Nejste přihlášen/a.
Vážení, otázka zní : vytápění (vyhřívání) okapů, žlabů a svodů - co Vy na to. Má s tím někdo zkušenosti, je to tzv.topení panubohu do oken nebo je to k něčemu dobré? Prosím, neřešte zateplení střechy atd. Konkretně - odporové kabely, spotřeba el.energie za zimu atd. Děkují předem za přínosné odpovědi. PS. Nejenom tričkami je člověk živ. Stafan.
Podle mně je lepší ty okapy zdemontovat,nebo na otočných držákách zasunovací.V dnešní době totiž pro takovej efekt říct "mám vytápěný okapy" a stojí to cca.350.-kč za měsíc je drahá sranda.
Je skutečně neuvěřitelné,jaké škody utrpí tyto součásti obydlí za zimu.Zamrzlé okapy a svody se poškodí a než se majitel nemovitosti rozkouká,má vytopené omítky a někdy i půdu.Tak se určitě vyplatí do kousku kabelu investovat.Předem je třeba říci,že topení je pouze potenciální,je připraveno zasáhnout,až když "teče do bot".Po většinu zimy jsou střechy a okapy suché.Problém začíná,když střecha začne tát a přitom ještě v noci mrzne.V tu dobu zapneme topení.Regulace je nastavena na teploty nízko nad nulou,třeba na+ 4-5 stC.Příkon je vcelku malý.Když se prostor ohřeje nad nastavenou teplotu topení vypne.Sám jsem kabely nepoužil,rozumy jsem tahal z pracovníků firmy,kteří na jedné historické budově topení instalovali.
JABRAKA
Vytápět ano,ale záleží na podmínkách.Jestli jsou svody falcované,nezaletované hrozí,zvláště při takovéto zimě,rozervání ledem.Záleží také na sklonu a ploše střechy,a množství sněhových zábran.Prostě zvážit zda může zejména led poškodit okapový systém + hledisko bezpěčnosti zejména činžovní domy v husté zástavbě.Navíc nástřešák nesundáte na zimu.Na horách se to řeší trochu jinak,jednak jsou žlaby utopené víc pod okapní hranu aby je sníh a led přejel,navíc se často sundavají,případně jen svod a dává se řetěz.Někdy se svody dávájí falcem od baráku,aby když rupne nešla voda na barák.I tak je lepší falc zaletovat ,když už není bezešvý.Automatické vytápění s nastavením kritické teploty,vyloučí Vaši chybu,jinak se obávám,že se z Vás stane hlídač teploměru.V neposlední řadě je třeba si říct,že 30let starý žlab a svod z pozinku,nemá smysl moc chránit.
při mrazech jak byly nedávno a ještě budou (-10st a i více) na tom majitel prodělá kalhoty . . . . . Taková halda ledu se rozmrazí v místnosti za nejméně 24 hodin (kde je 20C), tím chci naznačit velkou spotřebu energie. Na jednu stranu je to vymoženost, ale na druhou stranu . . . . za chvíli bude na elektřinu i chodník pod tím okapem abyste nemusel udělat krok navíc. Tím nechci psát nic proti Vám. Pokud to citíte jako potřebné, tak to instalujte. Ale obávám se že aby to rozmrazilo takovýto, led muselo by to mít příkon nad 1kw. /neporadil sorry/
Vážený miramira, nějak jsem nepochopil co mají společného moje kroky navíc s zaledněnou střechou.(no budiž). Ale jinak jste se trefil. Pod tímto okapem je totíž chodník, po kterém běžně chodí děti, do školy, do tělocvičny. Těď nechodí.Sorry.
Namontoval sem ale spínám ručně jen když vidím že je to nutné, 12m kabel stál 1800 Kč a kýbl omítkovíny na poškozenou omítku 1700 + práce takže... vice peněz utratíme za větší...
Počty jsou jednoduché je li pod střechou chodník nebo cesta kolik pode stát oprava poškozeného auta které právě projíždí nemůsí ani parkovat .Na kolik příide doplácení do průměrneru mzdy pokud se zraní člověk a umyslně to nahraje na plnou nebo jen častečnou invalidku .Pojištovna to uhradí poškozenému, nasledně si vyžádá odborný posudek na střechu,pokud se zjistí že nemáte sněhové zábrany dle platných norem (na staré střeše nesplňuje skoro nikdo ) zanedbal jste udržbu (neodstranil led) muže se stát že bude chtít peníze od Vás .
Nejlepší samozřejmě je mít dobře udělanou střechu vzhledem k místu kde dům stojí. Když už ji nemám, tak si můžu vybrat - buďto upravit za velké peníze, nebo instalovat topné kabely za menší peníze.
Ještě se tady nezmínila důležitá věc - regulátor.
Pokud to máte na 3m žlabu na verandě, pak stačí ruční vypínač, ale pokud jde o větší délky, pak DOPORUČUJI regulátor s čidlem jak teplotním, tak i vlhkostním. Úspora oproti teplotnímu senzoru je potom znát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.