Nejste přihlášen/a.
mám klasickou FABku ale špatně tam jde vložit i vytáhnout klíč. Zvenčí hůř, zevnitř lépe. Čím to promazat, co tam stříknout?
děkuji za rady
Grafit se do moderních vložek a zámků jako mazadlo vůbec nehodí, kvalitní vložky nemají takovou vůli mezi komponenty, a grafit, protože je stále hrubě mletý, pohyblivé části ve vložce ucpává. Pokud se navíc smísí s olejem, stává se z něj tuha. To je typický případ u vchodových dveří, kdy jeden soused maže zámky grafitem, a druhý pak, protože vložka stále drhne, zámek namaže olejem. Podívejte, jaké množství jsou někteří schopni nasypat do vložky
Já teda problém vyřešila tím WD 40 a to jsem myslela, že už ani klíčem neotočím a bylo to v zimě a mrzlo. Dokonce jsem odjela z baráku ten sprej koupit a ani nezamykala, protože jsem se bála, že bych se pak nemusela dostat dovnitř. Od té doby ho mám pořád doma. Zabralo to výborně a pořád mám tu samou vložku a už to je určitě tak 6 let.
No já jsem už nic jiného dovnitř nestříkala. Žádný jiný olej. Pouze ten WD 40 a fakt dodnes nemám problém. A to jsem byla opravdu zoufalá. A ten WD mi tady poradil tenkrát Clayman. Pamatuji si to a od té doby mi ten WD pomohl už i v jiných situacích.
No já se určitě nechci hádat, ale mně teda pomohl a od té doby už několik let nemám se zámkem vůbec žádné problémy a dokonce jsem to ani za celou tu dobu nemusela opakovat. Tak mi nějak není jasné, proč to vhodné není, když to pomohlo. Nejvíc doporučujete nějakou tuhu- grafit, ale co když ta tuha tam zanechá nějaký sajrajt, který pak po delším čase zámek zničí? A nastrouhat tuhu z obyčejné tužky, tak to se mi nezdá už vůbec. To bych teda neudělala. To už bych raději volila olej do šicího stroje. Ta grafitová tuha se asi používala v jiných dobách a na jiné "zámky", než jsou dneska.
Záleží taky na používání zámku. Olej s prachem působí jako jemná brusná pasta,proto by se v některých případech neměl používat.Něco jiného je občasné použití u málo frekventovaného zámku odemykaného jen originál klíčem a něco jiného u bytového domu s 36 byty bez el.vrátného,kde si všichni odemykají kopií klíče dělanou z kopie ...
V original mazání na zámky je právě grafit, který narozdíl od oleje neváže prach a nemůže zámek poškodit.
Na uvolnění některých zámků používám KONKOR i grafitku, podle toho co je po ruce. Venkovní zámky preventivně mažu grafitem, visací zámky je lepší mazat na podzim - hlavně musí být zámak suchý , když už v něm zamrzne voda je obvykle pozdě...
Že se to maže WD 40 a podobnými věcmi je známá věc. Ovšem mělo by se mazat pouze grafitem. Ale kdo to dělá.
nevím, ale grafit svojí hrubostí je dobrej tak na dozickej zámek od špajzky nebo wc.
Dnešní složité zámky plné stavítek potřebují něco, co dobře vzlíná při jakékoliv teplotě a netáhne prach. WD40 prach trošku nabere a není ideál, ale na rozhýbání velmi dobře vzlíná a vytěsnuje vodu. navíc nelepí po pár týdnech.
Kupte si Grafit jemně mlet/..., jemnost 0,025mm dostačuje i na jemnou mechaniku...třeba 0,25kg (25kg neberte, je to trochu moc) a budete KING v širokém okolí (když třeba dvěma sousedům pomůžete s FAB a ti to rozhlásí v širokém okolí)...znám to...
Nastrikat WD40, to je na uvolneni necistot, pak obcas nekdy preventivne silikonovy olej.
A tady neco bez grafitu... bohacek-kzt.cz/...
...aneb jak totálně zničit vložku. Do vlžky nesmí přijít žádný olej (a už vůbec ne silikonový), vložky se mažou grafitem! Když jí namažete olejem a do vložky se následně dostane prach, vytvoří s olejem mazlavou hmotu, která znehybní jemný mechanizmus vložky a pravděpodobně se Vám jednoho krásného dne nepodaří odemknout. Totéž nastane při nízké teplotě, kdy olej ztuhne.
Tak ten grafit zrovna uz taky nebude uplne optimalni...Ale jinak kdo maze ten jede. Desitky radcu, kazdy maze necim jinym a vsem to funguje.
Pavle, používám na spoustě nemovitostí takovéto oleje, vždy namažu jazýček, pak stříknu do Fabky z jedné i z druhé strany, zastrčím několikrát klíček, otřu hadříkem, abych se nazamastil. Dělám to, jak správně píšeš, více jak desítky let. Takže nikoliv nesmysl, ale roky ověřená praxe.
Taky radím podle svých zkušeností. Známému se zdálo, že jde vložka ztuha, tak do ní stříknul sprej. Pár týdnů pohoda, pak se to kouslo. Když se mi cca po 1/2 hodině podařilo konečně odemknout, vyndal jsem vložku a odnesl jí k zámečníkovi. Dalo mu dost práce vložku rozebrat. Ukázal mi pak šedočerný sajrajt z oleje a prachu, který totálně zablokoval kolíčky v horní poloze. Ty miniaturní pružinky neměly ani náhodou dost síly je vrátit zpátky. Další příklad - tchán (řezník) mi namazal pevnostní visací patentní zámek sádlem . Nějaký čas to fungovalo, pak sádlo žluklo a já musel zámek řezat rozbrušovačkou.
kolego magdone, ale já nezpochybňuji Vaše zkušenosti a znalosti. Já si jen dovoluji tvrdit, co dělám desítky let na mnoha nemovitostech, o které se starám.
milancukrar - máte zřejmě štěstí a přeju Vám, aby Vám vydrželo a abyste nemusel jednoho krásného dne vykopávat nějaké dveře. Zeptejte se jakéhokoliv profesionálního zámečníka - každý Vám řekne, že olej do vložky nepatří.
KONKOR mě zatím taky vždycky zachránil i u venkovních zámků ale jako prevenci pouřívám lehce rozehřátou grafitovou vazelinu. Je třeba si pohrát,napřed ji pořádně nacpat do zámku a pak hlavně nezapomenout klíčem zlikvidovat přebytky vazeliny
Mně se osvědčil sprej "Mazadlo STAR". viz - www.klicovecentrum.cz. Je to 30 ml a je to ale pěkně drahé. Výrobce udává, že se při tom mazání zámky nezalepí. No, zatím to asi dva roky funguje - u domu i u auta.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.