Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstranění alkaprenu

Od: magdon® odpovědí: 5 změna:

Čím po 50 letech odstranit alkapren z broušené betonové podlahy (teraco)? Samozřejmě toluenem, jenže to má jeden háček - té podlahy je několik desítek metrů čtverečních. Takže za 1. bych potřeboval cisternu toluenu, za 2. bych to asi odnesl na zdraví, za 3. bych asi sfetoval cca 50 nájemců. Mechanické oškrábání špachtlí je nereálné. Bez úspěchu jsem zkoušel NaOh, s minimálním výsledkem jsem se snažil lepidlo opálit hořákem (beton odvádí teplo, takže se lepidlo ani pořádně neohřálo). Znáte někdo jednoduchý a pokud možno levný způsob?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Zeptal bych se na nějakou brusku. Třeba tady: zahradnikparket.cz/... (píšou .. Dále půjčujeme celou řadu drobného nářadí od brusek na beton, válců na PVC až po úhlové a pokosové pily. Pokud tedy hledáte možnost pronájmu brusek na podlahy a dalšího příslušenství,kontaktujte naši půjčovnu!) Třeba mají něco, kde se dají použít nějaké drátěné kartáče nebo něco na ten způsob.
hodnocení

Strojové mechanické odstranění prakticky nepřichází v úvahu. Alkapren je ve své podstatě guma, která se při pokusu o broušení během pár vteřin dokonale zamatlá do brusného nástroje. Totéž platí při použití drátěného kotouče. Nehledě na to, že může dojít k poškození i teraca pod lepidlem, což je nežádoucí. Hledám nějakou rozumně dostupnou chemii, která by vrstvu lepidla narušila a při tom neměla negativní účinky na beton. Dobře to umí toluen, ale ten je vzhledem k ploše podlahy nepoužitelný.

hodnocení

Tak jsem zjistil, že už se to tu před pár lety řešilo. Z toho (i dozazů na jiných poradnách) vyplývá, že mám asi smůlu. Budu holt muset sfetovat desítky nájemců toluenem, nebo sehnat plamenomet. Nebo se na to vykašlat a počkat pár let, až to lidi ošlapou. Lepit na to nové lino rozhodně nehodlám. :(

Nevím, co se už řešilo ale tento problém se musí obejít tím, že to vyrovnáte stěrkou a na tu pak dáváte další vrstvy.Pokud chcete zachraňovat teracco, tak máte smůlu.

hodnocení

Ano, chci obnovit teraco na schodišti starého činžovního domu (1932). Zjistil jsem ale, že alkaprénem je asi přilepená jen malá část lina, většina je jakýmsi bílým lepidlem, rozpustným horkou vodou. Takže mám určitou šanci, že to zvládnu, i když na tom asi nechám ruce :(.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]