Nejste přihlášen/a.
Jak teď hodně prší, tak začalo zatýkat do bytu, je vlhká celá jedna stěna v předsíni a nelepší se to. Je to panelák a byt v osobním vlastnictví, SVJ. Chtěl bych se zeptat, jak toto rychle řešit? Správce řekl, že musí počkat až přestane pršet a uschne to aby se to dalo zatmelit. Je nějaká jiná, rychlejší cesta? Pršet může několik dní a to může být velký problém.
děkuji
jak napsali diskutující přede mnou,upozorňuji na to,že voda může prosakovat kdekoliv na střeše a voda potom jede "po panelu" . Takto nám zatékalo za oplechováním výtahové šachty a voda byla po 6 metrech. Je to problém pro SVJ, můžete čerpat pojistnou událost - každé SVJ by mělo být pojištěno na společné prostory a to střecha je.
Jak již bylo řečeno, nejdříve je nutné zjistit příčinu závady. Zatékání kolem oplechování a varnými pásy, nebo prasklinou ve varném pásu, lze hořákem nouzově i za deště.
Jo je to o umění ,ale umění je nalézt na ploché střeše kudy zatéká - když se nalezne to pravé místo,pak je to jednoduché i v dešti ,byť to nemusí být 100% oprava!
Tak to každopádně, někdy to může být docela oříšek, ale samo se to nenajde, musí tam někdo vlézt a pokusit se závadu nalézt. Oprava je pak už brnkačka.
Najprv musíte odstrániť príčinu. Môže byť triviálna. Napr. upchaná vpusť a tvorí sa tam bazén. Tiež pomerne zradná dierka niekde na opačnej strane strechy. Ak si trúfate, vybehnite na strechu a nájdite príčinu (a nespadnite). Každopádne nahláste to okamžite nehľadiac na hodinu výboru SVJ a správcovi ako haváriu (napr. SMS), nech môžu okamžite konať.
Opravu by malo podľa mňa hradiť SVJ z fondu opráv / poistky a to vrátane opravy Vašeho bytu.
Tak predseda svj nehodla nejak aktivne jednat bohuzel. Nevim jaka je jeho zodpovednost, ale volal jsem mu a rekl, ze s tim ted nic neudela, co po nem chci. Ze mluvil s nekolika lidma a pry nemaji cas, mozna ke konci pristiho tydne (vubec to neznelo verohodne). Navrhl jsem mu jinou firmu, kterou jsem nasel, ale rika, ze na tu strechu nikoho nepusti... Kdyz jsem se ho zeptal na kontakty s kym mluvil, tak rekl, ze mi do toho nic neni
Předseda dost možná neřeší nic - do jeho bytu neteče a má tě na háku... Nic ti do toho neni? Ale je, teče do tvýho bytu...
SVJ to oznam prokazatelně, veškeré domluvy atd. nic neznamenají.
Jde o havárii, tj. o opravu tvého bytu, to půjde z pojistky nebo fondu oprav. Pokud nejsi hrabě lidumil a nechceš to zatáhnout ze svého... Vadná střecha poškozuje tvůj byt.
Pokud nevíš jak jednat tak zajdi za právníkem, tohle může být i o větších částkách (oprava bytu a střechy)
Dokonce ani nemusí příčina být v prosakující vodě,pokud není správně provedena tepelná izolace,a střecha prochládámůže se na poslední parozábraně i voda kondenzovat a tvoří pak fleky.
Oprava střešní izolace v paneláku je dost nákladná a v každém případě bude každý majitel bytu muset sáhnout hluboko do kapsy.Rozhodnout o nákladech opravy musí shromáždění samosprávy a nejméně 75 % majitelů.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.