Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystáme se položit novou podlahu (PVC/lamino) v panelákovém bytě. V bytě jsou původní parkety ve velmi špatném stavu.
Otázka: jaké jsou možnosti úpravy podkladu před pokládkou? Lze ponechat původní podklad tak jak je a položit na něj OSB desky? Nebo je nutné vše vytrhat, včetně štěrku který se pravděpodobně nachází pod parketema a vše pak vyrovnat nivelací?
Prosím o rady, tipy
díky
O.
v panelákovém bytě je pod parketami většinou beton.Pokud jsou to starší byty,býval zásyp ze škváry a prkna a na nich parkety.Spíše než OSB desky bych doporučil dřevovláknitou desku(hobru) a na ni přímo plovoučku.Parkety bych nechal,jen pomocí disperze slovilax nebo duvilax zpevnit,aby nevrzaly.
JABRAKA
Já musím (jako většinou) souhlasit s Jabrakou. Málo se zná hobra, ale je to dobrý matroš, tlumí izoluje a rovná.
Pro jistotu sdělím, ale já nevím jaký stavební vzhled podlahy máte teď
Lze tenhle zpusob pouzit i na drevenou podlahu - prkna? Je to ve starsim baraku, pod prkny je skvara. Drevenou podlahu nechceme, ta stavajici je stara a hnusna, mezery mezi prkny, nerovnosti. Kvuli snadne udrzbe bychom chteli lino (asi Novilon).
...ještě tedy doplňující otázka, jakým nejvhodnějším způsobem spojit Hobru s původní parketovou podlahou?
Nelepit na parkety,ale nechat mezeru u zdi a zapěnit ji.Vytvořit tím dilatační mezeru.
JABRAKA
Tak to je velmi dobrá rada, uvažuji táké o podlaze a pořád mi vrtalo hlavou, jak to od té zdi odizolovat.
Dobrý den,
Se zájmem sleduji Vaše názory, protože se chystám řešit stejný problém. Ve starším nepodsklepeném domě máme parketové podlahy - škvára, beton, asfalt, parketa. Parkety jsou v dobrém stavu, určitě by se daly vytmelit a přebrousit. Dali bychom ale raději přednost linu. Navíc bychom potřebovali zlepšit tepelnou izolaci, od podlahy je chladno. Nechce se mi všechno vyrvat, možná je to i zbytečné. Líbí se mi ten nápad s hobrou. Snad by se zlepšila i tepelná izolace. Byl bych Vám vděčný na názor na následující dotazy :
- je dobré položit hobru volně na parkety bez lepení či ukotvení, nebude to při nášlapu klapat, nebyla by vhodná nějaká tenká tlumící mezivrstva?
- jak ještě zvýšit tepelnou izolaci?
- pokud ne lino, kterou jinou nášlapnou vrstvu nad parkety zvolit (plovoucí nechceme)?
Pavle,na hobru se samozřejmě lino pokládat nemůže.Doporučil bych nedávat na ni ani OSB desky,ale raději sádrovláknité desky Rigidur,mají kompaktní povrch,OSB desky někdy vykazují odloupnutou štěpku a další nerovnosti.Pokud by se použily hlazené,vyjde to podstatně dráž.
JABRAKA
Pavle, možností je mnoho podle Vaší peněženky a výšky budoucí podlahy. Stačí vzít kalkulačku a počítat...
Milane, já bych ale potřeboval poradit, jaké jsou ty možnosti. Jde mi o to, jestli lze využít původního podkladu-parkety pod PVC, popř. lino. Položit přímo na parkety , nebo ještě něčím proložit? Nějaký cm mohu jít ještě nahoru. Naznačte možnosti. Pak si samozřejmě vezmu kalkulačku a budu počítat. Pokud by mi nezáleželo na peněžence, pak ty parkety vyrvu a nechám to udělat znovu. Dík
Pavle, ještě sdělte, kolik cm můžete zvednou...
nebo... položíte OSB tu nejslabší, aby se nevytlačovali parkety do lina...pak lino
ICQ 55180641
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.