Nejste přihlášen/a.
Mám pojištění odpovědnosti za škody občana tzv. pojistka na blbost...chtěla jsem poradit, zda by mě odškodnili za olejovou skvrnu na zdi ( byla jsem šikovná ) Mám smlouvu u české poj. Díky za radu
dexxi, naprosto s Vámi souhlasím, osobně mám dvě blbostní, jednu do práce a druhou v běžném občanském životě...
taky mám, v balíčku s pojištěním domácnosti. A vztahuje se i na členy domácnosti včetně zvířat. Rozumějte - kdyby někdo z rodiny způsobil někomu škodu, třeba někoho pokousal náš pes (kterého tedy nemáme ) tak odškodnění zaplatí pojišťovna.
ano, ano, ale nesmíte zanedbat svou povinnost danou zákonem, vyhláškou atd... psa kterého nemáte , by měl být na vodítku a pokud by se vám vysmekl, nebo by se vodítko přetrhlo, potom je plnění od pojišťovny nárokovatelné...
,,Pojistka na blbost,, Ještě k tomu psovi, když udělá škodu, pojišťovna zaplatí, jen pokud je pes čipovaný, nebo tetovaný. PT /stařenka/
ještě doplním, že se jedná o odpovědnost za škody, které sama způsobíte svým jednáním či konáním.
jako příklad, když třeba budete dělat někde u pasu výstupní kontrolu, a upadne vám nějaký výrobek na zem a vy ho rozbijete, tak pojišťovna se na plnění podílí, pokud ale přehlédnete nějakou vadu, kterou jste vy nezpůsobila a výrobek půjde do provozu a potom si někdo všimne, že je to chybný výrobek, tak tady je škoda jen a přímo na vás, protože vy jste konkrétní škodu nezpůsobila, vy jste zanedbala nějakou povinnost (pořádně provádět kontrolu a pod...). jinak samozřejmě, dle konkrétní smlouvy máte i nejaký spolupodíl na náhradě škody, tak jestli vyčištění skvrny a vymalování zdi vyjde třeba na 3.000,-, a vy máte spolupodíl 5.000,-, tak je pojistné plnění samozřejmě bezúčelné...
samozřejmě nevylučuji, že konkrétní smlouvy můžou být stavěmy i na zcela jiných podmínkách...
Musíte si pročíst podmínky konkrétní smlouvy. Může existovat i pojistka, která by kryla škody i v případě "sama sobě něco zničím". Ale vždy je tam spoluúčast, většinou min. 10%, a minimálně 1.000,-Kč.
Takže rozbiju-li např. celou sadu porcelánového servisu za 5.000,-Kč, a pojišťovně dokážu cenu zničeného majetku, tak proplatí 4000,-Kč, protože moje spoluúčast bude 1000,-Kč. Zničím-li starožitný křišťálový lustr po pra-pra-prapředcích v hodnotě 500.000,-Kč, tak moje spoluúčast bude 50.000,- a pojišťovna vyplatí 450.000,-Kč. (Hezké příklady, že :D )
Ale záleží na konkrétních podmínkách dané smlouvy. V případě opravy olejové skvrny ze zdi (oškrábat a vymalovat celou místnost) by náklady určitě přelezly onu minimální spoluúčast, takže se klidně zkuste na pojišťovně zeptat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.