Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povlečení - syntetická bavlna

Od: alena* odpovědí: 25 změna:

Dobrý večer, hledám úplně "obyčejné" bavlněné povlečení... příjemné, prostě čistá bavlna, žádná umělotina nebo taková ta, jak se na ni lepí každý vlásek. Konečně se mi podařilo najít jedno, které mi okamžitě padlo do oka, ale jako materiál je uveden 100% syntetická bavlna - co si mám představit v tomto případě pod pojmem syntetická? Proč tam prostě není jen bavlna? *smich*

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

3x

Tak takový nesmysl jsem ještě neviděl.*bzum* Buď je to syntetika, nebo bavlna. To je jako bych řekl syntetické husí peří. Takže to bude stoprocentní syntetika. Brrrr! Ono se poslední dobou vůbec šíří osloviny. Třeba "funkční prádlo". Znáte snad nějaké nové nefunkční?

alena*
hodnocení

Taky jsem z toho byla právě zmatená :( Už hledám dva dny a jsem ze všech těch materiálů čím dál víc mimo. Hezké obyčejné čistě bavlněné prostě není, zvlášť, když mám konkrétní představu o vzoru *plac*

kepler*

Aha, takže už mám jasno. Stejně bych ale radši bral jako výstižnější název "aktivní".

72mona
hodnocení

2x
To vypadá, že 100% bavlnu nemůžete vůbec najít. A já našla hned ( rodinnebaleni.cz/... ). Nebo jste našla, ale nelíbilo se vám to? Syntetická bavlna je blbost. M.

hodnocení

0x

No, pro mě hnus, mikrovlákno. Je to oblbovák na lidi..

alena*
hodnocení

Toho jsem se bála, díky moc!

Jj, nebrat, směska.

kepler*

Když je tam uvedeno 100%, tak to asi směska nebude...

Vždyť píšu, že je to oblbovák na lidi.

jabraka*
hodnocení

0x

Nemyslete si,že pravá přírodní bavlna je bůhví jaká paráda?Má mnoho vad na kráse,snad ji překoná v nevýhodách je "biobavlna"

Bavlnaje buničina,v teplé vodě se po vyschnutí sráží,na sluíčku žloutne a ztrácí pevnost.,Proto lidi se vždy snažili bavlněné vlákno nahradit něčím lepším.Kromě toho v minulosti byla dovozovým produkterm a v našich končinách byla v používání až na třetím místě,za vláknem lněným,konopným a ovčí vlnou.Nástupem plastů se objevila jako přísada do bavlny viskoza,speciální vlákno ze dřeva(celulozy)Protože podoba byla spíše k hedvábnému vláknu,kombinace byla akceptována na 100%.Později byla doplněna ještě dalšími plasty,zvláště polyesterem-.Dnes jsou syntetická vlákna rovnocená bavlně,protože původní nedostatky byly zcela odstraněny.Propustnost pro vodu,pružnost a hlavně získala vysokou odolnost proti opotřebení,příjmu nečistot a odolnost proti pracím příprsvkům

.

Takže vyhledávání bavlněných výrobků a jejich upřednostňování je jen ve vymetání mozků reklamou.

JABRAKA

alena*
hodnocení

Nemyslím si, že pravá bavlna je bůhví jaká paráda, mě ale naomak vyhovuje. Je mi jedno, že na sluníčku žloutne a ztrácí pevnost (vím, že po čase a praní látka řídne a tráhá se), tak zbytky využiju na hadry... jde mi o příjemnost. Nesnáším takové ty bakterizující, co se na ně lepí nečistoty, vlasy. Nebo mikrovlákno (to teplé, plyšové nebo jak se mu říká). Před lety jsem si objednala bavlněné povlečení a trefila jsem se, tak jsem si říkala, že si objednám další. Jenže narážím na samé balvna něco, bavlna taková a maková, umělotina... prostě se ztrácím. Tak jsem doufala, že se pozeptám tu. Děkuji moc za všechny komentáře a to o kterém byla řeč v prvním příspěvků úplně vypouštím a jdu hledat dál :-D

martinna*
hodnocení

0x

Já už roky objednávám ložní v Písku u p. Staňka. Je to ta bavlna 100% která drží barvy a je příjemná-taková ta mačkavá co známe z mládí a přitom není tenká. Cenově vyhovuje.

hodnocení

0x

Syntetická bavlna bude podobný žvást jako bambusové ponožky.

pb®

Spíš jako syntetické hedvábí, na výrobu vlákna z bambusu bych věřila.

Ono to lze, ale ten výsledek ..

hodnocení

0x

Kde je slovo syntetický, tak utíkejte pryč. Je dost obchodů. kde je opravdu kvalitní a hezké povlečení. Třeba Tchibo, odkud mám dvoje. Krep a mako. Paráda až na půdu! Nezvyklé místo že? A ani výrazně dražší.

hodnocení

0x

Syntetická bavlna neexistuje. To, o čem mluvíte je mikrovlákno a to je 100% polyester, který má pouze efekt jako bavlna. Může to být vyrobeno v nějaké lesklé úpravě, jako je třeba damašek, nebo bavlněný satén, ale pořád to je obyčejný polyester a špatně se v tom spí. A 100% bavlněných povlečení je opravdu hodně. Kde jste hledala?

alena*
hodnocení

Měla jsem otevřených tolik e-shopů, že opravdu nevím :( Ale už se mi asi konečně podařilo jedno vhodné (kde je psáno JEN bavlna :-D a barevně i vzorově se líbí) najít *ua*

jabraka*
hodnocení

0x

Když o tom přemýšlím,tak pojem "syntetická bavlna" není tak úplně nepravda,protože v textilkách už dávno používali pojem Polykotton,umělá bavlna SPOLANA.Je to podobný výrobek ze dřevěné extrahované celulozy vyrobené umělé hedvábí,viskozové hedvábí.Tím se nastavovala bavlna,která v určité době byla drahá a nedostatková.Až 30 % se nastavovala SPOLANOU.

JABRAKA

Možná, ale to mluvíte o něčem úplně jiném a existuje to dosud. Ale nikde nemohou napsat 100% syntetická bavlna. Bavlna je bavlna a přes to vlak nejede. A také to nikde napsané není. U těchto materiálů jsou údaje, že je to 100% polyester s efektem bavlny. A co se týče té viskózy, tak to je náhodou ještě lepší materiál než ta bavlna, protože je také 100% přírodní a je navíc ve velkém vedru příjemný.

Vypadá to, že se přestalo říkat viskózové hedvábí a začalo se říkat syntetická bavlna ..

jabraka*

Bavlna i viskoza jsou chemicky stejné sloučeniny.Obojí je v podstatě buničina,celuloza.Jen bavlna vzniká působením rostliny,a viskoza je produkt,kdy celuloza ze stromů(dřeva) je chemicky zpracována - je rozpuštěna v sírouhlíku a hustý roztok je tryskami protlačen do horkého prostoru,kde ztuhne na jemné vlákno.Tento proces byl vymyšlenuž v 19 století.Stejně jako první "umělé hmoty"celofán a celuloid..Název umělé jim byl dán,přesto že jsou původem přírodní,tedy ze dřeva.

JABRAKA

Jabrako, já vím. Na devítiletce jsem tahal celulózová vlákna z xantogenátu podle Schweizera.

kava
hodnocení

0x

Hledejte povlečení Matějovský - kvalita.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]