Nejste přihlášen/a.
Prosím o informaci, zda při výměně jističe ze 16 na 20 A budu platit víc za elektřinu (PRE)? Děkuju AK
Za spotřebovanou elektriku nebudete platit více, ale stálý měsíční plat za velikost jističe se zvýší. To najdete na stránkách PRE a na své poslední faktuře.
Taky zaplatíte jednorázový poplatek distribuci, za zvýšení rezervovaný příkon.
Malé doplnění. Plat za příkon se v případě tazatele změní jen jde-li o třífázový jistič /změna z 16A na 20A/. V případě, jde-li o jednofázový jistič až do hodnoty 25A je poplatek za příkon stejný, beze změny. Z dotazu není zřejmé, jaký, jednofázový či třífázový jistič tazatel má.
Ahoj Milane, a prosím Tě, když si dobrovolně snížím hodnotu hlavního jističe z 25 A třífázových na 20 A jednofázových, tak kolik peněz mi vrátí didtribuční společnost za každý ampér snížení "rezervovaného příkonu"?
aloisb - Proč by Vám měli něco vracet ? To není vratná záloha jako za flašky, to je jednorázový poplatek za to, že Vám umožnili odebírat větší proud ze sítě. Že už takový proud odebírat nechcete je Vaše věc.
Také to jde, alespoň v případě starých jističů ITM, IJV udělat ještě jednodušeji. Jednofázová IJV jsem viděl max. 25 A, údajně jeden čas byly k mání i 30 A. Leckde se někomu válí po garážích, půdách, dílnách.
Obávám se, že "retro" jistič IJV Vám už dneska nikdo jako hlavní jistič nepovolí. A sám si ho rozhodně vyměnit nenápadně nemůžete, je pod plombou .
Nahlásíte li utrhání plomb z důvodu dotažení hliníkových vodičů, tak vám výměnu jističe nenařídí. Pokud jde o panelák, tak JOPky, resp. ta část s hl. jističi nemají často plomby vůbec.
Sám se tomu divím. V moderních domech jsou často samostatné elektroměrárny. Třeba pro 16 bytů. Každou chvíli se tam něco mění (velikosti jisttičů, vyměny elměrů, rušení odb. míst, opětovné zřizování o.m... Když jsem tam předloni takto měnil sousedovi jistič (vyhořel, když se tam pokoušela firma dostat na hřebínek s vývodem měniče FV), nahlásil jsem to a pak požádal o znovuzaplombování. Jaké bylo mé překvapení, když se mi minulý týden v úplně jiné souvislosti na zcela jiném místě připomněli, zda už jsem akci po těch dvou letech dokončil, stále chybějící plomba je dokola připisována mě - mám smůlu na poslední záznam v databázi eonu. Maj to na háku, ale tak nějak divně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.