Nejste přihlášen/a.
Ahoj, budu napojovat nové krbovky do nového nerezového komína. Vše má průměr kouřovodu 150 mm, takže potud bez problému. Na napojení mám černé roury a 90° koleno 150x1,5 mm, které do sebe hezky pasují, ale navzájem mezi sebou dokonale netěsní, když posvítím z venku na spoj, uvnitř vidím světlo a mezera je docela viditelná.
Je nutné to něčím utěsnit, nebo je to takto v pořádku? Čím se případně těsní, když šňůra tam nemá šanci vejít (mezera je v největším místě max milimetr)? Tmelem se mi to dělat úplně nechce kvůli následné nemožnosti rozebrat a vyčistit kouřovod. Jak to máte řešeno u vás?
Díky za rady
Ona to je docela sranda,dříve se kouřovody nasazovaly "po kouři",dnes chce norma "po vodě",naopak,zúženou částí ke kamnům. Jenže ta kamna na to většinou nejsou stavěná,takže u revize projde i staré ověřené napojení. Je doporučeno spoje těsnit šňůrou anebo kamnářským tmelem. To považuji za blbost,protože dvakrát za sezonu to rozebírám a čistím. A teď si vyberte... Já mám roury po kouři,neutěsněné a nic to nedělá...
Po kouři nebo po vodě je pokud vím už hoodně dávno podle druhu paliva, u plynu se to skládá tak aby kondenzát stékal do kotle , u tuhých paliv naopak ...
Myslete a nedejte na nejaka videa,to byl nejaky amater.Kourovody se musi cistit,nekdy i casto,zalezi jak a cim topite.Zatmelene zaruvzdornym tmelem by to rozebrat neslo,zadny rozebiraci tmel neexistuje.Ta mezera je technologicka nutnost dana tloustkou steny a tedy nemoznosti pruzneho prispusobeni jedne trubky druhe.Pokud navic zasunete trubky do sebe az nadoraz,mezera bude minimalni,protoze okraje trubek se dotknou v miste rozsireni,zkuste si to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.