Nejste přihlášen/a.
Bydlím ve svém bytě (osobní vlastnictví), ale trvalý pobyt mám u rodičů ve stejném městě. Upřímně řečeno se mi nechtěl vyřizovat nový občanský průkaz kvůli nové adrese. Jenže nyní jsem se doslechla, že pokud se prodává vlastní byt , ve kterém nemá majitel alespoń 2 roky trvalý pobyt, zaplatí 20%daň z prodeje. Nevíte ještě další věci , které jsou vázané na trvalý pobyt?
Děkuji.
Dobrý den,
je to trochu jinak. Jednak ta daň by byla aktuálně 15%. A za druhé, nejde o trvalý pobyt. Přesně je to podle zákona o daních z příjmů takto:
§ 4 Osvobození od daně(1) Od daně jsou osvobozeny
a) příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. (...)
§2 odst. 4 věta druhá: Bydlištěm na území České republiky se pro účely tohoto zákona rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat.
-
Pokud tedy budete mít v bytě nahlášen trvalý pobyt, a přitom tam bydlet nebudete, může FÚ osvobození od daně zpochybnit. Naopak, pokud jste schopna prokázat, že jste v bytě ty dva roky bydlela (přesněji: že splňujete definici bydliště viz výše), můžete osvobození uplatnit i bez trvalého pobytu.
Asi si nerozumíme,ale asi máte pravdu. U mě to bylo takto. Koupila jsem byt a nechalal jsem si tam dva roky trv.pobyt a pak ho prodala bez tý 15%daně. Platila jsem jen 3% z převodu.
Když bych to vlastnila pět let, je jedno jestli byt, dům nebo pole pozemek, tak bych i bez trv.pobytu platila jen daň z převodu.
Hodně trpělivosti. Iva
No, ono pokud jste tam měla jen trvalý pobyt a ve skutečnosti jste bydlela jinde, pak jde o daňový únik a mohli by Vám to dodanit. Ovšem zas tak moc se bát nemusíte; to by hrozilo asi jen v případě, že by Vás někdo nabonzoval.
Ano je to tak,taky bydlím v bytě,ale trvalý pobyt mam na vesnici. Jen pro upresneni je rozdelene: Kdyz to chci prodat, tak tam musim mit dva roky tv.pobyt nebo pět let to vlastnit bez trv.pobytu a pak se neplati dan z prodeje.Aspon takhle to bylo pred rokem u me. Preji hoooodne trpelivosti.Iva
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.