Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jelikož si stále nejsem jist a nechci nic zanedbat, obracím se na Vás. V druhém patře rodinného domu jsem udělal rozvody teplé a studené vody, které jsou napojeny do přízemní kotelny. Z kotelny do nejvzdálenějšího odběrného místa je to 13m, dále pak již něco pod 10.
Hlavní kostra rozvodu je v PPR 25 a napojení zařízení pak PPR 20. Rozvody jsou v podlaze mezi trámy (viz foto). V plánu mám trubky vložit do PE pouzder. Studená voda PE 6mm a teplá 9mm. veškerý prázdný prostor bude poté zasypán drceným polystyrenem. Ohřívač bude nejspíš Bojler 160-200l. Mé otázka tedy zní: Je taková izolace dostačující? Zabrání se kondenzaci vody na studenovodním potrubí a nějaké výraznější tepelné ztrátě na teplovodním? Nebude pro bojler vzdálenost zařízení problematická? Popřípadě tip na osvědčený bojler? Děkuji předem za zpětnou vazbu.
Bojleru je vzdálenost od odběrného místa zcela lhostejná. Pokud nebudete mít cirkulaci TV-což dle fotek nebudete mít, tak si holt nějakou dobu počkáte, než poteče na výtoku teplá voda (odhaduji cca 10-15s).
Tepelná ztráta na 13m úseku s 9mm izolací je u daného potrubí 152W...při tloušťce izolace, kterou požaduje vyhláška (ale to Vám může být ukradené) a která je cca 35mm (ano, čtete dobře), by tepelná ztráta byla méně než poloviční (68W).
O studenou vodu (potrubí) bych strach neměl, na teplou vodu bych al izolaci silnější..13 nebo 20mm. Na druhou stranu, pokud to bude komplet obsypané polystyrenem, tak to v podstatě nemá smysl.
Ohřívač dejte od DZD...sice to není žádný zázrak, ale v té bídě co se dnes vyrábí..je to ještě to lepší.
Děkuji za odpověď. Nad Dražicí jsem uvažoval a myslím, že to dostatečně pokryje potřeby dvoučlenné rodiny (později tříčlenné). Co se té izolace týče, je jasné, že by bylo třeba použít silnější izolaci ale nebyl jsem si jistý či je to nezbytně nutné vzhledem k tomu zásypu. Nějakou pořádnou izolaci určitě použiji v kotelně, jelikož bude potrubí vedeno pod stropem a nebude jinak již izolováno. Když teplá voda nebude puštěná pár hodin, je jasné, že to nějakou dobu potrvá než dojde k odběrnému místu avšak při občasném použití, si myslím, že za pár sekund dojde. Přecijen voda v tom potrubí nevychladne hned a zpočátku stačí i vlažná. Zkoušel jsem nyní pustit vodu v bytové domě v kterém momentálně žiji a trvalo 10 vteřin než tekla horká voda. A 5 vteřin než tekla horká voda v zařízení které bylo spuštěno před půl hodinou. Tudíž si myslím, že pokud by to bylo podobné i v RD, nebyl by to problém.
bojleru je možná vzdálenost k baterii lhostejná, ale lhostejná není spotřeba vody, než začne téci teplá, to jsou desítky litrů a pozná to peněženka..Dražice jsou perekt, a instalovat rozumě co nejbíže ať neplýtváte vodou..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.