Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přihlášení k trvalému pobytu

Od: pobrdny* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Jelikož nyní trvale bydlím na chatě, nejen z hlediska koronaviru se tam cítím bezpečněji než v bytě v paneláku (uvažuji o pronájmu svého bytu v OV podnájemníkovi), tak bych se chtěl zeptat, zda-li je možné se přihlásit k trvalému pobytu na chatě, i když není zkoulaudována k trvalému,bydlení? Kde se tak případně dá učinit? Na obecním úřadě v obci, ke které chatová oblast přináleží, nebo je potřeba jít na nějaký s rozšířenou působností?

Nevíte, jak nyní úřady vzhledem k restrikcím fungují?

Docela mám hrůzu z toho lockdownu, jak tím vyhrořují, že by jsme se museli zdržovat v místě trvalého bydliště, což rozhodně nechci a docela se toho bojím, že by mě tam pak mohli policajti eskortovat.

Jsem vzhledem k věku již v rizikové skupině, na chatě mě nic nehrozí, nákupy mě vozí Košík, nemusím mezi lidi, od lesních zvířat koronu nechytím, beztak se pohladit nedají :)

Děkuji moc za rady, jak postupovat, abych mohl přečkat v klidu na chatě, než se tohle svinstvo přežene, tady se člověk nebojí tolik kotonaviru, ale spíš toho, co na nás mocipáni vymyslí,,,

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nov
hodnocení

4x

Článek je sice z roku 2015, ale nějaké informace k svému dotazu byste tu mohl najít. ceskereality.cz/...

hodnocení

4x

Ad 1-k TP se menůžete přihlásit na obydlí kolaudované jako rekreační!

Ad 2-TP je jen evidenčně administrativní údaj,v místě Trvalého Pobytu se vůbec nemusíte zdržovat,bydlet můžete klidně na druho straně ČR!

Ad 3-pozor na podnájem-sepište velmi dobře podnájemní smlouvu abyste neměl problém!

Ad 3 - jestliže je byt ve vlastnictví tazatele, pak musí uzavřít nájemní, nikoli podnájemní smlouvu. A ten člověk, kterému byt přenechá k užívání, nebude podnájemník, nýbrž nájemce (dříve nájemník).

Počítal jsem,že bod 3 někdou doupřesní, Díky .

pobrdny*

Děkuji, jasně, to se mě může do budoucna hodit, brácha dřiv byt pronajímal přes realitku, protože se v tom taky moc neorientoval. No mě teď vystrašili tím lockdownem, že by museli lidi být v místě bydliště. Pokud tím nemysli že by lidi museli být v místě trvalého bydliště, ale stačilo by se nacházet v místě "současného"(dříve se uvádělo přechodné bydliště, ke kterému se dříve dalo taky přihlásit), tak to budu řešit až tohle šílenství skončí, podle toho, jak to přežije moje zaměstnáni a případně i já... Snad ta totalita, která tu teď vznikla, nebude o tolik horši než na jaře, ač se toho nyní obávám, když to vzal do rukou voják plukovník, zvyklý udílet rozkazy... Děkuji a všem moc držím palce!

hodnocení

4x

V následujícíéh 14 dnech (zatím) je pracovní doba úadů omezena na 2x 5 hodin týdně - doporučuji zavolat a domluvit se. Ostatní viz:

Z. č. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel

§ 10

(1) Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v České republice, která je vedena v základním registru obyvatel ve formě referenční vazby (kódu adresního místa) na referenční údaj o adrese v základním registru územní identifikace, adres a nemovitostí, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je podle zvláštního právního předpisu označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci (dále jen "objekt"). V případech stanovených tímto zákonem může být místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny nebo sídlo zvláštní matriky, které je v informačním systému označeno jako adresa úřadu.

(5) Změnu místa trvalého pobytu občan ohlásí ohlašovně v místě nového trvalého pobytu. Je-li údaj o místě trvalého pobytu úředně zrušen (§ 12), je místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt úředně zrušen. V případě osvojení občana do zahraničí se adresou místa trvalého pobytu osvojeného dítěte stává sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu mělo osvojené dítě poslední místo trvalého pobytu, a současně se trvalý pobyt ukončí.

(6) Při ohlášení změny místa trvalého pobytu podle odstavce 5 je občan povinen

a) vyplnit a podepsat přihlašovací lístek k trvalému pobytu (dále jen "přihlašovací tiskopis"), který obsahuje údaje o

1. jménu, popřípadě jménech, příjmení a rodném čísle, předchozí a nové adrese místa trvalého pobytu občana,

2. vlastníku objektu, kterým se rozumí jméno, příjmení a adresa místa trvalého pobytu u fyzické osoby nebo název a sídlo u právnické osoby;

b) prokázat totožnost občanským průkazem nebo, nemá-li platný občanský průkaz, jiným obdobným dokladem, který je veřejnou listinou;

c) doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. Za oprávněnou osobu se považuje osoba starší 18 let, svéprávná, která je oprávněna užívat objekt uvedený v odstavci 1 nebo jeho vymezenou část (např. byt nebo obytnou místnost), anebo je provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému pobytu.

hodnocení

3x

Jedna malinká nepřesnost: Nemusíte se pak zdržovat v místě trvalého bydliště, ale v místě bydliště. A to je rozdíl.

pobrdny*

Moc děkuji za odpovědi, no kdyby jim pak stačilo prohlášení, že bydlím nyní trvale na chatě, ač mám v OP jinou adresu trv.pobytu, tak bych byl rád. Pravdou je, že jsem se vždycky na zimu stahoval do bytu kvůli zaměstnání, z chaty to mám trochu dál a dojíždění v zimě není nic moc. Jenže od pondělka máme v práci zavřeno (jsem promítač v kině), budu rád, když neskončím na pracáku, zatím mám přislíbeno 60% mzdy za překážky v práci, tak se mě rozhodně nechce do bytu stěhovat, na chatě mám klid a od toho viru se tam cítím rozhodně bezpečněji než ve městě v paneláku. Nikdo teď neví co bude dál a kdyby došlo k nejhoršímu, kina vláda nepodpořila a tak skončila krachem, tak byt pronajmu a budu hledat náhradní práci v okolí chaty. Ale teď chci ještě vyčkat, co bude dál tady na chatě a zkusít tu hrůzu tady přežít... A to co se na lidi valí ze zpráv a internetu člověku vůbec klidu nedodá, člověka děsí kdyby to fakt s tím lockdownem mysleli vážně a lidi by museli být zavření v bytech mezi 4-mi stěnami. Na chatě jsem přežil i jarni nouzový stav a státní karanténu, ale tenkrát ještě lockdownem nestrašili a lidi mohli chodit aspoň do přírody na vycházky, tak se to dalo celkem v pohodě přežit :) Tak děkuji za odpovědi a přeji všem dobrý lidem i tady na Poraďte, ať to přežijeme ve zdraví :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]