Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepojování mezi vodou ze studny a vodovodním řádem

Od: zname odpovědí: 16 změna:

dobrý den, čistě technicky. Náš dům je připojen na vodovodní řad od souseda. Máme tam i kopanou studnu a chceme se na ni připojit čistě z preventivního hlediska. Nechceme používat studnu a řád najednou, jen to chceme mít připojený a připravený a pak jen přepojovat mezi těmito dvěmi systémy. Je to technicky možné? Co by to vyžaovalo, polopaticky prosím. Díky.

doplněno 10.10.20 09:35:

Doplnění: n2kde jsem četl, že je nutné aby voda ze studny nekontaminovala vodnovodní řád. Mě nejde o to abych část rozvodu v domě napojoval na studnu jako např. WC a část na vodovodní řád,. Mě jde jen o to nebo to, nikoli kombinaci obou stystémů. Nevím jestli je to můj případ, jde mi totiž také o to abych se nedostal do nějakých legální potíží.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

5x
Legalne nelze, musi byt pro kazde zvlast potrubi kvuli mozne kontaminaci vody v radu. Prakticky to vyzaduje par kohoutu a trubek, uz jsem to taky videl. Ale jak vam na to prijdou, nedoplatite se.

hodnocení

5x
Technicky v tom není problém. Problém je v legislativě která zakazuje propojení a to i v případě, že bys použil zpětnou klapku. Ani ta podle předpisů nezaručí zamezení prostupu bakteriální kontaminace do veřejného řádu. Budeš li tam ale mít jenom přípravu na vodoměr tak ti nikdo nemůže nic říct a pro vodáka je pak přepojení z jednoho zdroje na druhý záležitostí 20 minut.

hodnocení

5x

Prostě trubku s řádu ukončíte půl metru od trubky ze studny a po ruce budete mít něco takového (obr) a přehozeno to máte za pár minut.Je potřeba 2x ventil a jeden Tkus.Ale když přejdete na řád tak tu trubku od studny musíte (aby to bylo legální ;)) uřezat.

Přepojování mezi vodou ze studny a vodovodním řádem

asd1
hodnocení

2x

Propojené to být nesmí. Takže to musíš přepojovat fyzicky např. hadicí kterou odpojíš z řadu a připojíš na vodárnu ze studny a naopak. Tj. po baráku jeden rozvod a na vstupu hadice kterou přehazuješ podle potřeby buď na řad nebo na studnu.

zname
hodnocení

takže to vyzaduje vedeni potrubí za přípojku od souseda, rozumím tomu dobře? Predpokladam, ze nemusim mit dvojite potrubi v baraku...

Potrubí ze studny nesmí být propojené, takže ano je třeba dvoje trubky.

Předpokládáte špatně. Musí být dvojí potrubí v baráku. Pokuty mohou jít až do statisíců. Když Vám na to teda někdo přijde... ;)

zname
hodnocení

zeptám se ještě jinak, když si to vše připravím a fyzicky ještě nepropojím, předpokládám, že není problém? Jde mi to, že připojení z řádu je od souseda a nechci nic ponechat v náhodě (ala sousedské vztahy). Jen kdyby pro případ, kdy by mě odpojil. Máme dobré vztahy, čil nic nehrozí, ale znáte to...

ještě jedna taková hloupá otázka, jak to technicky udělat abych to připravil, přivedl k potrubí a pak případně jednoduše fyzicky propojil. Lze to nějak? Je o reálne?

Ano, to možné je, i když tak úplně jednoduché to není. Na potrubí musí být demontovatelný díl, kterým propojíte "trvale" vodovodní řád s Vaším rozvodem. Tento díl v případě potřeby "trvale" odstraníte (třeba uložíte do kůlny) a svůj rozvod připojíte na svou studnu. V žádném případě to ale nelze dělat jen soustavou kohoutů a klapek. Potrubí zkrátka musí být fyzicky odpojené.

monkey
hodnocení

0x
Nelze pro tento případ použít.

tm
hodnocení

0x

Zákon VaK mluví jasně - potrubí nesmí být propojené!

hodnocení

0x

Toto by nemohlo byť použiteľné?

caleffi.com/...

doplněno 17.10.20 13:56:

Feraxi, a čo má moje chápanie spoločné s položenou otázkou? Ja som položil doplňujúcu otázku a dostalo sa mi relevantnej odpovedi ako aj ostatným.Tieto výrobky a im príslušné ekvivalenty sa vyrábajú, aby splňnovali najprísnejšie zdravotné normy pre inštaláciu. To či legislatíva Českej republiky a EU nie je v rozpore a ktorá legislatíva je nadradená je už debata na inú tému.

A svoje ego si riešte na niekom inom. Značná časť vašich príspevkov nemá s otázkami tu na poradni žiadný súvis

17.10.20 12:43
Ne.

Co je na tom složitého pochopit, že nesmí být fyzické propojení?

@slavco31

Pokud je něco zakázáno, je to zakázáno. Co zakázáno není, je dovoleno. Pokud to máte doma , je to váš problém a případně vaše pokuta

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]