Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vafky, jak znovu zapálit věčný plamínek

Od: janasmolek odpovědí: 14 změna:

Hezký den,

letos jsem se nastěhovala do nového pronájmu a poprvé v životě zde mám vlemi staré vafky. Před necelým týdnem zde byl servisní technik a vše bylo v pořádku, rovnou mi topení zprovoznil a zapl tzv. věčný plamínek. Bohužel mi dnes z nějakého důvodu zhasl a já s kamny vůbec neumím zacházet. Potřebovala bych radu, jak na to, jelikož je již vcelku znatelná zima. Návody jsem na internetu našla, ale žádný nebyl na můj typ topení a nevěřím si na to, abych s něčím takto nebezpečným experimantovala. Přikládám fotofrafii topení. Mockrát děkuji za rady.

Vafky, jak znovu zapálit věčný plamínek

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Pokud vafky viděl revizní technik, tak jsou ok, určitě zkoušel těsnosti celého plynového rozvodu i plynových spotřebičů v bytě. Takže v tomto případě se vafek nebojte, nic se při jejich spuštění nemůže stát !

Tenthle typ neznám, ale na tom kulatém kolečku je určo stupnice a symbol plamínku. Nastavte knoflík na symbol plamínku a silně ho zamáčkněte a držte. Ten bílý čudlík, co čouhá pod knoflíkem, bude zřejmě zapalovač, který musíte zmáčknout několikrát za sebou, začne jiskřit a zapálí plyn. Obě věci musíte dělat najednou - čili jednou rukou držte stlačený kulatý knoflík a druhou rukou mačkejte el.zapalovač. V okénku uvidíte, jak se zapálí plamínek. Zapalovač tedy už nemusíte mačkat, ale ten kulatý knoflík pořád držte stlačený, tak cca půl minuty. Pokud pak plamínek chcípne, tak musíte celý proces opakovat znova a kulatý knoflík držet stlačený i při zapáleném plamínku déle. Potom nastavte nějaký stupeň, podle toho, jak hodně chcete, aby hřály.

bublink
A mně ještě u starých vafek pomohlo,jak píše pán, držet půl minuty to kolečko zmáčknuté a pak ho velmi velmi pomalu pustit.Když jsem pustila rychle,tak plamínek chcípnul. A ideální je to ze začátku zapalovat když je tma,protože je plamínek vidět zřetelně.
Ale toto jsou vafky a ne gamatky tady se kolečko nedrží takže "pán nad vámi" radí nepřesně.

@adetouk

Je to topidlo GAMAT 4000 viz manuál níže. Dělali několik verzí, u jedněch byla jen kostka pro zapalovač a zbytek se řešil kolečkem nad tlačítkem - zamáčknutím hnědé části kolečka při startu podobně jako u českých topidel KARMA K 12. každopádně rada "držet dýl a pouštět pomalu" odpovídá. .

Omlouvám se napsal jsem ,že jsou to vafky a ne gamatky, je to opačně.Jsou to gamatky samozřejmě.

WAF -WARMEGERATE und ARMATUREN FABRIK , firma vyrábějící topidla GAMAT. Obecně se tak říká všem plynovým lokálním topidlům vč. našich MORA,KARMA *smich*

Hlavně že se domluvíme

To jsem se do toho pěkně zamotal.*smich**smich*

"...na tom kulatém kolečku je určo stupnice a symbol plamínku."

Nikoliv. Symbol plamínku tam není. Ten kuatý knoflík slouží jen a pouze k nastavení termostatu, mačkat se nedá. K tomu slouží horní hranaté tlačítko. Pod ním má být ještě jedno stejné tlačítko, které přes pákový mechanizmus ovládá piezoelektrický zapalovač. Tady tlačítko chybí a pochybuju, že se to torzo, co tam zbylo dá mačkat. Polkud ano, tak jde o zásah kutila.

Body za odpověď jste dostal neprávem.

Vafky, jak znovu zapálit věčný plamínek #2

@magdon Body sice dostal neprávem,ale zato jich má nejvíc. *smich*.Ať žijí tazatelomati!*smich*

Jen se spletl, opravdu se dělal jeden typ s kombinovaným kolečkem pro zapalování i regulaci teploty. Dělaly se tak GAMATY - zamačkávala se vnější část ovládacího kolečka - nebo KARMA kde se zamačkávala vnitřní část. O level výš jsou nová topidla kde se opět používá jedno kolečko pro nastavení režimu a teploty ( vypnuto,zapálení,termostat) a piezzoelektrické zapalování

hodnocení

5x

Kolečko je na regulaci teploty.Vrchní kostka se zamáčkne a drží,pod ní je obvykle druhá kostka (tady bílý čudl) která funguje jako ovládání piezzozapalovače , tu je potřeba párkrát ´´ procvaknout´´ než se plamínek zapálí.

Nejlíp manuál

gasman.cz/...

hodnocení

4x

Pole mne jsou to kamna Gamat 4000.Kdysi jsme je měli. Horní černé tlačítko zmáčkněte na doraz a počkejte asi 5 vteřin.Spodní tlačítko(původně to byl taky černý obdélník) je zapalovač,kterým několikrát "křesnete"až se zapálí plamínek-vidíte že hoří na pravém boku v okénku.Potom ještě chvilku přidržte horní tlačítko a pomalu pouštějte až uvidíte že plamínek trvale hoří.Kolečkem regulujete teplotu. forum.tzb-info.cz/... .Na spodku otázky je fotogalerie,tam to máte popsané.

hodnocení

2x

Jsou to Gamat 4000 a jsou minimálně 30 let po své životnosti. Že plamínek samovolně zhasnul nasvědčuje jejich nedobrému stavu. I když se Vám ho povede znovu zapálit, nebude to spolehlivé. Zavolejte znovu onoho technika, pravděpodobně je vadná tepelná pojistka. Náhradní díly na tato retrokamna sice stále ještě existují, ale oprava se asi už moc nevyplatí. Požádejte majitele bytu o výměnu za spolehlivější "GAMAT 473". Jsou o něco menší (a asi o 3 cm vyšší!) a lze je vyměnit bez jakékoliv úpravy potrubí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma gamat 4000
Otázky na téma plynové vafky
Otázky na téma vafky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]