Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapnout vafky?

Od: tomatom odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

v pokoji v Praze mám vafky, po zimě jsem je aktivisticky vypnul (stačilo zmáčknout knoflík s bílým kolečkem). Teď už bych je rád zapnul (resp. dal do pohotovostního režimu - nevím jak to napsat). Bohužel psal návod naprostý imbecil, s češtinářskými chybami a několika dvousmysly. Chápal bych to tak, že mám na 5-10 sekund stlačit červené tlačítko (vedle toho s tím kolečkem), až nadoraz. Potom zmáčknout tlačítko nad tím (asi pořád to červené tlačítko držet), tím se to zapálí. Ozve se docela rána, ale to tak asi má být. Pořád ještě držím červené tlačítko, asi 10 sekund. Nic se nestane.

Můžete mi někdo poradit, jak je zapnout? Teď jsou vyplé několik měsíců, jak skončila zima. Díky

Jak zapnout vafky?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Základem je plamínek.

Pusť plyn a drž červené tlačítko cca 30 sekund.

Stále drž a nepouštěj a do teho škrkej jiskrou (ano, dělá to rány a musíš mačkat co 2 sekundy, dokud nezapálíš - někdy to trvá déle, než tam doteče plyn, proto zbytečně neškrkej a drž červené).

Stále drž červené i po zapálení plamínku a čekej, až se nahřeje termočlánek asi 4 sekundy.

Pak už můžeš pustit vše a jen otočíš regulátorem pod tlačítky a zapálíš lištu a topíš.

Souhlas! Na bílé tlačítko nesahej, tím se plyn vypíná.

tomatom
hodnocení

Půjdu to zkusit. Jenom se ještě zeptám - jak poznám, že plamínek hoří? Vafky budou fungovat, to je jasné, ale jak to poznám při tom zapalování? Já nikdy žádný plamínek neviděl, jenom jsem v zimě viděl takový slabý světelný odraz, nevím, kde ten plamínek má být (mám půl metru od vafek stůl, nemám se tam jak vměstnat).

A ještě se zeptám - to červené tlačítko má dvě polohy. Předpokládám, že když ho stisknu, nic se neděje, teprve když ho stisknu i proti té vůli nadoraz, začne fungovat, je to tak?

Pohledej svá kamna a vyroluj až k obsluze. plynoservis.info/...

Tlačítko přetlač s citem, aby jsi pustil plyn armaturou na hořáček plamínku. Wafky mají okénko, kterým je vidět po zapálení.

Stůl u kamen? No potěš... Jak mají kamna topit, když dáš před ně překážku? Navíc hořlavou?!

Tak ten stůl odsuň nebo je to problém, když zapaluješ kamna?

Připadá mi to, jako kdyby jsi řekl, že jak poznáš, že je v místnosti manželka, když si nerožneš v noci světlo

a nekoukneš se? To jsou paradoxy *haha*

tomatom
hodnocení

Já návod mám, je to de facto naprosto stejný text jako jsem našel na netu:

1. Zapnutí topidla
. Otevřete hlavní kohout před topidlem.
. Zapalovací tlačítko /se symbolem plamínku/ (2) stlačte na doraz a několik sekund počkejte, aby mohl
uniknout vzduch z potrubí a zapalovacího hořáku.
. Stlačením zapalovacího tlačítka se otevře pojistný ventil, v této poloze je uvolněn plyn pouze pro
zapalovací hořáček.
. Zapalovací tlačítko tlačte 5-10 sekund na doraz současně stiskněte piezozapalovač (1), zapálí se zapalovací
hořáček.
. 10 sekund nechte zapalovací tlačítko stlačené.
. Potom jej uvolněte, zapalovací plamínek hoří.
Jestliže po uvolnění tlačítka zhasne zapalovací plamínek, znamená to, že jste nedrželi tlačítko dostatečně
dlouho stlačené, nebo jste jej nestlačili až na doraz. Po uplynutí asi 1 minuty pokus opakujte

---------------------------------------

Ty vafky jsou v rohu místnosti, před nimi je stůl. Jako sorry, ale takhle byl pokoj pronajat, před týdnem zkontrolovali vafky kominíci a vše ok, neměli s ničím problém. Stůl je těžký jako kráva, asi z první republiky, navíc na něm mám počítač a milion věcí. Nevsoukám se mezi vafky a stůl, pokud je ten plamínek někde u ovládání.

Jestliže po uvolnění tlačítka zhasne zapalovací plamínek, znamená to, že jste nedrželi tlačítko dostatečně
dlouho stlačené, nebo jste jej nestlačili až na doraz. Po uplynutí asi 1 minuty pokus opakujte

Jo, to je to nahřátí termočlánku od plamínku.

Jasný návod pro imbecily. To samé, co jsem popsal.

hodnocení

2x

Asi už to máte vyřešené, ale určitě v domě má více lidí taková kamna. Zazvoňte u někoho a požádejte o pomoc.

tomatom
hodnocení

Jo, budu muset. Problém je, že pokud to dává rány po pár sekundách držení červeného tlačítka, fakt se mi to nechce držet dvě minuty, jak je v návodu.

hodnocení

0x

tyhle wafky neznám, ale jedna blbá otázka - přívod plynu k nim máte taky zapnutý? já s tím takhle zápasila první zimu po rozvodu, až pak mi došlo, že musím pohnout ještě páčkou na trubkách, protože dokud do wafek nejde plyn, tak plamínek nevzkřísnu *hi* ale třeba mám to jenom v jednom pokoji, v tom druhém jsem žádnou páčku nikdy neměla *nevi*

jo, ještě mě napadlo. u mých kamínek je potřeba jednak zmáčknout tlačíko (které zapne plyn), zároveň mačkat tlačíko, které křísá jiskru a ve chvíli, kdy ta jiska jiska zapálí plamínek, tak musím zároveň otočit čudlíkem, kterým se přidává plyn. jinak mi ten plamínek po puštění tlačítka zase zhasne. teprve pak mi to kompletně naskočí a už to můžu utlumit na minimum.

tomatom
hodnocení

Nic dalšího už se určitě nepouští, teda možná někde je uzávěr, ale nikdo s ním nemanipuloval, takže podle návodu bych měl postupovat správně, jenže jak jsem psal, je tam několik dvousmyslů. O tom kolečku, co přidává plyn (to dole) se píše až poté, co to hoří. Jenom nastavuje teplotu, nic se s ním nedělá při zapalování.

Zapalování se tu řešilo nedávno s tím že tyhle mají zvlášť tlačítko pro zapálení a zvlášť pro zhasnutí , nad nima je piezzozapalovač.Postup - zmáčnkout tlačítko s plamínkem ,párkrát zmáčknout zapalovací tlačítko nahoře než se zapálí plamínek, PAK 20 sekund držet tlačítko.Rána se ozve pokud je tam najednou hodně plynu .

lesi, jestli ti zhasíná plamínek, tak nečekáš na nahřátí termočlánku (děláš to blbě) a nebo je vadný. Plamínek přes článek hoří a ohřívá jej. Pak článek přidrží puštěný ventil a plamínek si pak hoří sám.

Kdyby tohle zařízení nebylo, tak při zhasnutí plamínku plyn stále proudí do kamen a hrozí otrava nebo výbuch.

Proto pokud termočlánek nic neohřívá, tak zavírá plynovou armaturu, aby tam nešel plyn, ať jsou čudlíky jakkoliv.

gumidek - fakt? tak je taky možný, že mám tak levé ruce. kontrolu na únik plynu míváme pravidelně a vždy v pohodě. i když fakt je ten, že co máme nové (stejné), tak u nich jsem to převzala automaticky. tak uvidím, až je budu letos pouštět :)

Když ten termočlánek nefunguje, tak plyn neuniká. Akorát jde blbě zapálit ten plamínek.

Možná jsem to psal moc odborně.

hodnocení

0x

Je nutné mít regulátor na symbolu jiskry nebo na minimu na doraz

06.10.20 18:02
hodnocení

0x

Tyhle jsou o trochu novější, modernější. :-D Mám je v ložnici 3.týden. Fajne!

Ty novější regulátory mám na 10let starých Mora přímotopech a vždy supr teplíčko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapnout vafky
Otázky na téma vafky
Otázky na téma vafky návod

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]