Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzdálenost kamen od sádrokartonové příčky

Od: ptera odpovědí: 7 změna:

Jsem trochu zmatený, protože se mi nedaří nalézt odpověď - starší komín v domě máme zabudovaný do sádrokartonových příček (sádrošové desky překrývají komín a pokračují jako příčka). Čili přes sádrokarton by musel procházet kouřovod a kamna by stála také u něho. Od nehořlavých zdí je odstup cca 10-20 cm, dle kamen. U hořlavých uvádí až 80 cm. Nikde jsem ale nenašel konkrétní rady, jak je to v případě sádrokartonu.

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Našel jsem toto :Jednoplášťová ( sálavá ) kamna mají bezpečnou vzdálenost od hořlavých předmětů 80 cm dopředu ve směru sálání přes sklo a 40 cm dozadu a doboku.Dvouplášťová ( konvekční ) kamna mají bezpečnou vzdálenost od hořlavých předmětů 80 cm dopředu ve směru sálání přes sklo a 20 cm dozadu a doboku.Vzdálenost se dá snížit použitím nehořlavé předstěny přesahující obrys kamen o 20 cmProstup sádrokartonem bych řešil plechovou chráničkou s průměrem větším o 80 mm než průměr kouřovodu s meziprostorem vyplněným minerální vatou Existuje i "protipožární" sádrokarton
ptera
Takže sádrokarton je brán jako hořlavý?

Podle norem jako nehořlavý,ale požární odolnost žádná sláva . Doporučení výrobce - max. povrchová teplota 45 °C, krátkodobě 65 °C. Takže obložit CETRIS deskama ...

rigips.cz/...

jendad
hodnocení

0x

Sadrokarton je papír . Tedy je klasifikován jako hořlavina. Okolo komína tedy do vzdálenosti 5cm nesmí být . U kamen bych udělal rošt (odvětrávanou mezeru ) . Na to cementotřískovou desku . Ta je brána jako nehořlavá a na to mužete pak nalepit obkladačky atd . Pokuď to dovoluje podlaha , mužete okolo kamen udělat obezdívku z cihel , kamene , dlažby atd.

Tady jsem teď nástřelem našel video s tím roštem a odvětranou mezerou . Je to v rusku , takže provedení je děsivé , ale vcelku správně.

repta

To není pravda...

Ve spojení s požární odolností je dobré i připomenout, že sádrokarton je materiál nehořlavý. Byť obsahuje hořlavý karton, tak jeho reakce na oheň jej řadí mezi nehořlavé materiály (dle evropské výrobkové normy ČSN EN 520 "Sádrokartonové desky").

jendad

Ano máte pravdu . Omlouvám se . I projektant mě vlastně bral u dřevostavby sádrokarton jako zábranu požáru . Karton asi shoří , ale sádra zabrání proniknutí požáru do konstrukce . Mě jen spletlo , že u krbovek je vždy chráněn předstěnou a odstíněn .

ptera
hodnocení

V pohodě, mě to také zmátlo, naprosto ze stejného důvodu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]