Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v menším domku máme nástěnný plynový turbokotel se zásobníkem TUV, 24kW. Kotel je v provozu již cca 17 let. Za tu dobu se v kotli již pár věcí povyměňovalo (veltilátor na odtahu, základní deska, manostaty, ..). Nyní zdá se je na řadě oběhové čerpadlo za celkem dost peněz. A já váhám, zda už raději nevyměnit celý kotel.
Nevíte někdo, jaký bývá životnost podobných kotlíků?
No nevím, oběhovka, byť od Grundfoss vyjde někde od 1000 Kč, řekl bych, že cenový skok vůči novému kotli bude dost citelný
My máme v jednom baráku Dakon Dua s TUV, jede od roku 1997 - běžné opravy, jen nějaké čidlo, v druhém baráku je tentýž kotel bez TUV, jede od roku 1994, tam se měnila deska elektrroniky. Rozhodně je nemíním měnit, protože mám dojem, že s kotly je to trošku jako s auty - čím novější, tím víc kurvítek a tím nižší životnost i opravitelnost
190 EUR stojí čerpadlo, 360EUR stojí hydroblok do kterého je čerpadlo zasazené. Cena je za nové díly. K tomu ještě cena za práci a to už mě nutí přemýšlet zda se to vyplatí.
Nejsem topenář, ale nešlo by původní čerpadlo vyřadit a místo něj dát kousek před kotel běžný čerpadlo?
No to je docela pálka - zlatý Dakony, to je takový jednoduchý Lego, že třeba to čerpadlo si evtl přehodím s prstem v nose , je tam právě ten Grundfoss.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.