Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
zpracovávám projekt a v souvislosti s tímto i sbírám názory veřejnosti.
Otázka zní: Co vám nejvíce vadí na českých řemeslnících a opravářích?
Jsou tím myšleni ti, kteří dojdou k vám domů něco například opravit. Bylo něco co vás zklamalo (naštvalo) nebo třeba naopak příjemně překvapilo? Jak jste k danému řemeslníkovi došli? Šlo o věkově mladšího nebo staršího člověka?
Za odpovědi předem všem děkuji.
Totéž je i u jiných profesí.Jdete někomu obložit koupelnu,dáte se se zákazníkem do řeči o tom,jak ten ,co to dělal před vámi byl praseOvšem je to jen trošku reklamní plk,aby byl zákazník spokojenější.
JB
Předůchodem jsem často pracoval v domácnostemPozději se to začalo nazývat "manžel na telefonu"Ani v jednom případě z možná tisícovky se mi nestalo,že by nevbyla hospodyně spokojena.Nikdy jsem přehnaně nekvaltoval,dodržoval technologické postupy a práci odváděl na stopro.Ještě dnes po 15 letech nečinnosti se setkávám se zákazníky-zákaznicemi a vzpomínají,Syn převzal mé klienty a práce,ten si stěžuje spíše na zákazníky.Práci ctějí provést promptně,nebo ještě spíše včera,při pklacení leckdy pláčou a naříkají,že je zakázka předražená a odmítají kvůli nesmyslným záminkám platit.Takže byc chtěl vyhlásit anketu za nejhoržího zákazníka.
JABRAKA
Na současných řemeslnících mi nejvíc vadí, že nejsou. Tedy ti, kteří řemeslo opravdu ovládají. Různých "Pat-Matů" se pár vyskytuje, ale když se například "profesionální" lakýrník diví, že musí před natíráním barvu zamíchat, aby nedělala fleky, tak to podle mě není řemeslník. Co si mám myslet, když chci po truhláři práci, kterou mi perfektně udělal před 2 roky a on prohlásí, že to udělat nelze? Další truhlář, který na srovnání starého okenního rámu vezme kabrobrusku, kterou do něj vybrousí půlcetimetrové "vlnobití"? Soustružník, který na Internetu nabízí výrobu v malých sériích a když po něm chci 40 kusů drobných předmětů, pošle mě do někam s tím, že dělá série od 600 ks výš? Podlahář, po kterém je na podlaze uprostřed boule vysoká 1,5 cm, což se zjistilo až po položení (přilepení) lina? Jiný podlahář, kterému nevadí, že je po rekonstrukci podlah v bytě v každé místnosti podlaha jinak vysoko (+- 2 cm)? Instalatér, který utáhne kohout na pračku tak, že po 1/2 roce nejde vyměnit bez nebezpečí ukroucení přívodní trubky, takže se bude muset sekat v obložené koupelně? Čalouník dveří, který přijde, všechno si změří, dohodne se o materiálu, slíbí poslat rozpočet a už se neozve a telefon nebere?
Ano, existují i řemeslníci, kterým by měli ruce pozlatit. Například instalatér, který dokáže vyměnit "zapomenutý" starý litinový syfon, zabetonovaný v podlaze pod obezděnou vanou, aniž by tu vanu vyboural, sám vyměnit zazděnou vodovodní stoupačku (železnou) v 8 podlažním domě za 3 dny tak, že v bytech nepoznáte, že se tam něco dělalo. Truhlářská firma, která vyrobí dokonalou repliku vchodových bytových dveří z 30 let... Jenže takových řemeslníků už je jen hrstka a stále ubývají. Pokud se Vám je povede sehnat, logicky mají neskutečně dlouhé termíny (o cenách ani nemluvě). Pár takových znám a hlídám si je, jako oko v hlavě.
Vzhledem k tomu, že se s řemeslníky dostávám téměř denně do kontaktu ať už z pozice svého povolání nebo i soukromě, mohl bych se tu rozepsat detailně. Zkusím to nějak shrnout do pár bodů. Podotýkám, že to co zde níže napíšu se nevztahuje na všechny řemeslníky, ale je to pouze výčet těch jejich slabin, kterými velká část disponuje.
1) Všichni si myslí, že jejich práce je nejlepší i když to tak nevypadá
2) s odkazem na bod 1 si i ti špatní myslí, že by měli dostat stejně zaplaceno jako ti lepší
3) s odkazem na bod 2 se ti špatní cítí ublížení, když jim někdo jejich špatnou práci vytkne (oni jsou přece odborníci a ví všechno nejlíp jak to má být)
4) neschopnost udělat práci najednou, aniž by byly nějaké vady a nedodělky
5) neplnění termínů dodání výrobků a dalších ústních dohod (tohle způsobuje přepracování a množství zakázek)
6) s odkazem na bod 4 nekomunikují s investorem ohledně problému, který se vyskytl v průběhu realizace, protože je to zdržuje a pak se vymlouvá "já jsem myslel, že..."
7) Neschopnost tvorby relavantních cenových nabídek a stanovení pevné ceny bez víceprací a výmluv, že to nešlo levněji a proto musel navýšit cenu. Neschopnost cokoliv udělat bez zálohy
8) Amatérské až buranské obchodní jednání - při jakémkoliv náznaku o obchodních podmínkách nebo nějaké dohodě se začnou rozčilovat a nadávat, že se na to můžou vysrat a prchají z místa činu, že to dělat nebudou
9) Neschopnost a hlavně pohodlnost co se týče jejich vstupních materiálů - viz. "Za tohle to ani nenakoupím". To, že on to neumí, neznamená, že to nejde
10) a poslední bod bych asi zakončil větou, která mě jako zákazníka sere (slušněji to nejde popsat) asi nejvíc ze všech a dělá to 100% řemeslníků..."Však to nepůjde vidět, to bude schovaný za..." Tohle mě vytáčí do běla...vidět to nepůjde, to má pravdu...ale já o tom budu vědět!...
takže asi tak...
Na starých řemeslnících co ještě umí dělat a seženu je lehce na chalupě v hospodě mi nevadí nic, jsou to kamarádi nebo kamarádí kamarádů, spíš otcové kamarádů a žádný problém nikdy nebyl. V Brně sehnat dobrého řemeslníka je problém a českého to je skolo scifi, zavoláte na vybranou firmu a pošlou vám ukrajince co neumí česky a dělat už vůbec ne, Prostě to nějak spytlíkuje, pan vedoucí zkasíruje a rychle pryč. Mladí dělat neumí, spíš se jim nechce a staří machři vymírají.
Řemeslník je člověk a co člověk to jiný charakter, jiná představivost, jiná vizuální paměť a další hromada vlastností. To se také projeví před prací a po práci. Další faktor je zákazník a okolnosti "prostředí". Někomu stačí aby řemeslník co nejdříve skončil, ať to vypadá jak vypadá, jiní chtějí vše na milimetr přesně a na penězích a délce prací jim až tolik nezáleží. Faktorem jsou i peníze..
Jéé, mně toho na nich vadí ...
Například, že nejsou. Když potřebuju, nevím, kde je hledat. Nakonec mi zatím vždy někdo kontakt dohodil. Mohl bych sice jít do nějaké firmy třeba podle letáku nebo inzerátu, ale obávám se výsledku.
A to je druhá věc. Ti běžně sehnatelní (ne na doporučení) jsou lemplové. Neumějí to, poničí okolí a ještě nevědí, co by si za to řekli.
Další je - nezájem. Pošlete dotaz/poptávku ... a nic. To se ovšem netýká jen řemeslníků, ale třeba i realitek apod.
Další - nezájem opravovat. Chcete opravit komín? Jo, ale jedině včetně nové střechy. Něco je s pračkou? To je neopravitelné, vyhodit, pořídit novou.
Ceny. Řemeslník (oplývající nejlépe všemi popsanými nectnostmi) si za hodinu řekne tolik, že na to dělám skoro celý den. Vrcholem byl sklenář, který chtěl za zasklení okna 500 Kč. Naštěstí jsem to o něm věděl, takže jsem zajel do vedlejší obce, tam byl sice vytížený a přesklít nechtěl, ale za 150 mi sklo uříznul a dal hřebíčky a kyt. Ten zdejší sklenář si tedy účtuje 350 Kč za necelých 10 minut práce, tzn. více než 2100 Kč/hod. To je hodně slušnej příjem.
Přesklení hotové za 10 minut? To bych teda chtěl vidět pokud je okno na starém kitu. A pokud jen sklo je za 150,-těch 500 za komplet ptáci je adekvátní.Navíc kde máte kit? . Tím že jedete dál máte vyšší náklady ale to už zase nepoítáte.Prostě každá ušetřená koruna vás vyjde na 5 kč nákladů ale to neřešíte .Pokud by to dělal za náklady a bez účtenky,ještě ho nahlásíte na finančák. Z toho vašeho okna musí odvést cca 60,- Kč státu ale to jsou věci které někteří prostě nevidí.Přepočítávat to na hodinovku je taky blbost protože to není zaměstnanec kterému někdo doveze materiál až pod ruce a zajistí práci na 8 hodin každý den
A to mě posledně jeden sklenář naštval když chtěl za oválné sklo do zrcátka 7 x 12 cm 50,- . Ale zase - přesně uřezat,navíc musí mít z čeho, obrousit...prostě krásná čistá práce .
Cha, čekal jsem, že se někdo ozve (že by podobné a tím pádem potrefené husy?).
Dřív tu býval ještě jiný sklenář. Ten přesklil 3 okna (jedno větší a dvě menší) asi za čtvrt hodinky včetně vytlučení starého skla. Taky byla radost se na něj při práci dívat, to byl prostě "koncert". A peníze bral rozumné. Bohužel už je v důchodu.
frony: Nehledám chyby pro slevu, chci dobře odvedenou práci bez slevy, ovšem za cenu rozumnou. A co všechno že musel ten první sklenář ... - ten druhý snad ne? A ani jeden není můj známý, žádné "ze známosti". A úplná blbost je "za 500 bez práce ..."! Jak bez práce? Na 500 naopak musím být v práci několik hodin.
nunici: Chtěl bys vidět přesklení za 10 minut? Tak to asi znáš jen ty dnešní lemply, jak jsem o nich psal: řemeslo to pořádně neumí, ... Lituju tě, o hodně jsi přišel, jestli jsi nikdy neviděl šikovného řemeslníka při práci. "Pokud jen sklo je za 150" - psal jsem, že za 150 bylo sklo, hřebíčky i kyt. 350 mi zbylo na prodloužení cesty (asi o 2 * 5 km, protože tomu prvnímu bych to taky musel dovézt) a moji práci. Mně to trvalo asi hodinu, protože to neumím. Přesto jsem ušetřil peníze i čas. Žádné "každá ušetřená koruna vás vyjde na 5 kč nákladů". A na rozdíl od tebe mi zase za oválné sklo ta 50 přijde odpovídající, to by mě nenaštvalo.
Bereme pouze řemeslníky, kteří mají své podnikání jako hlavní příjem. Nižší cena není výhodou.
Nebyli jsme u toho, když jste si se sklenářem domlouvali cenu. Pokud se vám zdála vysoká, tak jste do toho s ním nemusel jít. Vždycky také záleží na referencích, kvalitě a rozsahu služeb a jak dobře to umí odprezentovat.
terezakotlarova: Nemusíš samozřejmě vůbec brát můj příspěvek v úvahu. Oba sklenáři to měli jako předmět svého podnikání. Nižší cena nemusí být výhodou, ale nehorázná cena je lumpárnou. "Pokud se vám zdála vysoká, tak jste do toho s ním nemusel jít" - tys to asi ani pořádně nepřečetla, viď? "Vždycky také záleží ... a jak dobře to umí odprezentovat" - boha jeho, to je přesně ono, řemeslník má dobře odprezentovávat (!). Ani se radši neptám, co to děláš za "projekt". Konec.
Váš názor samozřejmě beru v potaz a má váhu rovnou těm ostatním. Jen mi cena 500Kč nepříjde jako nehorázná. Můj příspěvěk byl myšlen tak, že řemeslník/firma jenž má nějakou webovou prezentaci, sbírá reference, je například i alienčním partnerem velkých firem nebo pojišťoven a odvadí lepší práci má zkrátka vyšší cenu než Franta vedle z vesnice, který to udělá jako kamarádský melouch.
Řemeslníků je dost, ale těch co svoje řemeslo dělají perfektně, těch je nedostatek. A tak je mi jasné, že když potřebuji doma něco opravit nebo zrekonstruovat, tak mám na výběr. Buď si na tu práci troufnu, a udělám si to sám a pokud ne, tak si pozvu řemeslníka, ale musím počítat s tím, že si nějakou dobu počkám, než bude mít na mě čas. Co na řemeslnících však nesnáším je nespolehlivost. Pokud se domluvíte předem na danej termín a on místo v 7 hodin ráno přijde až po poledni a ještě vám oznámí, že přišel jen na chvíli, protože si jde s kamarády začutat fotbal, tak v ten okamžik rostu. Toto se mě stalo, když jsme rekonstruovali kuchyň a já potřeboval od řemeslníka, aby mě položil dlažbu. Bylo mu jedno, že člověk nemůže v kuchyni vařit a všude má bordel. Ale práci odvedl kvalitní, tak holt musí člověk něco strpět.
Dávají hodně drahé nabídky, zvláště když vidí že spěchám. Prostě to zkouší.
Od jednoho nabídka na práci za 115 000, od druhého 75 000. Přitom to je práci pro 2 lidi max na 10 dní. (zedník + jednoduchá střecha garáže, nic speciálního).
Stejně tak topenář - jeden za 20 000. Poptal jsem u druhého a stálo to okolo 7000.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.