Nejste přihlášen/a.
Dobrý den poradci,
měl bych dotaz jak technicky svařit , resp. přidat na krádké trubce T-kus.
Svářečky mám dvě, takže můžu současně nahřívat dva konce, ale jak se tam mám potom na spojení vměstnat?
Když jsem dle obrázku ty trubky svařoval, tak jedna strana měla tech 300mm co jde vidět a druhá měla metr, takže jsem byl schopen tu delší stranu ohnout, ale na tak krádké pouze 300 mm celé delce nevím jak to zrealizovat.
Je to velikost 32mm
Díky za názory.
Kam by ten Tkus měl jít? Jestli se dobře dívám, mnohlo by jít odsekat trochu malty a na 50 cm už se to dá při troše šikovnosti zvládnout
Trubku musí uvolnit tak, aby mezi "T" kus a trubku ještě strčil svářečku, která je asi 8-10cm široká. To musí trubku vlevo prohnout o těch 10 cm. Pokud trubku uvolní, bude to OK, pokud je tam, pod maltou někam odbočka, nebo neprohne trubku, nedostane tam svářečku. Nedomnívám se, že tu trubku tak prohne.
Souhlas s Nunici a Krtkem, rozhodně bych nedělal účko, ale vysekal kus trubky a spojil normálně přímo, s delší volnou trubkou to už půjde svařit v pohodě. Je to jen hrubá stěna a zahazovat se beztak bude okolo, tak sekání moc práce navíc neni.. U je prasárna.
Pozor máš vlevo zaházenou přímo trubku bez možnosti dilatace - je pevně ve zdi a pokud zahodíš i tu spojku bez izolace (resp. pak to nový T), tak se to může časem trhat.
asd:
s delší volnou trubkou to už půjde svařit v pohodě
jak hodně musí odsekat, aby tu trubku vpravo prohnul, aby se tam vešla svářečka, které má asi 8-10 na šířku?
Dvě svářečky
A dokonce píše že dvě má po ruce..
Tj. přesah žádných 7 cm, ale jen těch 15 mm na zasunutí...
Ano, máte pravdu, dvě svářečky jsem přehlídl, pak opravdu bude stačit prohnout o 15 mm.
Účko není prasárna, ale jiná možnost, když nejsou dvě svářečky.
Pokud se chci vyhnout další prasárně jako je použití šroubení ve zdi je někdy učko opravdu jediné řešení, od stolu se to dobře komentuje
Bavíme se o konkrétním případu a tady stačí vyseknout ca 30 cm toho provizorního zaházení (předpokládám že tam je jen přímá trubka bez odbočky skrz zeď vedle).
To že Milana nenapadla možnost druhé svářečky a tím snadné napojení přímo se dá pochopit, ale místo okecávání mohl napsat aha to jsem nevěděl.
V tomhle případě to prostě prasárna je, naprosto zbytečně 4 kolena navíc... Neznalost nebo lenost shánět druhou svářečku jako důvod neberu (a přesně takhle to řeší řemeslníci, než to udělat pořádně a muset "něco" tak to spytlíkujou a nazdar...)
Šroubení ve zdi je prasárna ještě větší..
Elektrospojka je drahá a tady není potřeba...
Ano všiml, psal jsi že se musí odtáhnout o 7 cm aby se vešla svářečka, ani slovo o tom že se tohle odtahuje jen o 15mm a ohřívá se to dvěma svářečkama Dál bych to nerozmazával. Něco nového se občas dozví i ten co dělá roky v oboru..
13:30
Ano, máte pravdu, dvě svářečky jsem přehlídl, pak opravdu bude stačit prohnout o 15 mm.
Účko není prasárna, ale jiná možnost, když nejsou dvě svářečky.
-----------
Omlouvám se Vám, že jsem Vás tak popudil, když jsem si nepřesně přečetl zadání.
A je hodně velká prasárna když to zvládám i s jednou svářečkou (napřed nahřát trubku,pak tvarovku a nakonec trochu pomoct trubce) nebo už jsem profík?
Ale kdepak Michale, žádá nevole, jen věcná diskuze. Jen by mne zajímalo, který postup si vyberete a zdali odsekáte maltu na trubkách, aby šla prohnout trubka
Aspoň se ukázalo,kdo je opravdu profík a kdo fušér,
system HUP-CUK, což je použití jedné svářečky a přehazovat ji ze strany na stranu vytvoří jenom nekvalitní svar, protože v okamžiku zasunutí svařovaných částí do sebe mají každá jinou teplotu
použití dvou svářeček je stejný problém, nikdy nebudou mít dvě svářečky stejnou teplotu
kdo má svářečský kurz na spojování plastů a patřičný svářečský průkaz, tak to ví a takové prasárny nedělá
jako další je to vaše prohnutí trubky kvůli odtažení od sebe, není problém u trubky 20 na 50 cm délce, ale tazatel píše o trubce 32 a to bych chtěl vidět, takže pokud svařovat a nerozbít celou zeď, tak jedině to U podle milanacukrare
nebo na konce jako poslední navařit kolena, aby jako poslední svár se trubky odehnuly od sebe v osách a kolena by se spojily k sobě, prostě tam vznikne Z
xx,
opravdu profík a kdo fušér,
Ale i jiný názor a postup nemusí být fušér.
Určitě se nepovažuji za profíka, jen jsem šikovný človíček.
pokud nedodržuju technologický postupy a hlavně je porušuju a navíc to radím jiným, ta nejsem profík ale fušér, nějak zbastlit to zvládne každý, ale ...
@xx
Spíš si myslím že se tu projevilo kdo je teoretik byť s platným osvědčením a kdo už má něco odvařeno
A myslím že Z nevznikne, spíše to U
Tak já především děkuji všem za názory. Alespoň je z čeho vybírat.
Každopádně vzhledem k tomu, že meziprostor trubek je vykvantlíkovaný pálenými cihlami a unimaltem zděný, tak kvůli tvrdosti abych nepoškodil trubku, nebo trubky, pokud bych to sekal na přímo, bych musel prostor mezi trubkami prořezat, abych si usnadnil následné sekání. Když vezmu, že metrovou trubku jsem za při svařování vměstnal tak, tak, tak bych zřejmě při svařování kratší musel ještě použít variantu kterou zmiňoval NUNICI , že nahřát samotnou trubku, třeba horkovzduchem, aby byla tvárnější...
Když vezmu riziko poškození při sekání a dále při ohybu při svařování, vychází mi snadnější varianta U.
Vůbec mi nejde o počet dalších kolen, prakticky i prostor kde bude U mi nevadí z hlediska nějakého rizika spojeným s vrtáním nějaké poličky v budoucnu a tím navrtání trubky kde by jí nikdo nečekal...
Dobrý výsledek. Ze zkušenosti. Ostré úhly se nedporučují, lepší je užívat oblouky. Důvodem je hlavně vyšší hlučnost při průtoku vody. Nebo u domácích vodáren s nízkým tlakem (mezi 2 až 3 bary) se dále sniží tlak.
Já bych to udělal jinak. Na mě líného, je v tom dost svařování. Sice při tomhle provedení nedochází ke zmenšení průřezu potrubí, ale já bych to udělal takhle. Rozstřihnout kus trubky z leva a navařit část šroubovaného spojení s těsněním. Na druhé straně zprava navařit tu druhou část spojení a to Téčko. A celé to po dokonalém proměření a odstřižení svařit s tou trubkou vedoucí doprava. A potom ten šroubovací spoj s těsněním sešroubovat. Co a kolik se toho dá, nebo je potřeba dále posvařovat z T kusu je další věc. Jde to přivařit asi i dříve než se to celé pospojuje jak svářením, tak sešroubováním. Tak asi.
No možná jsem měl napsat, že používám trubky na teplou vodu , kde stěna trubky není jak z OBI, kde se trubka deformuje už při stříhání kleštěma, takže jsem si vyzkoušel, že při součtu toho původního spoje cca 1,4 m, jsem měl co dělat abych ten spoj tam vůbec vměstnal.Takže Milanova varianta byla jadnoznačně pro mne bezpečnější a realizovanější.
Teorie a realita je však něco jiného.I tady bylo co dělat, abych se tam se dvěma svářečkama dostal a dodržel alespoň základní časové předpoklady pro správné svařování PPR trubek...
Každopádně si cením každé rady a názoru a jsem rád, že se akce ve výsledku povedla.
Ono když víš jak, tak svaření přímo je stejně náročný jako to účko, resp. rychlejší protože neni tolik spojů... Náročnější je jen druhý spoj téčka a těžké to není, jen musíš vědět jak.. Přesah ti stačí 12mm (trubka do téčka) a to uděláš na volný trubce 2x 50 cm úplně v pohodě. Jen to chce ve dvou lidech, každý jednu svářečku a jeden díl.. Kdyžtak pro příště.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.