Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Automatický otvírač sklepních oken

Od: karel10 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

neznáte někdo nějaký šikovný otvírač sklepních oken (malé plastové), které by si samo otvíralo podle vnitřní vlkosti (nebo i teploty nebo podle časovače).Stačí i nějaký jednoduchý, nemusí mít napojení na mobil.

Našel jsem zatím jen Smarwi, ale není to přesně ono a je poměrně drahý.

Chtěl bych abych nemusel mít ve sklepě trvale škvírku v okně-mikro, aby to větralo občas a naplno ventilačkou.

Idelaní by bylo, aby se v jeden čas otevřely všechny sklepní okna najednou a pak zavřely, ale to by bylo asi moc drahé ...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

0x

Existují různé automatické otvírače fungujíci na bázi tepelné roztažnosti kapaliny (vosku) a pístu. Používají se především na sklenících, ale snad by to fungovalo i na ventilačky.

domacitechnika.cz/...

hodnocení

0x

Zkušenost s nejlevnějším na trhu za 1100 Kč na teplotu. Hydraulický píst s nějakou tepelně roztažnou hmotou (asi jako levné regulátory na ústředním topení). Byl dobrý, ale vydržel asi 3 roky a konec. Dle diskusí co jsem dohledal, tak déle jsem ani neměl očekávat. Závěr: láce/levnost je drahá. Tehdy jsem dohledal zařízení pro domácí kryté bazénky (nastavení: teplota + vlhkost), ale cena začínala v 10 tisích Kč.

hodnocení

0x
Najlacnejšie vyjde pravdepodobne osadiť ventilátor s klapkou na nevyužívaný komín. Spúšťať ho časovačom. Plus nejaké strategicky rozmiestnené nasávacie otvory. Napr. okno na mikroventiláciu. :)
karel10
hodnocení

Ano to bylo sice levnější ale dělalo by to hluk a spotřevávalo více elektřiny. Jestě by stálo za to zkusit za by komínový efekt nestačil.

Ale průvan okny by byl efektivnější, že by vážně nebylo už dávno cenově dostupnější řešení s okny? Asi větrání ve sklepě řeší spoustu lidí ...

Záleží na výške komínu a možnosti priviesť vzduch niekde k podlahe. Mne kedysi radil jeden starý architekt, že ak chcem vetrať komínom, mám urobiť nasávanie čo najvyššie. Pri strope sa držínajteplejší vzduch a mal by obsahovať (v absolútnych číslach) najviac vodnej pary. Pozor na obrátený ťah v lete. Ak bol komín historicky používaný, bude to od neho poriadne smrdieť.
Ja si po odvedení odkvapov práve vystačím s tou mikroventiláciou, tak sa s tým už nezaoberám. Existuje toho mnoho. Rôzne vetracie štrbiny, ktoré sa dajú zafrézovať do rámu, servom ovládané žalúzie, atď. Priamo na otváranie okien som ale nenarazil, len pre strešné okná. Všetko to ale lezie do peňazí.

jenda2*
hodnocení

0x
Sklep pod rodinnym domem je jedinna mistnost s minimalnim kolisanim teploty. Tam by se okenko otevirat nemelo.
regine2*

Hovoří o sklepních okénkách, asi nepůjde o sklep, ale polosklep s velkým kolísáním teplot dle ročních období. Sklepy mívají větrací komínky (lze vidět u vinných sklepů), ne okno a jsou aspoň 2 metry pod zemí (pod zámrznou hloubkou).

karel10
hodnocení

Ano, jde o polosklep nad zemí je cca metr a do země něco přes metr. větrat se musí jinak vzniká plísen na zdech.

A ted jde o to aby se větralo jen když nění venku moc (teplý+vlhký) vzduch a jen tak by se zbytecne moc sklep neochlazoval víc než je neutné.

regine2*

V podstatě chcete hlídat "rosný bod". Hledat na internetu u dodavatelů vybavení pro bazény. Zpravidla se jedná o mikroprocesorové jednotky s čidly teploty a vlhkosti, a příslušnými regulačními prvky. Proto ve wellness, bazénech a lázních neplesniví zdi. Nic levného to nebude. Již uvedeno výše.

hodnocení

0x

Pokud jde o mechanickou část, třeba: pohonservis.cz/...

Ale okno není pro větrání příliš vhodné (pojišťovna vysvětlí). Není možné vyrobit tam menší snadněji uzavíratelný otvor?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]