Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze položit OSB desky na původní parkety?

Od: ooo* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

chystáme se položit novou podlahu (PVC/lamino) v panelákovém bytě. V bytě jsou původní parkety ve velmi špatném stavu.

Otázka: jaké jsou možnosti úpravy podkladu před pokládkou? Lze ponechat původní podklad tak jak je a položit na něj OSB desky? Nebo je nutné vše vytrhat, včetně štěrku který se pravděpodobně nachází pod parketema a vše pak vyrovnat nivelací?

Prosím o rady, tipy

díky

O.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

v panelákovém bytě je pod parketami většinou beton.Pokud jsou to starší byty,býval zásyp ze škváry a prkna a na nich parkety.Spíše než OSB desky bych doporučil dřevovláknitou desku(hobru) a na ni přímo plovoučku.Parkety bych nechal,jen pomocí disperze slovilax nebo duvilax zpevnit,aby nevrzaly.

JABRAKA

Já musím (jako většinou) souhlasit s Jabrakou. Málo se zná hobra, ale je to dobrý matroš, tlumí izoluje a rovná.

Pro jistotu sdělím, ale já nevím jaký stavební vzhled podlahy máte teď

pb®

Lze tenhle zpusob pouzit i na drevenou podlahu - prkna? Je to ve starsim baraku, pod prkny je skvara. Drevenou podlahu nechceme, ta stavajici je stara a hnusna, mezery mezi prkny, nerovnosti. Kvuli snadne udrzbe bychom chteli lino (asi Novilon).

pb. klidně můžete, ovšem jsou i podlahy, kde bych to nedoporučil.

ooo*
hodnocení

...ještě tedy doplňující otázka, jakým nejvhodnějším způsobem spojit Hobru s původní parketovou podlahou?

jen položit nefixovat

jabraka*

Nelepit na parkety,ale nechat mezeru u zdi a zapěnit ji.Vytvořit tím dilatační mezeru.

JABRAKA

1jara*

Tak to je velmi dobrá rada, uvažuji táké o podlaze a pořád mi vrtalo hlavou, jak to od té zdi odizolovat.

pavelch*

Dobrý den,

Se zájmem sleduji Vaše názory, protože se chystám řešit stejný problém. Ve starším nepodsklepeném domě máme parketové podlahy - škvára, beton, asfalt, parketa. Parkety jsou v dobrém stavu, určitě by se daly vytmelit a přebrousit. Dali bychom ale raději přednost linu. Navíc bychom potřebovali zlepšit tepelnou izolaci, od podlahy je chladno. Nechce se mi všechno vyrvat, možná je to i zbytečné. Líbí se mi ten nápad s hobrou. Snad by se zlepšila i tepelná izolace. Byl bych Vám vděčný na názor na následující dotazy :

- je dobré položit hobru volně na parkety bez lepení či ukotvení, nebude to při nášlapu klapat, nebyla by vhodná nějaká tenká tlumící mezivrstva?

- jak ještě zvýšit tepelnou izolaci?

- pokud ne lino, kterou jinou nášlapnou vrstvu nad parkety zvolit (plovoucí nechceme)?

jabraka*

Pavle,na hobru se samozřejmě lino pokládat nemůže.Doporučil bych nedávat na ni ani OSB desky,ale raději sádrovláknité desky Rigidur,mají kompaktní povrch,OSB desky někdy vykazují odloupnutou štěpku a další nerovnosti.Pokud by se použily hlazené,vyjde to podstatně dráž.

JABRAKA

Pavle, možností je mnoho podle Vaší peněženky a výšky budoucí podlahy. Stačí vzít kalkulačku a počítat...

pavelch*

Milane, já bych ale potřeboval poradit, jaké jsou ty možnosti. Jde mi o to, jestli lze využít původního podkladu-parkety pod PVC, popř. lino. Položit přímo na parkety , nebo ještě něčím proložit? Nějaký cm mohu jít ještě nahoru. Naznačte možnosti. Pak si samozřejmě vezmu kalkulačku a budu počítat. Pokud by mi nezáleželo na peněžence, pak ty parkety vyrvu a nechám to udělat znovu. Dík

Pavle, ještě sdělte, kolik cm můžete zvednou...

nebo... položíte OSB tu nejslabší, aby se nevytlačovali parkety do lina...pak lino

ICQ 55180641

pavelch*

2 až 3 cm. OSB nebo RIGIDUR? Jabraka píše, že hobru nikoli, nevím proč?

pod lino potřebujete něco co nevykreslí spoje!

Už jste počítal kolik stojí Rigidur?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]