Včera jsem si všiml, že na naší nově oplechovaný atice podél střechy je pár kaluží vody směrem dovnitř střechy. Snažil jsem se to nějak změřit a zdá se mi, že spát je možná 1°, někde mi nepřijde ani to. S řemeslníkem bude nejspíše docela problém, je případná oprava složitá? S řemeslníkem bude nejspíše docela problém, je případná oprava složitá? Pod plechem jsou desky osb, kterýmii to měli vyspádovat.
Nedať sa, neplatiť, neprevziať, reklamovať. Stojaca voda na plechu je problém. Spôsobí rýchlejšiu koróziu a bude sa tam usadzovať prach za vzniku blata, ktoré bude držať vlhkosť ešte dlhšie. Odborná literatúra i ČSN 73 3610 uvádzajú minimálny sklon 3 st. smerom dovnútra strechy (aby voda z nej nekapala po fasáde). PS: Odporúčam skontrolovať aj presah a tvar okapnice.
atikar
Převzato to je dávno, řemeslník nereaguje...spíš mě jde o to, jak náročné by bylo dodatečné vyspádování. Atika je beton, na ní XPS, pak OSB a nich plech. Kaluží není mnoho a jsou blíže vnitřní straně (alespoň, že tak)...
Hlavný “problém” je (deštruktívna) demontáž oplechovania. Vytvorenie spádovej vrstvy je pomerne triviálne. Špáru, ktorá vznikne zdvihnutí vonkajšej strany je možné buď zamáznuť pásikom omietky alebo okapničku na vonkajšom okraji vhodne naohýbať, aby ju najprv prekryla a následne vodu odviedla pár cm od fasády.
PS: Ak sa to nedá reklamovať, riešil by som to až pred koncom životnosti plechu (ktorá bude v miestach, kde sa drží voda zbytočne kratšia). Pravidelný to kontrolujte a v prípade začínajúcej korózie to budete musieť ošetrovať. Ak tých miest nie je veľa, možno by šlo OSB lokálne trochu vyklínkovať bez demontáže či plech opatrne dotvarovať (napr. gumenou paličkou), aby mala voda šancu odtiecť. Pozor ale na to, aby ste náhodou nedobrovoľne nezačali tvoriť nový diel Pata a Mata.
Provést demontáž atikového oplechování a přespádování zdiva, se mi k vzhledem minimální závažnosti problému, nezdá aktuální. Pokud je oplechování z přírodního mat., tak bych provedl jen ochranný nátěr.
atikar
Prý se to neřeší (tedy nemusí) zdivem, ale vyspádováním OSB pomocí klínků. Materiál je lakovaný pozink.
Atika se vždy spáduje tak, že se nepatrně svažuje směrem do objektu. Je to proto, aby neustále neodkapávala voda vně budovy a na fasádu. Pokud na atice někde stojí voda, je to malým spádem, ale neviděl bych to jako nějak velkou závadu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.