Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Voda v samotížném okruhu

Od: krakonos* odpovědí: 17 změna:

Kotel je zn.Vulkán 22 kw a mám ho 3 roky.Dnes jsem zatápěl v něm,je v samotížném okruhu.Mám teploměry jak přímo na kotli,tak na potrubí nad kotlem.Na teploměru na kotli je vždy asi o 5 st.vyšší teplota,jak na tom druhém.Tak to bylo i při minulém zatápění.Ale dnes z ničeho nic po dosažení teploty 50st. na kotli na tom druhém spadla teplota na 35 st.a tak se držela,i když na kotli stoupla na 80 st.a pořád stoupala.Kotel jsem musel vyhrabat a odstavit.Může se kotel zavzdušnit?Nebo proč ta voda v samotížce nechodí?Do dneška nebyly probémy.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Necirkuluje voda.Málo vody,vzduchová bublina, zavřený ventil

hodnocení

2x

Není někde na potrubí zavřený kulový uzávěr? Máte tam termoventil, který udržuje teplotu zpátečky nad 50St.? Jsou otevřeny ventily radiátorů?...trochu více popište systém, příp. foto...

krakonos*
hodnocení

Zavřený ventil není,v domě je celkem 10 litinových radiátorů,ale mám otevřený kouhouty jen na čtyřech.Termoventil tam nemám,ale je tam ručně ovládaný duomix v okruhu kotel-akumul.nádrž.Když lezla teplota moc nahoru,postupně jsem ho otvíral,ani s nádrží voda necirkulovala.Při zatopení posledně nebyl problém a NIC jsem s tím nedělal,ventily nezavíral,nic.

A veškeré trubky rozvodů i radiátory byly studené? Zkoušel jste rukou? Je to sice blbá otázka, ale ptám se...není jen problém v tom druhém teploměru? Dejte pro názornost foto umístění teploměrů s patřičným potrubím...

krakonos*
hodnocení

Radiátory měly akorád těch 35 st.

Voda v samotížném okruhu

Radiátory boli na omak horúce, či nie? Je to dobre odvzdušnené? Nerobili ste tam nejaké úpravy?

Problémov tam môže byť hromada. Od pripchatého potrubia cez vzduchovú kapsu až po nefunkčný teplomer. Ak je to odvzdušnené a (predpokladám otvorená) expanzka doliata, otvorte všetky ventily na telesách, zakúrte malou dávkou paliva a pozorujte, kam sa dostane teplá voda.

Ak nefungoval ani okruh radiátorov ani duomix do aku nádrže, napr. spiatočka môže byť zanesená bordelom.

bg

To, že radiátory jsou u samotíže chladnější než voda v kotli je normální, cirkulace samotíží je poměrně dost pomalá. Napadá mne buď problém v oběhu vody (zavzdušnění, přiškrcení ventilů apod., jak psali ostatní) nebo příliš velký výkon kotle daný např. vysokým tahem komína. Samotíž potom nedokáže ten výkon dostatečně rychle přenést do radiátorů.

krakonos*
hodnocení

To je mě celkem jasný,že bude teplota vody v radiátorech vždy o něco chladnější,ale já tam mám rozdíl 35-40 st,na kotli 80 na tom druhém teploměru 45..Dneska šlo topit alespoň do nádrže,ale včera jsem musel hořící polena z kotle vytahat.Kotel mám čtvrtou sezonu a do ted nebyly problémy.

krakonos*
hodnocení

Tak,jak se problém objevil,tak zase zmizel,a nevím proč.Už druhý den cirkuluje voda normálně.Jen jsem včistil dnes kotel,včera se nějak dlouho držla teplota na 40 st.

Že by až takový problém přenosu teploty kotel - voda v systému? S tím jsem se ještě nesetkal...se zhoršeným ano,ale až tak...

Jen přenosem to asi nebylo, když na výstupu 80 měl.

V otázce píše, že 80 bylo přímo na kotli...a další teploměr na potrubí nad kotlem...

hodnocení

1x

Někde je problém s cirkulací vody, Na dálke nelze zjistit.

Můžete dodat foto?

hodnocení

0x

Nepíšete, jestli máte otevřený systém, nebo expanzní nádobu a jesti jste zkontroloval, že tlak v soustavě je OK, tedy jestli někde neutekla voda.

doplněno 17.10.20 22:21:

No, jen tím, že problém zmizel, bych ho nepovažoval za vyřešený. :)

doplněno 17.10.20 22:28:

Třeba je problém s rozběhem samotíže. Mohlo by to záviset na nastavení duomixu. Pokud se to zase stane, přepnul bych duomix do polohy, že vše jde do radiátorů.

krakonos*
hodnocení

Mám expanzku nahoře pod střechou a tlak byl jako vždy 6,2 kpa.Ale ,jak jsem psal,problém je vyřešen,jen nevím,čím to bylo.

krakonos*
hodnocení

Jak jsem psal,ten duomix je v okruhu kotel-akunádrž a přestavil jsem ho,až lezla teplota na kotli ke 100 st.Ještě bych napsal,že na okruhu do radiátorů jsou dva 2" ventily,než nastal problém s cirkulací vody,ten na zpátečce jsem měl jen pootevřený.Omezoval jsem tak průtok vody,aby jí šlo v přechodným období víc do akunádrže.Ale když byl problém s tou cirkulací,pak jsem je otevřel naplno,stejně to nepomohlo.

Ještě takovou osobní zkušenost, měli jsme samotíž starou cca 35 let. Když jsem teď předělával kotel na automat, řezal jsem to v místě, kde se to zužovalo na 3" a nepříjemně mě překvapilo, že v trubce bylo usazeno cca 1 cm dost soudružného mazu. Pokud se taková úsada udělá v užším místě, mohlo by to průtok dost výrazně omezit, zvlášť pokud někde nějaká usazenina odpadne a putuje systémem. No a ty vaše rozvody taky nevypadají úplně zánovně..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]