Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel zrovna netopí, termostat ukazuje topení

Od: habin® odpovědí: 10 změna:

Jde o termostat Auratron 2000. Před časem mi dělali k expanzní nádobě ventil, současně namontovali i termostat k čerpadlu. Nebyl jsem u toho, nevím k čemu tenhle termostat slouží, vím že se jím zapíná čerpadlo, nastavují se tam teplotní stupně. Nevím k čemu je tohle dobré mít u čerpadla. Předtím jsem to neměl, čerpadlo se zapínalo automaticky při sepnutí kotle. Problém: Kotel je v pohotovostním režimu (zrovna netopí) ale na termostatu v obýváku se stále točí kolečko že kotel topí. Předtím se kolečko točilo jen když kotel topil.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

A nezastavil se kotel svým termostatem?

Když bude v obýváku velká zima, pokojový termostat bude dlouho požadovat ohřev. Jenže kotel za chvíli ohřeje vodu na nastavené maximum a proto se vypne. Nedivil bych se, kdyby se o tom obývákový termostat nedozvěděl a proto stále ukazoval "topíme" (chceme topit), ale kotel nebude hořet, dokud voda v systému trochu nevychladne. Nejedná se o tento případ?

hodnocení

Myslím že jo. Myslíte tedy až se dosáhne v pokoji požadovaná teplota tak by měl termostat jít normálně? Zatím tam tedy požadovaná teplota není.

hm*

Mohlo by se to pak "spravit".

Kotlový termostat je to kolečko na kotli, tak se podívej, na kolik je nastaven. Zhruba na té teplotě by měl kotel sám vypnout (kotlový teploměr je pod termostatem). Když teplota vody klesne asi o 5-10 C a v pokoji je pořád zima, měl by kotel zase zapnout.

hodnocení

2x

Bez podrobností o Vašem systému nelze sdělit přesně, kde je chyba.

Ale zkusím to nastínit.

Kotel hlídá nějakou teplotu vody. Termostat hlídá teplotu v místnosti. Když termostat dá pokyn kotli, aby topil, tak se začne kolečko na termostatu točit. Ale kotel má nastavení, že ještě nemá topit, páč je voda v systému ještě teplá.

Příklad, v místnosti máte zavřené topení a termostat říká topi a topit. Ale kotel je již tak natopen, že již nepustí více teplou vodu, tak přestane topit a čerpadlo po chvilce vypne. Ale na termostatu stále hlásí, topit a topit.

A ještě je tu termostat pro čerpadlo který může být nastavený tak, že i když má podle prostorového termostatu topit, kotlový už vypnul kotel a čerpadlo se ještě nespustilo

hodnocení

0x

Jaký je to kotel? Problém bude v termostatu - slabé baterky,přerušený kabel mezi termostatem a kotlem

hodnocení

Jde o kotel Destila Ocelot DPL 25 A-H. Baterky by měly prý vydržet cca 4 roky. Sice nevím kdy se tam dávaly ale na termostatu je ukazatel slabých baterií. Bateriemi by to asi být nemělo. Z pokojového termostatu je samozřejmě kablík, je zapojen do kotle. Z termostatu ve sklepě vedou 3 kábléky, jeden je od čerpadla, druhý je zapojen do elektřiny, třetí je od čidla které je na výstupní trubce vody z kotle.

U těchhle kotlů je přídavný termostat čerpadla jako opatření proti nízkoteplotní korozi. Pokud je nakotli nastavena nižší teplota než na termostatu ve sklepě,čerpadlo nesepne .Zkuste přidat na kotlovém termostatu.

Na ukazatel slabých baterií se obvykle nedá spolehnout.

hodnocení

0x

Auratron nebo auraton?, je potřeba spárovat při prvním zapnutí nebo výměně baterek s vysílačem, pokud je to bezdrát. Je tam talčítko reset na zmáčknutí drátkem nebo kancelářskou svorkou.

doplněno 14.10.20 19:54:

Auratron nebo auraton?, ... to nic, já sám jsem nevěděl. To nebyla narážka.;)

Potom tedy, jak psali kolegové.

hodnocení

Sorry, Auraton. Bezdrát to není, do kotle vede kabel. Možnái to bude tím jak někdo psal už v jiné odpovědi, kdo ví. Že kotel chce topit, v pokoji není navolrná teplota tak to ukazuje topení. Měnil jsem kotel. U starýho, ta samá značka (starší typ) to ukazovalo točení toho kolečka jen při zapnutém kotli. Pokud v místnosti kde je termostat nebyla požadovaná teplota a kotel zrovna neběžel tak se kolečko určitě netočilo. O tý dírce/reset vím. Vím jak to resetovat, za to člověk nic nedá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]