Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paneláková stena studená- obklad

Od: jajo odpovědí: 30 změna:
Bydlime v bocnem, krajním, panelakovem dome, sice zateplenem, ale stena zvnutra je celu zimu studená, potrebuji poradit, aký najlevnejsi obklad tam dat,svojpomocne ja sama, napadol ma tatransky profil koupit kolik potrebuji, ale jenom privrtat bez podkladu. Nebo tapetu? To ale nepomuze. Ja to nechci celou stenu, jenom takovej 2×3 metry. Co by ste mi prosim vas poradili? Dekuji vopred.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinna*
hodnocení

4x

Dobrý den,plně vás chápu. Kamarádka má také krajní byt a stěna je chladná. Obložila proto celý pokoj těmito polysterenovými čtverci. Je to navíc moc pěkné. Kupovala v OBI akoupí tam i lepidlo.Na 1 m čtever. potřebujete 4 ks. na 3 m. vás to přijde okolo 500 i s lepidlem a pistilu na lepidlo si od někoho půjčíte či za 120 koupíte. Vše jsme spoilu kupovaly v OBI.

Na to se tazatel ptal a odp. typu kolik máte st. asi nečeká

Paneláková stena studená- obklad

senior
hodnocení

2x

Já Vás chápu.

Máte v místnosti pocitový chlad, ze stěny jde zima, nikterak silná, ale organismus to zaznamenává.

Říká se tomu tepelná pohoda.

Pokud nechcete velkou investici, není to Váš byt, a chcete si to udělat sama, tak doporučuji právě ty polystyrénové čtverce, to opravdu zvládnete sama. Já to ale lepila na noviny /potřebnou část očistíte od malby a nelepíte jako tapety novinový papír a po zaschnutí ty polyst. čtverce. Až budete byt odevzdávat, lehčeji se to sloupne a necháte vymalovat.

Další také bez nutného řemeslníka je použít tekoucí tapety. Také jsem to zvládla bez problémů. Zde příklad, jsou i jiní výrobci a prodejci.

tapety-kamis.cz/...

Mám odsud - colortap.cz/...

Chlapi to berou moc technicky.

jajo
hodnocení

Dekuji moc pekne.
jajo
hodnocení

Dekuji moc pekne. Tu tapetu skusím.

Chlapi to neberou moc technicky, jen nerozumí. Konečně správná odpověď, že jde o tepelnou pohodu, ne tepelné ztráty, ohřev vzduchu,akumulaci a podobné nesmysly. Tepelnou pohodu budete cítit v okamžiku, když na vás studené zdi nebudou sálat chlad. To spravíte tím, že otapetujete, jak už bylo psáno. Doporučil bych nějakou reliéfní pěnovou tapetu, např. vinylovou. Když koupíte roli, vyjde vás to levněji než obklad palubkami tatranským profilem.

O kolik stoupne povrchová teplota zdi složení:

100 mm pěněného polystyrenu + 15 cm betonu

proti

100 mm pěneného polystyrenu + 15 cm betonu + 3 mm pěněného polystyrenu

asi tak odhadem?

nestoupne teplota, ale pocitově ano.

Jak to dokáže? Radiace je závislá ne povrchové teplotě.

Jednoduché, pocit je něco jiného, nežli fyzika. Když dáte železo na stůl, vedle polystyren, necháte je tam delší dobu, aby se ustálila teplota, tak dotekem bude pocitová teplota jiná, nežli fyzická. Jeden předmět se bude tvářit tepleji.

Ano, mají rozdílný odvod tepla, mají různou tepelnou kapacitu a vodivost. . Pokud se válíte po zdi, pak to má vnitřní pidizateplení význam. Pokud ne, je no nesmysl. Ale ať si tu zeď klidně polepí, čím chce. Za blbost se musí platit ..

...Ale ať si tu zeď klidně polepí, čím chce. Za blbost se musí platit...

ra 252, naprosto s Vámi souhlasím...

hodnocení

1x

Jde o to jestli chceš teplo, nebo jen si hrát na teplo. Já jsem v dětském pokoji nalepil na podobnou stěnu korek (tuším, že to byly desky asi 30x50cm, síla 4mm). Existuje k tomu i lepidlo. Od té doby to je v pohodě. Ale na celou stěnu. V rozích je pak možno nalepit rohové lišty. Je to účelné a vypadá to pěkně. V takovém případě cenu neřeším.

jajo
hodnocení

Dekuji, korok je dobrej nápad. Já tu doufam, ze dlouho nebudu, sem sama tak neznam kdo by mi pomohl,s celou stenou. Jen tam kde sa díte hrá.

jabraka*
hodnocení

1x

V zateplených panelácích je věc jasná.Dávat na stěny ještě další izolaci?Není to účelnéTa izolace je jen na škodu hlavně akumulaci tepla do betonu.AAby stěny nebyly studené,musí se do nich teplo naakumulovat.Kvůli venkocvní izolaci neutíká ven,ale drží se uvnitř a v případě poklesu teploty sevyzařuje zpět do bytu.Tím se realizuje úspora topení.Pokud nejte doma a na tuto dobu zavíráte topení a větáte,je to na škodu úsporám.Byt by měl být vytápěn trvale,stejnoměrně,třeba na nižší teplotu,pak stěny studené nebudou.

JABRAKA

martinna*

Jabraka-máte pravdu ale...byty co nejsou krajní nemají často topení zapnuté. Mají stále teplo od sluníčka a vyhřívají je byty okolo. Já bydlím v 6 p. a slunce mám celý den,navíc byty okolo. Celou zimu topení vypnuté,to už musí být aspoň-15 abych zatopila. A když dojdu do přízemí ke kamar. co bydlí v krajním má zimu-slunce jí tam jde minimálně a proto topí skoro celou zimu. V létě zas mám já jak ve skleníku a ona tam má lépe. Prostě každý byt-patro a sv. strana má své plusy a mínusy. V létě mi běží klima,ale v zimě zas nemusím topit.To jsou ty výhody a nevýhody králíkáren jak je kdysi nazval p. Havel. Jo kdyby je dnes mladí měli...

jajo
hodnocení

Ja moc nevypínám kourení, mám na 5tce, nejvyšší hodnota, ale kdyz je slunce znížím na polovinu. Sme na kopci, kde fouká vetsí vítr ako dole v meste. Predtym jsem tam mela skrine ale ted mám ten priestor otevrený,v izbe je nova vstavana skrina, tak ten prostor se víc využíva. Jo stena byla minulej rok studená, kourilo se na maximum, bylo tam miminko. Tu stenu nevykourim nijak, jedine obkladem. Uz jsem skousela totiž.

hodnocení

0x

A to ako rečou hovorí Tvoj kmeň? Ako to riešia susedia? Kúriš vôbec v tej miestnosti?

jajo
hodnocení

:). Nevím jak to susedi mají, jo radiator jede. Ale stena je aj tak studená.

A kolik stupňů je to "studené"?

jajo
hodnocení

Nerozumíte studené? Polozím dlane a je stena studená. Mam dotykovy teplomer na povrchy, ale merat to budu asi zbytecne. Jo ten korok je dobra rada, co mi poradili nizsie. Soused ma drevo, nebo nabytek na te strane, ostatni nevim.

Každá stěna, která má pod 35°C je na dotyk studená.

hodnocení

0x

Zateplený panelák by mělo znamenat minimálně 10 cm pěnového polystyrenu nebo minerální vlny. Chcete zevnitř lepit něco srovnatelného?

jajo
hodnocení

Ne, proč si myslíte, ze nekdo by takhle uvazoval. Sousedi mají tatransky profil, to zateplení je zbytecné, aspon tady. Jsme na kopci kde fouká víc jak v meste dole, stena je na dotyk studená, radator na 5tke.

hodnocení

0x

ale stena zvnutra je celu zimu studená,

to znamená co?, ře se jí dotknete a je studená?

Je třeba změřit OBJEKTIVNĚ povrchovou teplotu stěny. Jak to mají sousedi nad Vámi a pod Vámi?

Stejné byty nad sebou, jedni mají zimu, druzí si nestěžují. Jak je to možné? Provozem a topením.

jajo
hodnocení

Nevim co resite, vzdyt ja se ptám na obklad. Né na to jak to resí sousedé, a komu je neni zima a co je komu studené. Studena stena, aj ked sa topí. A co kdyz jedni se stazuji, druhí ne, co Vás je po druhych sousedech, co Vy víte jak to resí,snad jsem se ptala na neco podobního? Ja se ptám na obklad. Ne proc to nejde oteplit. Tak já se tu ptám na obklad a Vy ze mne idete delat pitomce, ze pocituju dotykem tu stenu studenu, to je non sens. Mate covid na mozgu snad viaceri na poradte. Jsou to velké 5 izbove byty, vacsina deti co tu bydleli je prec a byty dva sú prázdne. Ostatní, prizemni soused,tam mel bábu, ta zemrela, izbu ma prazdnou. Druhi soused tam jeho zena ma skusobnu na klavir a pistalu, jenom tam cvicí a ma prazdnu izbu aj druhu. Pak je podnájemnik u jedne osamele zeny, daky chlap, co je tam malo. Pak my, druhu izbu na opacnej strane mame obklad do skoro polky steny. pak nad nami je ten co ma drevene dosky na tej stene, nad nim souseda conevim co tam má, a nad nimi taky nevim a naozaj nepotrebuju vedet ako pocituju teplotu steny bocnej strany bytu. Co to mate za pitome pripominky vubec, absolutne dno. Cituji: Stejné byty nad sebou, jedni mají zimu, druzí si nestěžují. Jak je to mozné
Jak vy vite, o cem se vypraveji doma medzi sebou. Co to ma co delat s obkladem.
jajo
hodnocení

Jopane Milan Cukrar, prominte ze jsem se rozculila, vice mene jsem cetla taky ostatni pripominky, a proste ja neresim ze jak to vytopit, jsem u rodicu ako rozvedena, doufam, ze tu dlouho nebudu, jsem tu vyrastala, mela jsem tu kamarady, co taky bydleli pod námi a nad námi, neresila jsem to,ale ted jsem tu prisla s malym ditetem, co se o tu stenu hrá, ma dva roky a tiez to citi studene. Objektivne merat to nepotrebujem, nikto s tym nic nespravi, minuly rok jsme uz tady byli a skousela jsem topit maximalne , nevadi to moc, jo, da se to prezit, ale ja se ptala na obklad. Mozna maji lide bezne studene steny. No a kto neveri muze dojit se pozret na zateple u studenu stenu aj ked je vytapane. Pod nami a nad nami netopej. Jooo prominte mi ten muj tón, ja jsem se neptala na duvody, ale na obklad.

Pocitově se situace zlepší, když stěnu polepíte tím, co ucítíte na dotek jako "teplé" Plastová palubka ne, dřevěná bude lepší, ještě lepší bude polyš kazeta, nebo korek, třeba textilní tapeta, ale nikoliv papírová. Zkrátka co je na omak "teplé"

jajo
hodnocení

Dakujem a nehnevajte sa.
jabraka*

Nikdy se nebudu zlobit,pokud někomu vysvětlí něco,co zabrání někomu udělat nesprávné rozhodnutí.

V tomto případě je účelnost právě zasažena v možnosti akumulace tepla vpanelu.Když nechám byt vychladnout,a studený panel něčím izolačním přikryju stěna zůstane studená a vlhkost proniknuvši pod izolant vyvolá kondenzaci.Proto bychom měli měřit teplotu na stěnách i stropě a zařídit se tak,aby nikde nemohl vznikat "rosný bod"

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]