Nejste přihlášen/a.
Jde o termostat Auratron 2000. Před časem mi dělali k expanzní nádobě ventil, současně namontovali i termostat k čerpadlu. Nebyl jsem u toho, nevím k čemu tenhle termostat slouží, vím že se jím zapíná čerpadlo, nastavují se tam teplotní stupně. Nevím k čemu je tohle dobré mít u čerpadla. Předtím jsem to neměl, čerpadlo se zapínalo automaticky při sepnutí kotle. Problém: Kotel je v pohotovostním režimu (zrovna netopí) ale na termostatu v obýváku se stále točí kolečko že kotel topí. Předtím se kolečko točilo jen když kotel topil.
A nezastavil se kotel svým termostatem?
Když bude v obýváku velká zima, pokojový termostat bude dlouho požadovat ohřev. Jenže kotel za chvíli ohřeje vodu na nastavené maximum a proto se vypne. Nedivil bych se, kdyby se o tom obývákový termostat nedozvěděl a proto stále ukazoval "topíme" (chceme topit), ale kotel nebude hořet, dokud voda v systému trochu nevychladne. Nejedná se o tento případ?
Myslím že jo. Myslíte tedy až se dosáhne v pokoji požadovaná teplota tak by měl termostat jít normálně? Zatím tam tedy požadovaná teplota není.
Bez podrobností o Vašem systému nelze sdělit přesně, kde je chyba.
Ale zkusím to nastínit.
Kotel hlídá nějakou teplotu vody. Termostat hlídá teplotu v místnosti. Když termostat dá pokyn kotli, aby topil, tak se začne kolečko na termostatu točit. Ale kotel má nastavení, že ještě nemá topit, páč je voda v systému ještě teplá.
Příklad, v místnosti máte zavřené topení a termostat říká topi a topit. Ale kotel je již tak natopen, že již nepustí více teplou vodu, tak přestane topit a čerpadlo po chvilce vypne. Ale na termostatu stále hlásí, topit a topit.
Jaký je to kotel? Problém bude v termostatu - slabé baterky,přerušený kabel mezi termostatem a kotlem
Jde o kotel Destila Ocelot DPL 25 A-H. Baterky by měly prý vydržet cca 4 roky. Sice nevím kdy se tam dávaly ale na termostatu je ukazatel slabých baterií. Bateriemi by to asi být nemělo. Z pokojového termostatu je samozřejmě kablík, je zapojen do kotle. Z termostatu ve sklepě vedou 3 kábléky, jeden je od čerpadla, druhý je zapojen do elektřiny, třetí je od čidla které je na výstupní trubce vody z kotle.
Auratron nebo auraton?, je potřeba spárovat při prvním zapnutí nebo výměně baterek s vysílačem, pokud je to bezdrát. Je tam talčítko reset na zmáčknutí drátkem nebo kancelářskou svorkou.
Auratron nebo auraton?, ... to nic, já sám jsem nevěděl. To nebyla narážka.![]()
Potom tedy, jak psali kolegové.
Sorry, Auraton. Bezdrát to není, do kotle vede kabel. Možnái to bude tím jak někdo psal už v jiné odpovědi, kdo ví. Že kotel chce topit, v pokoji není navolrná teplota tak to ukazuje topení. Měnil jsem kotel. U starýho, ta samá značka (starší typ) to ukazovalo točení toho kolečka jen při zapnutém kotli. Pokud v místnosti kde je termostat nebyla požadovaná teplota a kotel zrovna neběžel tak se kolečko určitě netočilo. O tý dírce/reset vím. Vím jak to resetovat, za to člověk nic nedá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.