Dobrý den, prosím vás o radu, je lepší lepit dlažbu do betonu nebo do lepidla? Chtěl bych u babičky vytrhat starou rozpadající dlažbu a opět ji použít. Je nutné ten podklad nějak vyrovnat(nějakým poterem), nebo izolaci a pak lepit buď do betonu nebo raději to lepidlo? Musím použít jako ohraničení obrubnícky nebo zakoupit koncové lišty, je to nutné? Děkuji
Hlavne by to chtelo sundat tu dlazbu a zkontrolovat, jak vypada podklad. Na vydroleny beton se to za prve bude blbe lepit, za druhe to bude po prvni zime zase dole. Takze ty dlazdice sundejte, vyfotte to a pak se da bavit dale.
Tady foto co je pod dlažbou, pravděpodobně to bude po celé ploše stejné.
re4zon
No tak to je na odstraneni vseho co nedrzi, a toho asi nebude malo. Pak bud zasalovat a dorovnat betonem, nebo dat obrubniky a polozit dlazbu do sterku. Kazdopadne to bude o dost vic prace nez jen nalepit.
Sundejte to vsechno, osekejte co nedrzi, dukladne to ocistete a pak si usadte nove obrubniky taky, aby sedely vyskove s pozadovanou urovni betonu a aby na ne ve finale dosedly kraje dlazdic. Tim si chytite rovinu a zaroven budete mit salung, obrubniky po nalepeni dlazby nebudou videt. Pak to cele vylijte betonem, stahnete lati a az beton zavadne, ale jeste nebude uplne tvrdy (cca po 1 dni) na to nalijte ridky hodne mastny poter (1:2 cement:pisek) a do nej polozte dlazdice. Kdyz ho date spravne mnozstvi a dlazdice spravne priklepnete, vystoupa vam sparami a budete mit rovnou zasparovano. A az to cele vyzraje, vzal bych to hydrofobizacnim roztokem, jsou i protiskluzove.
Děkuji za rady, všude možně se dočítám o napenetrovani podkladu snad u všeho co se lepí, maluje, betonuje a bůhví co ještě , je to pravdu nutné? Dnes jsem byl ve stavebnínach kouknout na dlažbu atd. Řekl co zamýšlim a když jsem řekl že bych dlažbu pokládal do cement kaše , tak se prodavač zhrozil, orosil,skoro jsem ho možná i nasral, že to už dnes nikdo nedělá, že se vše lepí lepidlem. Tak nevím buď chtěl prodat dražší stavební materiál,úplně mě od toho cement lože odrazoval. Já mu na to řekl, že se to dá snad udělat i za pár "kaček" a on, no pokud nejste zedník, tak že to s prominutím nezvládnu.
re4zon
Penetrovat je opravdu nekdy nutne, ale jen u specifickych veci (napr. nivelacka). Penetrace je od toho, aby vam vodu z noveho materialu rychle nevsakl stary, nahradit se to da vetsinou navlhcenim. Ovsem v rade pripadu je opravdu lepsi napenetrovat, nez predem nekolik hodin podklad kropit, penetrace stoji par korun. V tomhle pripade je to ale jedno, az to osekate na pevny beton (pokud vubec nejaky bude, taky to muze byt drolive az na hlinu/sterk), zbyde vam nejspis drsny stary beton. Ten musite hlavne dukladne ocistit, nejlip vysavacem nebo wapkou. Pak ho navlhcite a klidne na nej vylijete novy beton. Nebude to parkoviste pro nakladaky, takze to drzet bude. A prodavace nereste, ti casto nemeli v zivote lopatu v ruce a udelejte to klidne podle navodu vyse. Samozrejme ze muzete udelat rovny podklad a po alespon castecnem vyzrani nalepit mrazuvzdornym lepidlem, ale vysledek bude podobny. Jediny zpusob, jak to udelat "vecne" by bylo zajistit, aby se tam nedostala vlhkost, takze pod beton hydroizolaci a sparovat vodovzdornou sparovackou. Drahe a moc prace. A jeste k poznamce prodavace - "byt zednik" neni zarukou sikovnosti. A hlavne to v tomhle pripade neni zadna velka veda. Nestavite barak, betonujete kousek plochy s dlazbou. Pokud jste zrucny, zvladnete i slozitejsi veci levou zadni.
Takové dlaždice se jen pokládaly do pískového lože.Pocházím ze Zlína,tam jsou v celém městě vytvořeny chodníky z betonových dlaždic.Ty vyráběl pro p.Baťu můj dědeček.
Nebyla potřeba je nějak lepit.Jen se použily zabetonované obrubníky a dlaždice ležely v pískovém loži.
Pokud se dělá dlažba nosnější,pak se položí 20 cm drobného štěrku,zhutní se a nasype se "suchá" betonová směs a dlaždice se do ní položí.Opět je potřeba je zboku jistit pevným obrubníkem
Povrch musí být rovný, čistý a já bych pro venkovní dlažbu použil na lepení cementovou kaši (ne beton). Na spárování pak cement se štukovým pískem, v poměru 1/1. V tomto případě není nutné používat žádné hrany.
cementovou kaši - teda jen cement + voda ( nepřidávat písek, jemný štěrk ...?) na ten kousek dlažby cca 2m2 bude potřeba min 3 pytle cementu možná více, nevím nemám odhad. Neodtrhne se? Cement jen zatvrdne vlastně. Není třeba přidat nějakou přísadu aby to vlastně lepilo?
Netuším, s tím nemám zkušenost, jenže nějaké flexilepidlo vyjde mnohem dráž zase
Dlažba se jinak nelepila. Roztáhne se cementová kaše na plochu a do ní se položí dlažba. Až to zavadne, tak se pak vyspáruje. Dělá se to tak, že se hmota naředí na potřebnou hustotu, pak se nalije na dlažbu a kusem gumy (třeba kus z transporteru), se rozetře tak, aby se vyplnily spáry. Zbytek se odstraní a po lehkém zavadnutí se zbytek očistí nějakým hadrem, nebo se na plochu vysypou dřevěné piliny, které se pomocí koštěte rozprostřou po ploše a pak se zametou i se zbytky cementu. Chce to ale fortel. Nakonec se plocha ještě setře suchým hadrem. Když to neznáte, tak to nechte udělat zedníkovi.
Ještě dodám, že původní dlažbu těžko použijete, protože na ní budou přilepené kusy betonu. Leda, že to je tak špatně udělané, že po vylámání dlaždic, bude spodek čistý. Tomu ale moc nevěřím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.