Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Jelikož nyní trvale bydlím na chatě, nejen z hlediska koronaviru se tam cítím bezpečněji než v bytě v paneláku (uvažuji o pronájmu svého bytu v OV podnájemníkovi), tak bych se chtěl zeptat, zda-li je možné se přihlásit k trvalému pobytu na chatě, i když není zkoulaudována k trvalému,bydlení? Kde se tak případně dá učinit? Na obecním úřadě v obci, ke které chatová oblast přináleží, nebo je potřeba jít na nějaký s rozšířenou působností?
Nevíte, jak nyní úřady vzhledem k restrikcím fungují?
Docela mám hrůzu z toho lockdownu, jak tím vyhrořují, že by jsme se museli zdržovat v místě trvalého bydliště, což rozhodně nechci a docela se toho bojím, že by mě tam pak mohli policajti eskortovat.
Jsem vzhledem k věku již v rizikové skupině, na chatě mě nic nehrozí, nákupy mě vozí Košík, nemusím mezi lidi, od lesních zvířat koronu nechytím, beztak se pohladit nedají
Děkuji moc za rady, jak postupovat, abych mohl přečkat v klidu na chatě, než se tohle svinstvo přežene, tady se člověk nebojí tolik kotonaviru, ale spíš toho, co na nás mocipáni vymyslí,,,
Článek je sice z roku 2015, ale nějaké informace k svému dotazu byste tu mohl najít. ceskereality.cz/...
Ad 1-k TP se menůžete přihlásit na obydlí kolaudované jako rekreační!
Ad 2-TP je jen evidenčně administrativní údaj,v místě Trvalého Pobytu se vůbec nemusíte zdržovat,bydlet můžete klidně na druho straně ČR!
Ad 3-pozor na podnájem-sepište velmi dobře podnájemní smlouvu abyste neměl problém!
Ad 3 - jestliže je byt ve vlastnictví tazatele, pak musí uzavřít nájemní, nikoli podnájemní smlouvu. A ten člověk, kterému byt přenechá k užívání, nebude podnájemník, nýbrž nájemce (dříve nájemník).
Děkuji, jasně, to se mě může do budoucna hodit, brácha dřiv byt pronajímal přes realitku, protože se v tom taky moc neorientoval. No mě teď vystrašili tím lockdownem, že by museli lidi být v místě bydliště. Pokud tím nemysli že by lidi museli být v místě trvalého bydliště, ale stačilo by se nacházet v místě "současného"(dříve se uvádělo přechodné bydliště, ke kterému se dříve dalo taky přihlásit), tak to budu řešit až tohle šílenství skončí, podle toho, jak to přežije moje zaměstnáni a případně i já... Snad ta totalita, která tu teď vznikla, nebude o tolik horši než na jaře, ač se toho nyní obávám, když to vzal do rukou voják plukovník, zvyklý udílet rozkazy... Děkuji a všem moc držím palce!
V následujícíéh 14 dnech (zatím) je pracovní doba úadů omezena na 2x 5 hodin týdně - doporučuji zavolat a domluvit se. Ostatní viz:
Z. č. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel
§ 10
(1) Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v České republice, která je vedena v základním registru obyvatel ve formě referenční vazby (kódu adresního místa) na referenční údaj o adrese v základním registru územní identifikace, adres a nemovitostí, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je podle zvláštního právního předpisu označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci (dále jen "objekt"). V případech stanovených tímto zákonem může být místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny nebo sídlo zvláštní matriky, které je v informačním systému označeno jako adresa úřadu.
(5) Změnu místa trvalého pobytu občan ohlásí ohlašovně v místě nového trvalého pobytu. Je-li údaj o místě trvalého pobytu úředně zrušen (§ 12), je místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt úředně zrušen. V případě osvojení občana do zahraničí se adresou místa trvalého pobytu osvojeného dítěte stává sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu mělo osvojené dítě poslední místo trvalého pobytu, a současně se trvalý pobyt ukončí.
(6) Při ohlášení změny místa trvalého pobytu podle odstavce 5 je občan povinen
a) vyplnit a podepsat přihlašovací lístek k trvalému pobytu (dále jen "přihlašovací tiskopis"), který obsahuje údaje o
1. jménu, popřípadě jménech, příjmení a rodném čísle, předchozí a nové adrese místa trvalého pobytu občana,
2. vlastníku objektu, kterým se rozumí jméno, příjmení a adresa místa trvalého pobytu u fyzické osoby nebo název a sídlo u právnické osoby;
b) prokázat totožnost občanským průkazem nebo, nemá-li platný občanský průkaz, jiným obdobným dokladem, který je veřejnou listinou;
c) doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. Za oprávněnou osobu se považuje osoba starší 18 let, svéprávná, která je oprávněna užívat objekt uvedený v odstavci 1 nebo jeho vymezenou část (např. byt nebo obytnou místnost), anebo je provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému pobytu.
Jedna malinká nepřesnost: Nemusíte se pak zdržovat v místě trvalého bydliště, ale v místě bydliště. A to je rozdíl.
Moc děkuji za odpovědi, no kdyby jim pak stačilo prohlášení, že bydlím nyní trvale na chatě, ač mám v OP jinou adresu trv.pobytu, tak bych byl rád. Pravdou je, že jsem se vždycky na zimu stahoval do bytu kvůli zaměstnání, z chaty to mám trochu dál a dojíždění v zimě není nic moc. Jenže od pondělka máme v práci zavřeno (jsem promítač v kině), budu rád, když neskončím na pracáku, zatím mám přislíbeno 60% mzdy za překážky v práci, tak se mě rozhodně nechce do bytu stěhovat, na chatě mám klid a od toho viru se tam cítím rozhodně bezpečněji než ve městě v paneláku. Nikdo teď neví co bude dál a kdyby došlo k nejhoršímu, kina vláda nepodpořila a tak skončila krachem, tak byt pronajmu a budu hledat náhradní práci v okolí chaty. Ale teď chci ještě vyčkat, co bude dál tady na chatě a zkusít tu hrůzu tady přežít... A to co se na lidi valí ze zpráv a internetu člověku vůbec klidu nedodá, člověka děsí kdyby to fakt s tím lockdownem mysleli vážně a lidi by museli být zavření v bytech mezi 4-mi stěnami. Na chatě jsem přežil i jarni nouzový stav a státní karanténu, ale tenkrát ještě lockdownem nestrašili a lidi mohli chodit aspoň do přírody na vycházky, tak se to dalo celkem v pohodě přežit Tak děkuji za odpovědi a přeji všem dobrý lidem i tady na Poraďte, ať to přežijeme ve zdraví
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.