Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlavní jistič pravidelně vypadává

Od: bonetty odpovědí: 29 změna:
Dobrý den,
Prosím poraďte - stále s pravidelnosti vypadává hlavní 3 fázový jistič a to vždy v 15:00 kdy se mění tarif. To co je zajímavý ,že se to stává jen v neděli, ostatní dny jsou bez problémů.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

nezlobte se na mě, ale vy se tu dožadujete vysvětlení a svojí instalaci jste nepopsal ani dvěmi slovy jakýkoliv návrh nějakého logického či selektivního postupu zjištění stavu vašeho problému popíráte a pořád máte jen to jedno a to samé proč v neděli nejsme jasnovidci a my to tady bez vaší součinosti nejsme schopni zjistit bud se ke každému návrhu přestante stavět negativně nebo si zavolejte do baráku revizáka a nechte si instalaci zkontrolovat on na to místě příjde. a ted k věci zkuste v neděli před třetí shodit jistič od bojleru jak tu psal kolega a uvidíte jestli hlavní spadne nebo ne. jestli spadne je závada jinde tak bojler nahodíte a zkusíte příště jiný okruh jestli nespadne je závada u bojleru nebo je vyhřátý jistič nebo máte hraniční kapacitu. nemáte třeba přímotopy nebo elektrokotel? a než napíšete vaši větu poč jen v neděli ve tři odpoledne zkuste trochu spolupráce

hodnocení

1x

Tak zkuste aspoň zjistit, který obvod za hlavním jističem vám to způsobuje. Pro začátek vypněte v neděli přer třetí jistič bojleru a uvidíte, jestli to opět vypadne. Je to ale zjišťování na dlouho, možná.

bonetty
hodnocení

Ale ten bojler(pokud je strůjcem )přece neví že je neděle. A v týdnu maká normálně?
oldo

Oni to nevedi a vase upresneni nectou nebo nechapou.Ja to nevim take,krome nedelniho skritka me napada jen spotrebic,ktery je nejakym systemem zapinan v nedeli a je v provozu jen na nizky tarif,ale to jste vyloucil.

Pravda, to jsem nedomyslel. Ale pokud píšete, že to vypadne i když nikdo není doma a jede jen bojler, stejně bych to zkusil. Jen jestli to opravdu vypadne i bez toho bojleru. Některé závady někdy logiku nemají.

bonetty
hodnocení

Ale proč v neděli stále a poprvé. ☹ To není normální. Nikdo mi to zatím nevysvětlil . Nevím jaké je řešení.

A nechodí ti jistič zhazovat soused?

Provlékni si do něj plombu pod páčku. On spadne i tak, akorát páčka bude nahoře. Tak poznáš, zda to neshazuje někdo prstem pravidelně a neškodí ti.

bonetty
hodnocení

To mě pobavilo.

Bonetty, zamyslete se. Pcmani, Vám dal nejjasnější odpověď.

111®
hodnocení

1x
Vypněte v neděli bojler a uvidíte

hodnocení

0x

Je třeba zjistit kde je co zapojené - pračka,trouba,rychlovarka ...

Může to být na hraně ,sepne třeba bojler a jistič už nestíhá

bonetty
hodnocení

Ale proč to vypadává jen v neděli a ne v ostatní dny. To nemá logiku. Třeba v létě to bylo 3 týdny v pohodě.

bonetty
hodnocení

Takže je možné že je slabý jistič. Nebo je třeba již starý? Lze výměnou problém vyřešit? Ale stále mě nedává logiku, že se to stává pravidelně jen v neděli 15:00 a jindy ne. Přece situace , kdy zapne brojler ( nebo jiný spotřebič ) se muže stát i v jiném dni v týdnu.

Před výměnou bych zjistil co máte zrovna v neděli odpoledne zaplé navíc.

bonetty
hodnocení

Stává se to i když není nikdo doma. Jediné co se muže sepnout je bojler. Ale to se sepne i v týdnu. Stále je otázkou proč jenom v neděli v 15:00.

Musí to mít nějakou příčinu, samo to nevypadne. Nějaké přetížení, nebo zkrat, který je v podstatě také proudové přetížení. Je potřeba zjistit, co v té době běží. Bz ohledu na to, zda je někdo doma. Někdy stačí, když je jistič starší (je vyhřátý) a může to být na hraně proudové zátěže. Pak může vypadnout i při nižší zátěži, než je na štítku.

bonetty
hodnocení

To vše chápu. Ale proč jenom v neděli v 15:00 při přepnutí tarifu. A jiný den v týdnu ne. To je ta otázka na kterou chci znát odpověď.

hodnocení

0x

A je to opravdu jistič? Není to kombinace s proudovým chráničem?

bonetty
hodnocení

Děkuji za vaše nápady. Ale jistič a chránič je tam cely týden a ne jenom v neděli 15:00. Mě stále zajímá proč jenom v neděli v 15:00.

Nevíme, jakou máte elektroinstalaci a vní co všechno máte napojeno. Taky nevíme, kolik lidí a jak elektroinstalaci využívá. Co tedy radit?...

bonetty
hodnocení

Já se omlouvám. Ale cely týden je to v pohodě. Jen to vypadne v neděli 15:00 při přepnutí tarifu ( tarif se přepíná i v jiné dny ). Nahodím a zase celý týden funguji bez problému a v neděli v 15:00 znova. A to se stále opakuje. To je můj problém a nė že to vypadá. Kdyby to vypadávalo i jindy tak se vůbec neptám.

No, tak se asi zkuste zeptat u dodavatele (ČEZ?). Ještě mě napadlo, nemáte tam nějaké zařízení, které běží jen v neděli (v létě neběželo) a při přepnutí tarifu a sepnutí bojleru dojde k přetížení?

bonetty
hodnocení

Nevím o ničem, co by se spouštělo jen v neděli a mimo léto. Pro mě stále záhada.

ccc*
hodnocení

0x

Pořád se jen tady ptáš a nic jsi z rad nezkusil, podle toho*nevi* co tady píšeš.

karel556*
hodnocení

0x

Možná plácám blbost, nejsem elektrikář, přepínání tarifu se děje nějakým relé? V tom případě by třeba nečisté kontakty v relé mohly být příčinou vypadnutí jističe, který jede opravdu na hraně a impuls z relé mu stačí k spadnutí právě v neděli při přepnutí tarifu. Znovu říkám, nejsem elektrikář, tak jestli je moje úvaha blbost tak mě neberte vážně;).

bonetty
hodnocení

Tohle mě napadlo taky, ale tarif se přepína i v ostatní dny. Ale jistič jen v neděli vypadne. Kdyby vypadnul i v jiné dny při přepnutí tarifu tak to pochopím, že je někde problem, ale takhle?

id
hodnocení

0x

V bývalém bydlišti jsem měla něco podobného. Jistič vypadával nepravidelně, ale vždy ve stejnou hodinu, buď v 9.00 hod nebo v 17.00 hod.

Po roce pátrání i s ČEZem bylo zjištěno, že jsem na jedné "větvi" s nedalekou fabrikou, která v tuto dobu nepravidelně zapínala nějakou pec. Jak to ČEZ vyřešil nevím, ale bylo po problému.

To je pěkná ptákovina *bzum*. ČEZ z Vás dělá vola. To by ta fabrika musela být nejen "na stejné větvi", ale tu pec by musela mít připojený přes Váš jistič. A to byste si asi všimnul ;).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]