlaku musí pokrýt tlakovou ztrátu okruhu, protože to co čerpadlo vytlačí nahru, tak zase táhne gravitace dolů.Tj u uzavřeného okruhu může být výška systému vyšší než vtlačná výška čerpadla a přesto okruh bude pracovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.