Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se sousedkou

Od: malvina odpovědí: 21 změna:
Dobrý den, mám takový problém. Před 4 lety jsme s manželem koupili dvojdomek. Vedle bydlí straší sousedka sama se psem. Nejprve vypadalo že bude všechno dobrý. Ale po čase si začla stále na něco stěžovat. Nejprve to to byl hluk při rekonstrukci - no když se něco predělává tak určitě to není úplně v tichosti samozřejmě. Ale přešla jsem to a hodila za hlavu. Pak přišla znovu když jsme předělávali střechu - prý jsme ji poničili kus střechy (úplně jinde než byla naše společná střecha) . Dobrý , kluci co nám ji delali vlezli k ni opravili a dál jsme to neřešili. Pak zas po chvíli přišla že túje co zasadili puvodni majitele je blízko plotu tak chtěla aby jsme to dali pryč. Samozřejmě že jsem je pryč nedala - je pěkná a nam se líbí. Pak zas přišla že mi k kvetou u plotu lilie - problém ji se to nelíbí. Ani ty jsem nedala pryč . Taky má kytky na hranici pozemku a určitě za ní nechodím že mi to vadí a stále něco hledala. Ale letos to stojí teprve za to. Její pes nemá rád děti. A my máme dvouletého syna. I přesto že ví , že nemá rád děti tak ho pousti schválně k plotu a nám říká ať si hlídané dítě aby neslo k tomu plotu a něco se nestalo. Už jsem ji párkrát prosila ať to tedy nějak vyřeší že to tahle nejde.Přičemž dokud jsme dítě neměli tak to měla tak že pes k plotu nemohl jít. Ale domluva s ní nejde. Tam jsem natáhla na plot plachtu aby pes neviděl k nám a dítě tam nestrcilo ruku - jenže hned nastal problem . Nesmim dávat nic na plot jelikož ji to vadí(před 10.rokami udělala nový plot , tam aby se nezničil). Tak jsme to zase dali pryč. No nakonec jsem tam nechala rust kopřivy podél plotu protože jsme věděli že syn tam kvůli nim nepůjde. Ale co se nestalo - problém byl na světě . Kopřivy ji ničí celý plot. Takže jsem to museli všechno vytrhat a zařídit aby podél plotu nic nebylo. Manžel se nechce hádat s ní tak uděla všechno co řekne. Akorat co zjistila že manžel všechno udělá tak mu už píše i smsky s tím co ji vadí aby to napravil. U mě ví, že bych ji už poslala do patřičných mezi. Naposledy přišla že ji vadí u nás pod oknem naši psy že stékají přez DEN. Manžel na udělat branku aby nemohli k nám pod okno. máme psy tak stěkaji, až budeme mít krávy tak budou bučet. Přičemž za celou noc nesteknou ani jednou. Ale.kdyz její pes ráno o půl 6 hází s barelem na vodu o barák tak je všechno v pořádku samozřejmě. To přeci nevadí. No a take bych mohla pokračovat dále. Od myši který má plný barák(chytí doma i 20 myši denně)který lezou k nám na půdu a my nemuzeme spát a obden řešíme co s nimi. Poraďte někdo co sní... Já jsem už bezradná ... Už se mi ani nechce chodit ven abych ji potkala , vím že bude něco co se jí nebude líbit.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

15x
Jedoducha rada, problem neni sousedka, ale manzel. Dokud nepochopi, ze ho maji zajimat vase zajmy a ne sousedky, neudelate nic. A az to pochopi, bude stacit sousedku parkrat s jejimi pozadavky poslat nekam, a bude klid. Ono se lehce prudi, kdyz vam nekdo neustale ustupuje. Pokud tedy sousedka neni vylozeny blazen, pak s ni neudela nikdo nic.
malvina
hodnocení

Já to říkám stále ,že ji nemá hned chodit vycházet vstříc. Akorát se pak stupňuji její problémy co ji kde vadí.

hodnocení

5x

Podle toho co pisete si myslim, ze je chyba ve vas. Ale vy mi to stejnak verit nebudete, tak si usetrim zbytecne vysvetlovani.

malvina
hodnocení

Ano, ušetřete si zbytecne vysvětlování.

asd1
hodnocení

5x

Když jí pořád ustupujete a skáčete jak píská tak se nedivte. Vaše hloupost. Podobné jednání je třeba hned jasně a rázně utnout a nenechat si na hlavu.

Psa si musí zajistit ona, pokud je chatrný plot tak ho musí vylepšit.

Děcko naučte že k cizímu psovi se skrz plot neleze. "Jé pejsek pohlaď si ho" je cesta k pokousání. Pokud strčí ruku skrz plot, hrábne psovi do oka a ten ho kousne je to jeho blbost, resp. vaše že jste ho neohlídali. Pokud pes proleze skrz plot a bude u vás tak to je vina sousedky.

Jasně bych jí řekl, že buď se začne chovat jako slušný soused, nebo si uděláte dvoumetrový betonový plot těsně podél jejího.

vilik*
hodnocení

4x
Já jsem se za ty roky naučil jedno. Sousedka měla pořád problém. Jednou jsem jí po přednesení nějakého úplně nepochopitelného požadavku řekl, že lidem jejího typu nemůžu říct, co si o nich doopravdy myslím, tedy že jsou například stará p.ča, protože je to žalovatelné. Když teď začnou sousedi něco pindat, pokud vůbec reaguju, je to něco ve stylu jdi do prd.le nebo to dej k soudu.
Na druhou stranu, teď je vše podle zákona. Stálo nás to sice strom blízko plotu, ale mám svatý klid. A kdyby naááhodou měli problém, už vědí, že jsem schopen v 06:01 na hodinu či dvě zapnout míchačku a vypnout jí po občasném celodenním provozu v 21:59, přesně v souladu s vyhláškou o rušení nočního klidu.
Jen bacha na ten plot, je její a vy skutečně nemáte oprávnění na něj cokoliv umisťovat nebo ho ničit. S pár kopřivami ve vysoké trávě bych se ale nezabýval, 2x ročně bych ji v rámci údržby posekal a zbytek roku bych nechal růst. Vy sice máte povinnost udržovat pozemek v čistotě včetně nešíření plevelů, na druhou stranu nízká tráva není v souladu s dnes upřednostňovanou biologickou diverzitou, vhodnou pro hmyz a drobné obratlovce. Takže vám pokutu nikdo nedá.
malvina
hodnocení

Nikdo plot neničil, pouze tam byla zelená plachta aby syn neprostrcil plotem ruku. Chtěla jsem vysadit thuje ale ty nám zakazala hned taky. A pomezenek udržujeme v čistotě , pouze tam byli kopřivy kvůli synovi aby ho to nelakalo k plotu.

senior
hodnocení

4x

Je sama, tak se šmrdolí doma a vymýšlí se. A vy jste vedle, na očích, tak vás má v hlavě.

Nudí se a vymýšlí. Je to člověk, kterého by druhý měl spíše politovat. A také Vám třeba závidí. Ona je sama, domek chátrá a u vás vidí, jak se manžel snaží, jak bydlení vzkvétá.

Jste mladí, máte rodinu, manžela, budoucnost, nejste osamoceni.

Ten věk u paní a vzpomínky na její život, ne zrovna třeba dobrý, vyhrotí její špatné vlastnosti, a na maličkostech se vám ho snaží znepříjemnit.

Vlastně to je nešťastný člověk.

----------------------------

Možná trošku respektu k ní a benevolenci. Třeba já bych zrovna u té tůje viděla, že snad přerostla a je úplně jedno, kdo sadil. Ano, když byla malá, tak to bylo hezké, nepřekážela, ale jak zmohutněla, tak stíní, padá jehličí, třeba prolejzá zkrze plot apod., prostě není stříhaná, udržovaná. I ta plachta na cizím plotě by se mi nelíbila a ani bych to sama sousedovi neudělala.

Děcko asi nebude k plotu chodit, když tam bude řádit, štěkat pes, dvouleté stejně samotné na zahradě nenecháte a když mu budete opakovaně říkat, že tam ne, že pes kousne, tak tam nepůjde. Navíc bych tam nesázela vysoké tůje, to je mor, stíní, je to smutné, jedovaté. Máme možnost tolika nízkých do 1,5 vysokých keříků, které i kvetou. Nebo i plodí /indiánská borůvka/.

Pokud budete něco dělat na hranici, tak si to předem natočte, vyfoťte. A hlavně to s ní prokonzultujte.

Na myši na půdě stačí nastražit pár pastí a poházet pytlíky s otrávenou návnadou.

Ale kde jsou psi, tam většinou myši moc nejsou.

Je to nepříjemné, paní bere všechno osobně a Vy také.

Ale dvojdomek, to je jako panelák, vidíte si do kuchyně, víte co druhý vaří, kdy se koupe, snad si časem nastavíte pravidla a spolužití se uklidní.

malvina
hodnocení

Naše jediná thuje je stříhana aby se nedotýkala jejího plotu. A taky má thuje podél plotu.A další věc je nikdy jsme si k níc nešli na nic stěžovat.spis všechno co se jí nelíbilo jsem vždy vyřešili ale zase nebudu skákat jak píská. A určitě si nenechám pokousat dítě a chodí k nám i jiný kteří mají děti kteří nevědí že občas se o plotu z ničeho nic objeví cizí pes.
senior

Ano, rozumím, s tou tůjí jsem neměla informace. Zabezpečení dětí je jediné, postavit takový nižší plůtek od sousedčina plotu, aby děti nemohly přímo k němu. To už radí i ostaní, ale nešla bych do vysokého a betonového. Časem /za 10-13 let/ by se mohl zlikvidovat, jak děti odrostou.

Samozřejmě, konejte tak, abyste byla v životě spokojená, nepřidělávala si starosti a nervy.

janm*
hodnocení

4x

Zdravím

Jak už tu zaznělo (např. "senior") mám také zato, že si paní "vymýšlí" prostě z nudy, "nemá co na práci". Stížnosti většinou ty "banálního charakteru" bych řešil jednoduše takto:

- Protiargument - "No vidíte, nám zase vadí ty vaše kytky" (pes apod. uveďte cokoli má i když je to nesmyslné)

-Podmiňování - "Ano thuji dáme pryč až dáte pryč vy tu jabloň." (uveďte jakýkoli nesmyslný důvod třeba jen že se vám nelíbí)

-Zaměstnání - Jestli sousedka něco chce a vy proti tomu nic nemáte "zaměstnejte ji na změně". "Víte já bych ty kopřivy ráda vytrhala ale zrovna nemám čas, víte co, když mi s tím pomůžete uděláme to spolu nebo to udělejte sama".

Tyto věci by jí měli odradit protože ji tím nutíte k tomu aby "sama něco dělala nebo změnila " a to se jí samozřejmě nebude chtít.

A dále :

-Natvrdo jí řekněte NE - a dodejte "Jestli se vám to nelíbí běžte si stěžovat na úřad." S úřady i když by jí dali za pravdu to bude "na dlouho" a bude jí to stát úsilí, napříště ji to bude jen odrazovat, jestli do toho vůbec půjde, nebo ještě půjde.

-Předběhněte ji a zaměstnejte - Dříve než přijde s nějakým "nesmyslem" jí požádejte o nějakou pomoc nebo výpomoc (i když ji nebudete potřebovat ale klidně jí to umožněte udělat) např. potřebujete pomoci s plevelí, spadanými jablky, úklidem dvorku cokoli. Tady jsou dvě možnosti : Vymluví se a bude hledět se vám vyhýbat "aby jste po ní něco nechtěli", nebo na to přistoupí a pak bych jí "utahal prací" (i nesmyslnou) v tom druhém případě by se aspoň přestala nudit.

Když vás ona bude neustále "bombardovat" svými požadavky bombardujte jí taky, jen co otevře ústa už mějte nachystané cokoli co by měla změnit nebo udělat ona co vám vadí apod. (i když vám na tom vůbec nebude záležet) dle toho co jsem uvedl výše...

Jestli selže vše výše uvedené pak jsou tu ještě dvě možnosti, jedna "po dobrém" druhá "po zlém" (to už je na vašem odhadu) Po dobrém ji pozvěte na to kafe (jak už tu zaznělo) vyptejte se na její život rodinu práci (cokoli ať "plká" i když vás to vůbec nezajímá a bere čas) tento zájem u ní může vyvolat změnu a dá vám pokoj, riziko je pouze v tom že jí občas budete muset věnovat trochu času...

Druhá možnost je "po zlém" je to poslední možnost, její užití bych si dobře rozmyslel a užil selže-li vše a je-li to neúnosné: "Paní nezlobte se ale jste otravná neustále nás obtěžujete a jestli něco máte běžte to hlásit na úřad běžte si stěžovat a přestaňte nás obtěžovat. Pak na ni už nereagovat ono jí to přejde nebo bude chodit obtěžovat na ten ůřad.

hodnocení

3x

Být vámi, tak na ni nereaguji, ať si plácá co chce. Vy nejste povinni skákat jak pískne. Ale ona musí ze zákona zabezpečit psa tak, aby nikomu neublížil. Pokud je její plot nedostatečný a vy se nechcete domáhat nápravy, tak vám nezbyde nic jiného, než si vedle toho udělat plot svůj. A udělat tak vysoký a neprostupný, abyste měli od ní pokoj. Vybrat si můžete něco z toho zde. Také jsem něco takového dělal. Obětoval jsem proužek zahrady asi půl metru od sousedova plotu. Použil jsem lešenářské trubky, o délce asi 150 cm, navařil jsem na ně dva plocháče s vyvrtanými dírami, trubky jsem palicí zatloukl asi půl metru do země, v roztečích podle plotových dílů a ty jsem pak přišrouboval. V horní části jsem ještě jednotlivé díly propojil páskovinou, kvůli zpevnění. Od souseda je pokoj, protože k nám ani nevidí. My jsme použili plotové prvky Ante Hamburg velikosti 180/180cm, které jsou také v této nabídce.

filip*
hodnocení

3x

První si to musíte vyřešit doma s manželem. Pokud poslouchá sousedku a ne vás tak je něco špatně.

Za druhé. Plot si můžete postavit svůj, třeba z betonových tvárnic do výšky 2 metrů a nepotřebujete na to povolení ani souhlas sousedů.

Za třetí. Pokud budete ustupovat nátlaku, bude vědět, že to funguje a nátlak bude stupňovat, až k tomu že se buď odstěhujete nebo se vám rozvrátí vztah a domácnost.

hodnocení

2x

Postavte si vlastní plot, něco provizorního, a na to natáhněte vysokou plachtu. Na vlastním pozemku. Vedle jejího plotu.

malvina
hodnocení

To mě už taky napadlo, že postavíme svůj vlastní plot.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Já vám rozumím, chcete si žít svůj život sami, bez účasti všech okolo, tedy i bez sousedky. Ale rozumím i té sousedce. Protože ona vyrostla a žila v době, kdy se sousedé družili, brali na sebe ohledy, pomáhali si a dávali si sakra pozor, aby druhému neudělali nějakou škodu. A v tom bude ten problém. Myslím, že ona se ve skutečnosti snaží s vámi komunikovat, a hledá způsob. Jenomže ho nenachází, protože vy ji nemíníte vzít na vědomí a otravuje vás to. Tak přichází s věcmi, které vy děláte špatně. Ruku na srdce: 1) liliím květy velmi silně voní a způsobují bolesti hlavy, zvlášť starším lidem, 2) túje stíní, padá jim jehličí, sílí jim kořeny – časem zvedají plot, a po pravdě, není to ani žádná paráda, 3) psa nejde pouštět k plotu naschvál, pes jde na hranici svého teritoria, protože tam je vaše dítě = potenc. vetřelec, u psa je to přirozené chování = je to zvíře. To vy si musíte naučit syna, že na cizí věci (plot a pes) se nikdy nesahá, natož prostrkovat ruce, 4) ani vy, dospělí, nemáte co sahat na cizí plot, natož na něj cokoli věšet, 5) kopřivy nemůžete nechat růst u cizího plotu, neb jsou vzrůstné a husté, drží vlhkost a pletivo reziví. To vy nemůžete vypustit synka kamkoliv, vy si ho musíte i bez kopřiv naučit, že nemůže chodit kam chce, a dělat tam co chce, 6) vaše psy, štěkající pod jejími okny, manžel vyřešit správně, 7) myši jsou divoká zvířata, a s podzimem se stěhují do domů. K vám, stejně jako k ní. Takže zatím ty chyby vidím na vaší straně. Po pravdě, to ona je chudák, že má za sousedku vás. Vy jí děláte samé naschvály, a ani o tom nevíte. Aspoň že manžel má rozum. Jestli můžu, poradila bych vám, zamyslet se sama nad sebou. Být ohleduplnější, družnější, přátelštější, usměvavější, a hlavně vychovávat ze svého synka ohleduplného člověka s úctou k ostatním. Pokud z něj vyroste sobec, co si myslí, že on může všechno, protože chce, bude ho okolí nenávidět, a on nebude vědět proč. A vy budete nešťastná. Ida

hodnocení

1x

Hodně betonu na základovou desku třeba pergoly. Při betonování pozvat sousedku na usmířenou na kafe :-D

Ne, ale jediné řešení je jak píše @ferax. Vysoký plot a polib nám. Volil bych z betonových dílců. Sice je to pracnější, ale za měsíc máte klid.

BTW dvojdomek se sousedem bych nechtěl, i kdybych měl spát pod mostem.

malvina
hodnocení

No bohužel taky bych dvojdomek už nekoupila ale teď s tím už nic nenadělám. Říkala jsem že nejsem člověk co prudi ostatní at si každý dělá co chce tak by to mohlo fungovat i opačně ale bohužel

pet32
hodnocení

0x

Udělat vlastní plot, sousedku ignorovat. Koupě dvojdomku, to byla odvaha, to už nezměníte.

belli
hodnocení

0x

Vyjděte ji vstříc jenom v tom případě, co vám samotným přijde rozumné. A např. ty kvetoucí lilie, to už je jenom její výmysl. To co je postavené na hlavu, to od ní vůbec nevnímejte, jenom řekněte, že vám se to líbí. Ona je starší než vy, takže jste vedle sebe dvě generace. Někdo rozumnější musí ale najít nějakou společnou řeč, abyste tam nebyli takto pořád otrávení. Překousněte to a zkuste jí pozvat třeba na zahradu na kávu, možná že si potom tak nedovolí a nebo jí to bude trapné mít nějaké připomínky. Nic jiného mě nanapadá, hádky to také není to ono a paní tam můžete mít za sousedku ještě hodně dlouho.

hodnocení

0x

Ignorovat..prostě ignorovat.

Podobných "sousedek a sousedů" je plno.

Ty SMSky nejsou špatný nápad. Napsal bych jí jednu..první a poslední.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]