Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topí se už?

Od: breptal odpovědí: 20 změna:
Dobrý den lidí prosím vás mám dotaz, konkrétně tedy Praha 2 pokud je tu někdo z této oblasti,jede vám už topení? Začlo se už topit? Venku je večer zima jako...a v bytě skoro 13 stupňů - topení i žebřík v koupelně stále studený,odvzdušnili jsme ale nic se neděje,topite už někdo? Myslím že se už určitě někde topí ne? Vždyť už začlo na některých místech i sněžit...napište prosím zda se už topí díky

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Začátek topné sezony je určen vyhláškou č.194/2007 Sb., která stanovuje datum začátku topné sezony na 1. září. Druhou podmínkou je odpovídající průměr venkovní teploty. Ta musí být dva po sobě následující dny nižší než +13°C a přitom podle předpovědi nelze očekávat následující den výrazné oteplení. Teprve za splnění i této druhé podmínky začne váš dodavatel tepla teplo pouštět do vašich radiátorů.

Průměrná denní teplota se vypočítá takto: Zjistí se teplota v 7,00, 14,00 a 21,00, večerní teplota se počítá dvakrát. Hodnoty se sečtou, výsledek se vydělí čtyřmi.

hodnocení

2x

V Krkonoších jsem včera večer zatopil v krbu, jednou jsem přiložil a bhatě to stačilo.

hodnocení

2x

Na vyúčtování máte napsáno, kdo vám topí. Ptejte se tam. Nám na jihu topí Pražská teplárenská (www.ptas.cz) od páteční třetí hodiny ranní.

hodnocení

1x

Myslím že začnou topit v momentě, kdy bude venkovní teplota asi týden kolem 12 stupňů. To je někde psané v nějaké vyhlášce. Hledat to nebudu, tohle si nějak pamatuji z dřívějška. Ale také jsem už zkusmo zatopila, abych viděla jestli nebudu muset dopouštět vodu a odvzdušňovat, abych byla připravená. Ale u nás, v Poděbradech u Labe, i když je venku kolem 5 stupňů, zatím uvnitř pořád 21 stupňů. Ale zima letos může přijít rychle.

hodnocení

0x
Zistite stav u susedov a volajte správcu.

hodnocení

0x

Mám plynový kotel, automat na termostat, topí, když dosáhne nastavených teplot*smich*

Pokud máš dálkové topení, existuje předpis, který mluví o průměrných denních teplotách, při kterých se začíná topit. Jelikož se mě to netýká, neznám ho. Ale ty si ho najdi a zjisti si, zda dodavatel tepla netopí oprávněně nebo vás tzv. "šidí".

@miso: Netuším, proč volat správce. Pokud sousedům topení topí, pak snad. Ale jinak se obracet jen na dodavatele tepla.

zevz
hodnocení

0x

Každé město to má jinak. U nás už topná sezona začala v pátek. Máme krásné teplíčko. Informujte se na teplárenské, která vám teplo dodává, kdy se začne topit nebo proč se vůbec ještě netopí.

hodnocení

0x
Já včera také na chvilku zatočil vrtulí tepelného čerpadla.
Nicméně to není směroplatný, jak říkala Máňa. Dálkové topení má svá pravidla. A včera ještě topná sezóna dle těchto pravidel nezačala. Dnes už to pravděpodobně bude..a zítra určitě (skoro určitě).

Ale začala. Mohou zahájit i podle předpovědi.

Nevím jak v Praze, ale zde v JH by to včera ještě dle vyhlášky nebylo. Třeba v Praze ano, přít se nebudu, neb nevím.
Co jsem slyšel, tak většina z tepláren mluvila o pondělí jako o začátku vytápění.
Ale vyhláška připouští i jiné možnosti, a může být i nějaká dohoda mezi spotřebitelem a dodavatelem tepla. U tazatele asi nebyla.

No, u nás na jihu Prahy topí Mělník víceméně odpadním teplem.Oni nám ho rádi prodají, jak to jen jde ..:)

Martine, ona ta vyhláška říká, kdy teplárna musí topit. Neříká, kdy nesmí. Ona vyhláška také říká, jaké musí být minimální teploty ve vytápěných objektech a těch bez dodávky někdy nelze dosáhnout. Proto není špatně, pokud zatopí dřív. To kalendářní omezení je asi jen kvůli technickým odstávkám technologií.

ra252: Ano, souhlasím. Ale v tomto případě topit nemusela (asi),mohla, ale nebyla dohoda..

hodnocení

0x

Nebydlíte až v posledním bytě nahoře? Ti poslední musí odvzdušňovat. Ze všech pater vaběhne do toho posledního vzduch a ten zabrání cirkulaci teplé vody. Jestliže vaše topení má zboku malý ventil, musíte vzduch vypustit. S kbelíkem pod ním.

hodnocení

0x

Můj pes říká, že nám Greténi a UšiZLejna brzy zakážou teplárny a bude po topných sezónách.

Tak si prý máme zvykat. Říká pes ..

martinna*
hodnocení

0x

KOLÍN...topí se už třetí den

breptal
hodnocení

Dobrý den. Tak je 1.10 a v domě se stále nikde netopí. Prosím je to normální? Má to tak taky někdo v Praze 2? Okolí i.p Pavlova Vinohrady mírák.
. Prosím lidi co topí na horách krbem dřevem apod zbytečně psáti,zajímá mne jak je to v činžácích,cihláčcích v této oblasti. Díky moc. V poslednim patře nejsem a odvzdušněno mám už tejden.

Opakuji odpověď:

Na vyúčtování máte napsáno, kdo vám topí. Ptejte se tam.

hodnocení

0x

A Vy nemáte v tom domě nějakého správce? Co by Vám bylo platné, kdyby Vám odpověděl někdo, kdo bydlí třeba ve vedlejším domě, že u nich se už topí? Ledaže byste se tam přestěhoval. Musíte to zjistit ve Vašem domě a u toho, kdo ovládá centrální topení ve Vašem domě. Jedině ten Vám opdoví, kdy začne topit u Vás.

Navíc je možné že správce ani neví že se v jednom konkrétním domě/vchodě netopí. Zažil jsem "odborníka" který tak dlouho "reguloval" až úplně zavřel regulační ventil na topení. A pak řval že se u nich netopí.Ony totiž některé ventily fungují jakoby naopak

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]