Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyšroubovat vruty s odlišnou hlavou?

Od: vojta29 odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, chtěl bych rozdělat prodlužovací přívod, ale nemám klíč na speciální hlavu vrutu.
Nedá se někde koupit? Nebo nějaký trik jak vruty vyšroubovat bez poškození prodlužováku?
Díky

Jak vyšroubovat vruty s odlišnou hlavou?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Jsou vruty, které prostě nemají jít vyšroubovat.

Výrobce se tak chrání před neodborným zásahem do jeho výrobku nebo si tak zajišťuje další odbyt v okamžiku, když se původní výrobek porouchá.

Jestli na toto existují nástavce nevím. Takové jsem opravdu ještě neviděl.

Někdy je možné šroubky odvrtat. Musíš ale hodně chladit, abys šroubek nerozžhavil a nerozpustil plast. Nebo navrtat a pak použít vytahovák zalomených šroubů - pokud se tam vejde.

Pokud máš nějaké jemné modelářské nářadí, tak můžeš do hlavy šroubu nějakou frézou nebo bruskou vyrobit drážku pro šroubovák.

Můžeš sehnat ocelovou trubku a prolomit ji ve třech místech dovnitř a potom dopilovat tvar.

Já někdy takové šrouby vydělávám tak, že je přes hlavu nahřeju hrotem pájky a potom je pinzetou vytočím.

Musíš si vymyslet svůj vlastní způsob podle tvého nářadí a podle tvé šikovnosti.

Úsilí věnované tomuto se naprosto nevyplatí

hodnocení

8x

Levné prodlužovačky neotvírejte. Uvidíte hrozné věci. Budete křičet ze spaní ..

hodnocení

7x

Možná by ses v tom radši sám neměl hrabat, když tomu nerozumíš. Hádej, proč ten šroub má takovou speciální hlavu? Aby do toho takoví laici nemohli!

dejv111neprihl

A jak vy víte, že tomu nerozumí? Máte věšteckou kouli? Prostě se nesetkal s těmito bezpečnostními šrouby, to je celé. Ale vůbec to nevypovídá nic o tom, jestli rozumí elektrice nebo ne. Váš komentář je zbytečný a neužitečný...

hodnocení

7x

Nejedná se o vrut v pravém smyslu. Jde o zalisovaný trn s extrémním stoupáním z tvrdokovu. Zbytečné s ním otáčet, pokud se podaří podebrat, vytahovat kleštěmi jako hřebík. Nejde odvrtat, jde o ochranu, nerozebíratelný spoj. Často užívaný u prodlužovaček.

hodnocení

6x

Už tu někdo z Vás kuchal nerozebíratelný prodlužovák? Já jo, abych viděl, zda je kvalitně připojený všemi dráty a ejhle, EMOS sice je, ale třeba dráty má k mosazným plechům nabodované svařené.

Tedy žádné šroubky pro připojení vodičů a ničit takový hotový prodlužovák je k ničemu.

To je celkem jasné - je to nerozebíratelné, tak je to vyrobené s minimálními náklady.

Jednotlivé díly ale není problém koupit samostatně, takže nevidím důvod to předělávat.

arne1... vidíme to stejně. nechápu, proč si nekoupí rozebíratelnou trojzásuvku (nebo pěti).

joudic*
kuchal a je to neco priserneho co do kvality, kuchal proto, ze plisek vypadl ze sveho mista pri padu prodluzky... kdyz jsem ten vnitrek vicezasuvkove prodluzky videl, tak ty prodluzky pouzivam jen okrajove na blbosti. Normalne jsem to hrubou silou vylomil a pak slepil a pojistil paskou

hodnocení

3x

Ak budete mať štastie, pôjde to malým plochým skrutkovačom, ktorým zapáčite do jednej drážky a jeho druhú stranu opriete o plast.

Argumentu bezpečnosti nerozumiem. Do rozvádzača sa dostanem bez náradia, na výmenu kondenzátora v mikrovlnke mi stačil krížový šróbovák, na opravu zdroja RJ kotla stačí častokrát aj plochý, do zásuvky sa dvojročné dieťa dostane ukorysteným príborovým nožíkom... Ale skúste si, panečku, opraviť zalomený prívod na trojzásuvke predlžovačky!

zz
hodnocení

1x

Většinou mi to šlo dvěma malými šroubováčky (či příborovými nožíky, dokud jsem měl takové úzké s vhodně tvarovanou špičkou). Nevím jak to mám popsat - prostě jsem tlačil na ty drážky ve vhodném směru, dokud postupně šroub nepovolil. Poté jsem jej nahradil nějakým s normální hlavou.

hodnocení

0x

Vzít nějaký starý levný plochý šroubovák a pilovým listem do něj vyříznout drážku (odstranit střed plošky). Zůstanou dva výstupky na okrajích, se kterými by to mělo jít vyšroubovat.
Jsou samozřejmě takto zabezpečeny úmyslně, aby byly chráněny před neodbornou opravou, tak pozor!

Musím říci, že se to opravdu povedlo, náhodou jsem se právě trošku pokoušel, ale až teprve tímto způsobem to vyšlo... Díky za nápad. Musím ovšem souhlasit s panem gumidkem, použitelnost rozebrané

koncovky je docela omezená a problematická (pájet se drátky nemají).

Mám na podobné šroubky speciální šroubovák vyrobený do vidličky - je to laserem vypálené. Jsou takto šroubované např. žehličky. Do prodlužováku se ale nehrabte a kupte nový.

markstein
hodnocení

0x

Jde to normálně vyšroubovat, stačí malý šroubovák, jemná pinzeta nebo nůžky z manikůry, je to normální vrut, podle mě na to musí mít speciální nástrčný klíč s trny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vytahovák šroubů

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]