Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kouřovod krbových kamen - utěsnění?

Od: mikihans® odpovědí: 8 změna:

Ahoj, budu napojovat nové krbovky do nového nerezového komína. Vše má průměr kouřovodu 150 mm, takže potud bez problému. Na napojení mám černé roury a 90° koleno 150x1,5 mm, které do sebe hezky pasují, ale navzájem mezi sebou dokonale netěsní, když posvítím z venku na spoj, uvnitř vidím světlo a mezera je docela viditelná.

Je nutné to něčím utěsnit, nebo je to takto v pořádku? Čím se případně těsní, když šňůra tam nemá šanci vejít (mezera je v největším místě max milimetr)? Tmelem se mi to dělat úplně nechce kvůli následné nemožnosti rozebrat a vyčistit kouřovod. Jak to máte řešeno u vás?

Díky za rady :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Ono kdyby roury dokonale těsnily, tak by se to nedalo dát normálně dohromady. Neprožíval bych to. Má to tak každej, kdo má doma kamna.

jenda2*
hodnocení

4x

Proto má mít komín min. tah 12 Pa.

Dále musí být provedeno externí připojení vzduchu pro vyrovnání tlaků uvnitř místnosti.

Více zde.

vytapeni.tzb-info.cz/...

berger*
hodnocení

4x

Ona to je docela sranda,dříve se kouřovody nasazovaly "po kouři",dnes chce norma "po vodě",naopak,zúženou částí ke kamnům. Jenže ta kamna na to většinou nejsou stavěná,takže u revize projde i staré ověřené napojení. Je doporučeno spoje těsnit šňůrou anebo kamnářským tmelem. To považuji za blbost,protože dvakrát za sezonu to rozebírám a čistím. A teď si vyberte..*smich*. Já mám roury po kouři,neutěsněné a nic to nedělá...

hodnocení

Díky. Roury budou určitě po kouři, naopak to tam bez nějakých redukcí nedám, ani na jednu stranu :) zkusím to teda bez nějakého utěsnění a uvidíme.

@berger

Po kouři nebo po vodě je pokud vím už hoodně dávno podle druhu paliva, u plynu se to skládá tak aby kondenzát stékal do kotle , u tuhých paliv naopak ...

berger*

Nunici,možná máte pravdu,já tu informaci někde nasál,když jsem opravoval barák.Plyn jsem ani neuvažoval,u něj by to mělo svou logiku,s tím kondenzátem.

oldo
hodnocení

3x

Myslete a nedejte na nejaka videa,to byl nejaky amater.Kourovody se musi cistit,nekdy i casto,zalezi jak a cim topite.Zatmelene zaruvzdornym tmelem by to rozebrat neslo,zadny rozebiraci tmel neexistuje.Ta mezera je technologicka nutnost dana tloustkou steny a tedy nemoznosti pruzneho prispusobeni jedne trubky druhe.Pokud navic zasunete trubky do sebe az nadoraz,mezera bude minimalni,protoze okraje trubek se dotknou v miste rozsireni,zkuste si to.

jendad
hodnocení

0x

Tak vyhrabal jsem video kde opravdu zatěsnují potrubí tmely . Ono asi ty kamnářské tmely to takzvaně nesvaří a asi se to dá rozdělat . Takže opravdu záleží jen na vás zda se do toho pustíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]