Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Litinová pánev smaltovaná

Od: knipl odpovědí: 31 změna:
Dobrý den, od zítřka bude v Lidlu opět v prodeji smaltovaná litinová pánev (kulatá s rovným dnem). Vážně zvažuji její koupi, ale nechci udělat blbost. Tak se ptám jestli ji někdo máte a jaké s ní máte zkušenosti. Moc děkuji. Zd

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Ano, mám s ní zkušenosti > na smažení se nehodí, ale používala jsem ji k dušení zeleniny, na to byla výborná.

doplněno 28.09.20 20:58:

Smažené pokrmy (i jen přírodní masa) se mi v ní připalovaly. Pánev vydrží "věčně", před nějakou dobou jsem ji dala dceři, která o ni měla zájem.

doplněno 29.09.20 18:38:

Jestli jde o pánev z tohoto obrázku , tak s tou zkušenosti nemám. Obrázek na mne působí dojmem, že uvnitř je litina, vně smalt. Moje pánev to měla obráceně, vně byla litinová, smalt (tmavě modrý) byl jenom uvnitř.

Omlouvám se za zavádějící odpověď.

knipl
hodnocení

A můžete, prosim, napsat proč se nehodí na smažení a proč ji už nemáte. Ona se asi dlouho neprodává..

joudic*
hodnocení

1x
takove fakt nebrat, kupte si panev s granitovym povrchem nebo jak se tomu strikanemu povrchu rika a uz nebudete chtit jine nadobi a jeste si dokoupite dalsi.

Těžko vysvětlovat, že kvalitní výrobky ve střední cenové úrovni předčí všechny levňásky v celkových nákladech za dobu užívání --> nože a nůžky Böker = dřívější Solingen (žádnou módní keramiku Japan praskající a znovu nenaostřitelnou), nádobí z titanu ScanPan se zalisovaným křemičitým povrchem po 25 letech nepoškrábaným bez potřeby speciálních plastických naběraček, míchadel proti poškrábání a nebortícím se dnem ..., kuchyňské roboty nad 8 tisíc Kč a podobně.

kepler*
hodnocení

0x

Její hlavní výhodou je, že se její dno nikdy neprohne, což má velký význam pro smažení v menší vrstvě oleje a velmi důležité pro přenos tepla mezi varnou deskou a pánví. Na druhé straně se zase tak moc dobře nečistí jako pánev nerezová. Ideální by byla nerezová pánev se silným sendvičovým dnem, ta je ale o dost dražší. I tak stojí za tu investici.

hodnocení

0x

Smažení na klasických pánvích z doby bezteflonové a jiné technologie.

1. Dno pánve se nečistí dokonale, takže časem vznikne na dně hygienicky nezávadný povlak (vždyť je přepálený a bacily totálně zuhelnatěly), jež zajistí nepřilepení masa.

2. Pánev se rozžhaví s tukem či bez tuku, položí se maso, které je chvíli přichycené, potom "odskočí" a dá se obracet.

3. Omyje se nejlépe za horka pod teplou vodou, případně se saponátem a kartáčem. Zavěsí se a nechá uschnout pro další použití.

hodnocení

0x

Nějakou dobu vydrží, ale používáním se odře ten teflonový povlak určitě a pak je na vyhození. Kvalitní litinová pánev je daleko dražší a nemá žádný teflonový povlak. Ale ta je na celý život.

asd1

?

Smaltovaná.

Ani o ní nečetla, ale ví že není kvalitní. Tomu říkám recenze...

A jak to víte, že jsem o ní nic nečetla? *co*A co když zrovna tuhle pánev znám z vlastní zkušenosti? ;) Nesuďte druhého podle sebe.

asd1

Jakože nesedí popis tj. není smaltovaná ale s teflonem?

Pánev je litinová, smalt je zvenku, uvnitř je povlak teflonu. Pánev je těžká, určitě se nezdeformuje, potíž je s tím teflonem.

asd1

Smalt je i uvnitř, podle popisu i podle fotky.. Kulatá váží 2.6 kg, takže šizená moc nevypadá..Litina vykoupaná ve smaltu není nic výrobně drahého, tak není divná ani ta cena...

přesnější popis je tady: lidl.de/...

Ale já vím o kterou pánev jde, už když jsem psala první odpověď. Já jsem teda měla vevnitř teflonový povlak, už tu pánev nemám, povlak nebyl kvalitní. Než jsem odpověděla, tak jsem se ujistila o kterou pánev jde. Není v prodeji poprvé. Tady u té ovšem nepíší, co je uvnitř pánve za materiál a na obrázcích to moc vidět není, to se uvidí, až když to přijde domů. Já netvrdím, že všechno co je levné je špatné. V dnešní době ani drahá věc není zárukou kvality. Ale s pánvemi mám fakt zkušenosti a kolikrát jsem se nechala nachytat ;). A kdybych nebyla "janek", který se nechá nachytat, :-D tak jsem si hned na začátku koupila pánev za 3 tisíce ze švédské litiny a tu bych měla celé ty roky až doteď a byla bych spokojená a neutratila tolik peněz za všelijaké hovadiny. Teď jsem šla spočítat pánve co doma mám a nepoužívám. Je jich 12 všelijakých s keramickým povrchem a tak dál. A používám nakonec jen jednu od Tefal s tím červeným kolečkem. Nebyla vůbec levná, ale mám ji už asi 5 let a je pořád v pořádku. Teď jsem koukala na cenu a je teda dražší. Já ji tenkrát kupovala asi za 8 stovek, dneska je přes tisícovku.

A ještě něco, asi to ani nebude ta litina, protože píší, že je to je smaltovaný povrch s dlouhou životností a litinová je pouze rukojeť. To samé je u některých hrnců. Jsou tam smaltované od 6 stovek, kde je také v popisu napsáno, že jde o kvalitní smaltovaný povrch a vnitřek. Ale u stejného hrnce na pohled, kde je v popisu opravdu napsáno kvalitní litina a o žádném smaltu tam nepíší, je ale cena přes tisícovku. Tak u těch levnějších hrnců budou z litiny asi jenom úchyty. :-DTakže pozor na to. A na tu pánev tam jsou 4 recenze od lidí co ji mají doma a jeden tam mluví o nějaké keramice. Tak to znám a stojí za prd. Takže tam bude z litiny opravdu pouze to držadlo a to by té ceně odpovídalo.

asd1

Litinová je pánev a smalt je i uvnitř, viz popis von Lidl deutschland kde jasně píšou smalt i z vnitřní strany...

Recenze na litinu kde někdo píše o keramice bych bral s rezervou ;) Ani bych sem netahal smaltovanej plechovej kastrol...

2 iz: - Litina je "železo" tj. materiál pánve a smalt je povrchová úprava, tj. zvenku litina zevnitř smalt je pitomost ;)

No není to tak, ale už se hádat nebudu. A ty hrnce o kterých jsem mluvila prodává také Lidl, je to jenom další jejich nabídka "litinového nádobí". Máte pravdu a mně je to nakonec fuk. Tak přeji hezký večer a já jdu "o dům dál". :)

asd1

Tak předchozí klidně mohla mít místo smaltu teflon, to nezpochybňuju. Ale bavíme se o té co v ČR půjde do prodeje teprve zítra, tak jí těžko někdo už má doma (leda tak skladník), a ta je podle popisu litinová celá a se smaltem ;)

Se na ní schválně zajdu podívat...

Dobře, beru Vás za slovo. Sama jsem zvědavá a věřím, že Vy mi pravdu napíšete. :) Jen dodám, že bude určitě na pohled vypadat dobře, ono by to chtělo vyzkoušet. Já jsem také tak naletěla a koupila, protože mi nová připadala úžasně. Ale to bych už po Vás chtěla moc. ;)

Jenom ještě dodám popis: ideální pro smažení, vaření a servírování
Snadno udržovatelný a odolný smaltovaný povlak zevnitř i zvenčí
Úspora energie díky rovnoměrnému a rychlému rozvodu tepla
Oboustranný odlévač - vhodný pro praváky i leváky
Vhodný pro všechny typy kamen - včetně indukčních
Bezpečné v troubě až do 240 ° C
Ergonomická železná rukojeť a rukojeť pro lepší manipulaci
Tloušťka podlahy: přibližně 4 mm
Úhlové: rýhovaná pražicí plocha pro grilovací efekt

Přeloženo z německého popisu produktu, není zmínka o litině, ale píše se o smaltu zvenčí a uvnitř.

A toto je pois litinového hrnce ze stejného obchodu, o kterém jsem mluvila:

Kastrol je vyroben z těžké litiny pro celoživotní použití a je z vnitřní strany bílý a z vnější strany barevný. Parní čep ve víku slouží k rovnoměrnému odkapávání jídla a vede tak ke zdravému uvaření ve vlastní šťávě. Optimální kontakt s topnou plochou, která je vždy k dispozici, zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla a dlouhou akumulaci tepla na všech typech kamen - včetně indukčních.
Oválný pekáč je vyroben z těžké litiny pro celoživotní použití a je bílý uvnitř a v určené barvě venku. Parní čep ve víku slouží k rovnoměrnému odkapávání jídla a vede tak ke zdravému uvaření ve vlastní šťávě. Optimální kontakt s topnou plochou, která je vždy k dispozici, zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla a dlouhou akumulaci tepla na všech typech kamen - včetně indukčních.

Takže tam už mluví o litině. To samé se bude také teprve prodávat u nás. No u té pánve o litině nemluví, pouze o smaltu a litinové rukojeti. nebojte, četla jsem všechno.

Ta pánev je v prodeji ode dneška. Už jsem ji viděl. Je vyrobená z litiny a má červený smaltovaný vnější povrch.

A jak jste poznal, že pod tím smaltem je opravdu kvalitní litina a ne čínský železný šrot, který se za litinu vydává? Jenom tím, že jste si ji potěžkal v ruce? ;) V českém popisu té pánve píší, že je litinový jenom držák a v německém popisu té samé pánve je doslova napsáno, že jde o železnou ergonomickou rukojeť a smaltovanou úpravu vnitřku a vnějšku. Takže podle ceny to bude ta čínská "litina", protože bych spíše věřila tomu německému popisu. Tam si totiž nedovolí to co u nás a vědí, že kdyby v tom chtěl někdo šťourat, tak by to klamání spotřebitele nestálo za tu pokutu. U nás lidi pánev potěžkají a dál to neřeší.

asd1

Suzy Guss je česky litina a jako strojař litinu poznám i z fotky. Další možnost je ocel na odlitky která je ovšem řádově dražší, takže ta se u číny dá vyloučit ;) Síla stěny 4mm a 2,6 kg hmotnost znamená že šmejd to nebude. Může být nekvalitní smalt apod., to se projevý až používáním, ale smalt opět levná záležitost a s kvalitou moc problém nebývá...

Podle fotky to je odlité z jednoho kusu i s rukojetí tj. litinové to je celé. Smalt je jen povrchová úprava. Litina je levná surovina, je to jednoduše odlité do formy a vymáchané ve smaltu tj. cena vůbec není podezřele nízká ale odpovídá (to že "značkový výrobce" si za podobnou věc přihodí 1000% marži je něco jiného).

Ano německý popis je obvykle přesný a sedí s realitou. Pokud píšou gusspfanne tak to je litinová pánev a není důvod o tom pochybovat...

Ads, litina je gusseisen a guss je litá, gussphanne je teda "litá pánev". Kdyby to byla opravdu litinová pánev tak by tam bylo napsáno gusseisenpfanne. Nerada bych slovíčkařila, ale ono to zde má určitě svůj význam. Proč tam teda nenapsali gusseisen pfanne. Podle mne "litá pánev"může být slitina různých materiálů a nemusí tam vůbec být ocel. Tady jsem také čerpala informace. Musím se sama sobě smát, protože nebýt Vás, tak by mne ani nenapadlo, tak dlouho se tomu věnovat. Ta značka, kterou prodává Lidl, nikde jinde samostatně není, tak je těžké hledat recenze. Mně se tam ale také moc líbí ty barevné "litinové"hrnce kolem tisícovky a mám škuby si nějaký objednat. Doma teda jeden takový mám už víc jak 40 let. Ale koupila jsem ho v Paříži a byl hodně drahý, tenkrát byly ještě franky a hrnec stál kolem 500 franků, výrobce Cousances. Tak tenhle za tisícovku určitě nebude ta samá litina. Ale moc se mi líbí a cena je také taková "akorát". Mně je prostě divná tak nízká cena u té pánve. Všude se litinové pánve této velikosti prodávají přes 3 tisíce a také je to smaltovaná litina.

Například u toho hrnce to píší správně "GSW Gusseisen Schmortopf/Bräter", tak proč ne u té pánve? Proč tam píší pouze "litá pánev"?

asd1

tvl projevÝ *hi*

Si vem magnet. Další možnost je litá hliníková nebo titanová, opět od číňana těžko ;) Věř tomu že to je normální klasická litina se smaltem, jak pánev tak ty hrnce...

Lidl si nechává od různých výrobců vyrábět pod svojí značkou, takže stejné zboží může být i jinde, jen se jinak jmenuje.. Dost zboží je "návnada"tj. nechaj to skoro za nákupní cenu, lidi to přiláká do krámu a nakoupí další věci na kterých mají větší zisk (i tak ale neprodělají ani když se vezme jen ta návnada). Dost věcí tam je opravdu kvalitních a za levno, žádný laciný šunt.. Samozřejmě šunt se tam najde taky, např. závitníky byly na poblití...

Ale ještě jednou, litina (šedá litina) je jeden z nejlevnějších materiálú a snadné je i zpracování. Podobně smalt.. A když tam neni zisk "značkového výrobce"tak to vyjde takhle levně...

Gusseisen je litina a gusspfanne je doslova litá pánev, ale obecně hovorově to bude určitě litinová pánev a materiál se bude upřesňovat jen když to bude z něčeho jiného (hliník/ titan)

Mmch. dobré levné nádobí je třeba T-fal (neplést s Tefalem), silnostěnný hliník s plechovým dnem a vaří dobře.. (Ovšem litina je litina, na některé věci těžko nahraditelná...)

amazon.com/...

Já jsem stejného názoru, že to co je drahé, nemusí být také to nejlepší a že nejvíc platíme za nějakou tu známou značku. Z toho důvodu také nakupuji na AliExpressu. ;) Ale s těma zatracenejma pánvema jsem se fakt několikrát hodně spálila a nekupovala jsem levné šunty. Také mám raději si na to napřed sáhnout a pak koupit, ale u nás Lidl není, tak používám internetový nákup. V tom německém Lidlu o těch hrncích píší, že jsou zlevněné, původní cena byla 99.99 Euro, teď 55.41Euro. A mají tam dobré recenze. Už ho mám v koši :-D. Tak díky za debatu, protože jsem zase o něco "chytřejší".

asd1

Který? Za tu cenu 55.41 eur je buď 30 cm Schmortopf nebo 33x25cm Brater, cena pak ještě různá podle barvy...+ litinových hrnců tam je v nabídce víc...

lidl.de/...

Díky @susymon a @asd1, tahle diskuze byla pro mne hodně zajímavá *palec* :)

Bane, ten větší je o něco dražší. Ale vyskočí to až při výběru velikosti. lidl-shop.cz/... ten je trochu dražší, za 1.399 Kč. a je hodně těžký a je spíš do trouby na kachýnku, nebo tak něco *mnam*, mně ale bude vyhovovat ten kulatý menší na sporák. Zatím nemají všechny barvy, tak uvidím zítra. Ale ten zelený se mi líbí.

Asde, Vy mne nakonec "přemluvíte" a já objednám oba. Jak ten na kachýnku, tak ten na sporák. Teď jsem si dala "dvojku" dobrého červeného, tak se mnou "šijou všichni čerti" :-D. Já to mám zatím v košíku, protože jsem přemýšlela, jestli to fakt potřebuji. Ale nakonec kdo ví co mne čeká, tak si ještě před tím, než mne skolí "covid" udělám radost. ;)

Tak objednáno, ten zelený 30 cm s dobírkou za 1.228 Kč. Už se těším. Napíšu jak jsem spokojená a vyfotím. :) já mám totiž zkušenost, že tyhle hrnce opravdu šetří energii. Natáhnou teplo a pak už stačí snížit teplotu na minimum.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]