Nejste přihlášen/a.
Pěkný den, před mým řadovým domem ve staré městské zástavbě se začíná propadat obecní chodník. Byl jsem ústně vyzván zástupcem města, že to vypadá, že mám poškozený svod dešťové vody, abych na své náklady poškozený svod a chodník opravil. Že prý se to občas stane, že staré litinové (kameninové) potrubí vlivem pohybu zeminy praskne. Dům vlastním cca 30 let, po celo dobu je dům napojen do starého litinového sběrače děšťové vody. Nikde jsem nedohledal, kdo je majitelem poškozeného potrubí pod obecním chodníkem a místní komunikací, než je potrubí napojeno na kanalizaci. VaK tvrdí, že když je to dešťová voda tak je to obce, obec tvrdí, že je to moje a já nevím jak to je. Na KN žádné věcné břemeno nemám, o připojení jsem také nežádal, a ani jsem ho nebudoval. Kdy byl dům připojen dešťovým svodem na kanalizaci jsem nedohledal. Potřeboval bych poradit jestli je takováto situace, kdy poškozený okapový svod poškodí obecní majetek, řešena nějakým zákonem, (stavebním, zákonem o vodě...) nebo nějakým jiným předpisem, a kdo za poškození chodníku zodpovídá. Kdo je povinen opravu provést a zaplatit. Děkuji za odpovědi a pomoc.
1/ v kontejneru na posyp chodníků ukořistěte trochu šotoliny
2/ někde za nějakou šopou ukořistěte kus střešní tašky, nejlépe bobrovky. (Bobrovky jsou ty známé ploché tašky, které malují děcka na svoje obrázky.)
3/ dlaždičky vytahejte pomocí dvou šroubováků, díru překryjte kusem střešní tašky, nasypejte trochu šotoliny, rozhrábněte, vezměte kladivo, dlaždičky naťukejte zpátky a obsypejte.
Za pět minut máte dílo hotové bez dohadování po úřadech.
A za päť rokov si prečítame v novinách: "Do prepadnutej kaverny spadla matka i s kočíkom. Na dne sa našli aj zbytky strešnej krytiny. Hasičský záchranný zbor skúma, či na prepadnutom mieste nestála staba."
Nevím, proč hledáte oporu v zákoně. Z vaší střechy teče voda a poškodila obecní chodník. Takže za to zodpovídáte vy. Opravu jste povinen provést na vlastní náklady. Nejlépe bude provést sondu do místa porušení - výkop. Jak bude velký , to nikdo nedokáže říct. Možná na dvacet lopat nebo také na tisíc lopat. Při té příležitosti prozkoumat, zda.li není prasklý gajgr, nebo uvolněné napojení na kanalizaci.
Chodník patří obci, potrubí až k hlavjí stoce patrí Vám.
"...že to vypadá, že mám poškozený svod dešťové vody"
Ano na pohled to tak vypadá, ale taky to tak být nemusí. Možná by stálo za pokus chtít po obecním úřadu důkaz, že je ta díra způsobená Vaším okapem. Bylo by dobré zjistit o jakou závadu jde. Jsou firmy, které Vám zkontrolují potrubí kamerou a závadu na něm buď vyloučí, nebo potvrdí. Není to úplně levné, ale při té vzdálenosti od svodu by to asi zas tak moc nestálo. Rozhodně je to levnější, než zbytečně rozkopat chodník, aby se ukázalo, že to není Váš problém.
dusger - Vzhledem k tomu, že tazatel kameru asi už nikdy jindy potřebovat nebude se mu jí nevyplatí kupovat. Mě sice revize odpadního potrubí odbornou firmou stála necelé 3000, ale šlo o podstatně složitější záležitost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.