Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zvažuji do větší dílny, zda-li zakoupit 5kw topidlo na elektřinu (380) nebo na plyn (bombu). Počítám správněm že pokud má jedno jak druhé topidlo stejný výkon (5kw) a pojede v obou případech na plno, tak že v obou případech bude mít stejný výkon 5kw, akorát, když elektřina stojí 4,4 Kč (1kw) a plyn stojí 1,8 Kč (1kw), tak budu topit plynem o cca polovinu levněji?
Nebo je moje úvaha špatná a může to být jinak? Děkuji moc za radu.
PB určitě nestojí 1,8 Kč, to se spíš blíží ceně zemního plynu (viz miso). Takže raději el. přímotop. Nevím, jak velkou tu dílnu máš, ale tak do 15 m2 úplně stačí teplovzdušný ventilátor o 2 kW. Další výhodou je, že se prostor vyhřeje velice rychle. Vlastní zkušenost.
Ajaj, já jsem blbec! Já vzal opravdu cenu zemního plynu a ne PB láhve
Můžete mi prosím vypočítat, kolik tedy stojí 1kw z té láhve, při ceně 350 Kč/10kg? Na tyhle počty jsem úplný blbec.
A ještě by mě zajímalo, proč lidé tyto topidla vůbec kupují, pokud je cena provozu srovnatelná s el. a plyn má v podstatě oproti el. jen samé negativa (horší údržba, výměny, větrání, nebezpečnost atd.).
Děkuji
Nemají k tomu předurčenou elektriku? Nikdo na to při výstavbě nemyslel? Popřípadě je to stará stavba kdy se to vůbec nedělalo? Pokud máš možnost topit elektrikou šel bych do elektriky. Pokud nemáš uzpůsobenou elektriku k tomu aby ti to fungovalo jdi do plynu
35 [Kč / kg] / 12,9 [kWh / kg] ≈ 2,70 Kč / kWh.
K tomu pripočítajte potrebu intenzívneho vetrania (čo v dielni bude možno tak či tak...)
Pre občasné použitie je to jedno, šiel by som prednostne do elektriny. V prípade náhlej potreby sa dá aj temperovať. Pre časté použitie je to zastreliť alebo obesiť. Vykurovanie elektrinou (navyše bez priznaného tarifu) či s LPG z 10 kg fliaš je na prevádzkové náklady pomerne drahý spôsob.
Plynové ohrievače majú svoje využitie. Rôzne objekty bez dostatočného zdroja elektriny, stánky, stavby, atď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.