Jde zapojit venkovní světlo v režimu svícení/čidlo
Od:butrymodpovědí:6změna:
Prosím o pomoc, radu. Potrebuji zapojit venkovni svetlo s cidlem, aby vypinac přepínal bud funkci s cidlem a nebo stálé svícení. Dodavatel stavby mi rekl, ze to lze a pro ten ucel mi vyvedl ven z omitky hnedy, modry a cerny vodic. Vypinac mam zapojeny pry tak, ze jedna poloha "svítí" a druha poloha "čidlo". Do svetla s integrov.cidlem to nezapojim. Mam proto zvlast svetlo a zvlast cidlo, ale nejsem z toho moudry.Prosim, do cidla povedu cerny vodic-ten mam stale pod proudem a napojim na nej v cidle hnědý vodic cidla a dale toto vede pres cidlo do svetla. Dale je zde modry a ten vede jak do cidla tak i do svetla. Potud asi OK. Co dale? Zbyva hnedy z vypinace, ktery napojim na hnedy ve svetle. Co se stane? Prosim, pojede mi svetlo stale na cidlo, coz jsem chtel a kdyz cvaknu vypinacem, pujde po hnědém vodici proud rovnou do svetla a to bude svitit trvale, dokud vypinacem nevypnu...a potom bude zase na cidlo. Bojim se, jestli nebude vadit, ze cidlo je v podstate stale pod proudem a ja jen vypinacem pustim proud okolo nej do zarovky. Nejsem elektrikar. Nebude to vadit? Elektrina pujde na stejnou packu svetla, kde je i vodic z cidla, ten je pod stalym proudem a jen ceka na sepnuti senzoru v cidle. Prosim, lze mit takto zapojene? Moc diky za radu. P.
Ten vypínač bude přepínač, v jedné poloze přepne fázi do černé do čidla, v druhé poloze přepne do hnědé do svítidla. Tzn., že čidlo nebude trvale napájeno, ale bude u nej fáze na výstupu svorkovnice přenesená ze svítidla. Chtělo by to každopádně proměřit, jestli jde černý opravdu z rozpínacího kontaktu, aby náhodou nebyl na vztupním.
kenav
Pokud to bude takto zapojeno tak pri prepnuti bude svetlo svitit dal a zhasne az po nacasovani.Pokud je cidlo pres vypinač tak pouhym cvaknutim vypinace zapnout,vypnout a zapnou tak svetlo sviti furt.
pojede mi svetlo stale na cidlo, coz jsem chtel a kdyz cvaknu vypinacem, pujde po hnědém vodici proud rovnou do svetla a to bude svitit trvale, dokud vypinacem nevypnu...a potom bude zase na cidlo. - Přesně tak.
Čidlo musí být stále napájené, tak je to správně. Vypínačem pouze překlenete kontakty relé v čidle, to ničemu nevadí. Ovšem to světlo Vám nepůjde vypnout, jen jističem. To Vám nevadí?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.