Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

2 místnosti, 1 kamna

Od: shaleman* odpovědí: 22 změna:
obrý den,
Mám dvě místnosti hned vedle sebe, které bych rád vytápěl jedním tepelným zdrojem. Napadlo mě využít krbovou vložku se zadním přikládáním, která by se zabudovala do stěny, která místnosti spojuje. Tím by mohla vytápět obě místnosti najednou bez instalace teplovzdušného či teplovodního systému. V horším případě na obou stranách nad vložkou udělat průduchy pro přírodní proudění teplého vzduchu. Taky mě napadá, že pokud by se vložka zabudovala přímo do stěny (samozřejmě dle bezpečnostních a požárních pravidel), mohla by tuto stěnu nahřívat a ta by fungovala jako radiátor.
je něco z výše napsaného možné (kromě vzduchového a vodního systému), případně poradíte s řešením / výrobkem?
1. Místnost 5x5x3m, druhá 5x4x3m, spojené příčkou,komin by venkovní plechový.
1. Místnost je ložnice, 2. místnost taková chlastárns, proto pořídit 1 kamna a otevřít dveře nestačí.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

priklad11*
hodnocení

2x

Vy neznáte Americký kamna. Naplnit kokosem, vytopíte jednu místnost, pak převezete do druhé, do třetí místnosti a máte vytopeno. Škoda, že již nežije herec Vojta. Ten by vám to vysvětlil.

No, ale kam jde ten kouř?

Komín nepotřebují?

Když je naplníte kokosem, tak pravdu komín nepotřebují.

priklad11*

Ale míšo jistě zná tu tehdejší odpověď. No přece do pr...

asd1
hodnocení

1x

Cirkulace vzduchu musí být jedna díra dole (studený pod kamna) a jedna nahoře (teplý od kamen) Dvě díry ve stejné výšce = necirkuluje = nefunguje. Chlastárna dírou bude slyšet (pokud to nebude nucená cirkulace s tlumičem zvuku).

Ještě by šlo teplovodním výměníkem mimo kamna = jeden deskáč ohřívaný kamnama (mezi kamnama a stěnou, nějaký sálavý kamna např. litinový Jotulky) a vedle za zdí druhý deskáč který by topil. Oběh samotíží, expanzka otevřená něco malýho nad radiátorem. Tím by se vyřešil hluk, je otázka jak moc by se radiátor ohříval..

Nebo ten kouřovod - kamna se zadním vývodem, kouřovod rovnou skrz zeď vedle, tam za zdí nahoru,"čert" a ven do komína. To by bylo asi nejjednodušší a funkční.. Kamna za sebe můžu doporučit Jotul F3TD, jsou opravdu vymakaný, stačí jim i nízký tah a se slušným komínem čerta utáhnou v pohodě..

Kamna napůl ve dvou místnostech se dělají, ale bývá to složitější... Určitě by šla do zdi zabudovat i teplovzdušná vložka, ale tam zase taky může být problém s hlukem do ložnice..

janm*
hodnocení

1x

Zdravím

Vytápím běžně dvě místnosti vlastně 2 a půl místnosti a kousek chodby jedněmi kamny, stačí mi k tomu otevřené dveře, pravda pokojíky mám menší jeden cirka 35 kubíků druhý cca 25, 26 kubíků plus další, myslím že i ve vašem případě by to neměl být problém pokud necháte dveře po většinu dne mezi místnostmi otevřené, nejlépe trvale lze-li to. Čili stačí i kamna, chcete-li vložku což je náročnější na stavební úpravy pak by to mělo být stejné jako s kamny, zabudujete-li tu vložku do příčky mezi oba pokoje bude to také fungovat, možná to víte ale toto zabudování vložky nebo dříve kamen do niky nebo spíš díry v příčce mezi dvěma pokoji je řešení celkem staré viděl jsem na nákresu ze třicátých let min. století (kamna) Topidlo třeba ta vaše vložka musí mít pak patřičný výkon na daný objem vzhledem k tepelným ztrátám. Nevýhoda vložky je pouze ta, že ji nemůžete lehce vyměnit jako běžná kamna nebo sporák na TP v případě že by nevyhovovala, neboť bude zastavěná...

janm*

Nebo ještě jedno řešení které by zajistilo soukromí nemusely by být otevřené dveře ale nevím kolik by to dalo do té druhé místnosti ložnice. Těsně u příčky v té "chlastárně" umístit sálavá kamna tak aby svou stěnou předávali teplo přímo do té příčky kde bude v tom místě v příčce výřez kov, beton překlad a černý plech mezi místnostmi) Shrnuto v příčce otvor celý krytý černým plechem nebo tmavým neprůhledným sklem a ze strany té druhé místnosti cca pět cm od této vestavěné zástěny by stála sálavá kamna. V ložnici by jste tak získali panel nahřátý z druhé strany kamny, který by vám topil jako radiátor aniž by musely být otevřeny dveře, kolik by ale takový panel předal do ložnice netuším bude tam nějaká ztráta,možná by to stačilo možná ne...

hodnocení

0x

Obě varianty budou funkční. Zamyslel bych se nad tím zda by Vám v ložnici na spaní nevadil plápolající oheň. Někdo má rád na spaní tmu.

shaleman*
hodnocení

Což je další věc k řešení. Okna mám fakt zatemnena, abych mohl spát, takový jasný oheň je pro mě konečná. Jedině spát na odvrácené straně postele - teoreticky, k velikosti místnosti by to mohlo stačit... Snad.

jabraka*
hodnocení

0x

Kdysi jsme měli v obýváku kachlová kamna.Roura od kamen vedla kolenem do zdi,kde na druhé straně vedla ještě pod stropem a zase kolenem do komína.Nebylo vedle přetopíno,ale stačilo to na span(/ložnice).

JABRAKA

jendad
hodnocení

0x

Stačí jednoduchá věc. Do chladné místnosti dát za dveře stolní ventilátor na zem. Pustit ho na pomalý chod a pouštět chladný (hustý) vzduch do místnosti s kamny kde je teplo . Budete překvapeni jak se teplý (řídký) vzduch bude tlačit do ložnice. .

asd1

Přečti si dotaz, konkrétně poslední řádek...

jendad

Četl jsem to a právě proto jsem to psal . Měl jsem kamna v ložnici a rychle šly ven do kuchyně . Raději mám na spaní chladněji než teplo . A zavírání a pouštění tepla přes dveře je nejjednoduší regulace . Mužete samozřejmě dělat hypokasty , teplovodní rozvody + akunádrže atd.

Já to takto provozuji na chalupě a je to nejjednoduší . Když přijedu , roztopím kamna a ventilátorem pouštím studený ke kamnum a teplý do ložnice. Pak až jdu spát , tak jen naložím kamna na noc a přivřu dveře do ložnic , aby tam nešlo teplo . Ráno pak je v kuchyni pěkně teplo , vyhrábnu žhavé a jen přiložím a pokračuji . V ložnici pak po ránu větrám .

@asd1

ventilátor pomůže cirkulaci.Jenže víří prach ...

hodnocení

0x
Chlastárna vedľa ložnice funguje len vtedy, ak nie sú v prevádzke zároveň. Akonáhle by chcel jeden spať a druhý s kamarátmi ešte oslavovať, je lepšie party odsunúť na odľahlú stranu pozemku.
Ideálne riešenie (ale aj najdrahšie) je kus priečky premeniť na ťažkú kachľovú pec. Podvečer v nej zapálite halúzku, teplo bude postupne sálať až do rána. Ťažké tehly budú aj “nepriezvučné”, minimálne neočakávam zhoršenie situácie oproti samotnej priečke.
Na rôzne ľahké obostavby a zadné prikladanie sa vy***. Cezeň bude do izby aj vidieť. Rôzne prieduchy síce fungujú, ale je cez ne všetko počuť. To už je lepšie zainvestovať do poriadnych litinákov od Jotulu alebo Dovre, prípadne do “kanadských” plecháčov (Regency, Pacific Energy, atď.), doplniť ich o ventilátor a pri otvorených dverách máte teplo v celom dome.
jendad
Ještě mě napadlo udělat falešný krb. Vyzdit ho až nahoru a v dutině udělat pruduch s klapkou do zadu do loznice. Horký vzduch od kamen by stoupal vzhůru a tlačil se do ložnice. Chce to samozřejmě i opačný vstup studeného ke kamnům do krbu dole. Určitě je lepší to dělat z akumulacniho materiálu, jako kámen nebo cihly. Výhoda je oproti vložce v tom,m že kamna už máte.
janm*

Malá poznámka k akumulačnímu materiálu, dnes často přehlížené ale vynikající na tepelnou akumulaci jsou nepálené cihly (vyrábí se i dnes s přídavkem cementu nebo samovýroba jako dřív, lze i sehnat ze starých bouraček stodol domků apod.) tedy "vepřovice" "puciny" atd. Na rozdíl od jiných materiálů třeba cihly pálené jsou schopny akumulovat již od nižších teplot i pod 100 st. a navíc umí dlouho toto teplo vydávat. Mohu potvrdit i ze své zkušenosti obyč.kamna + nahřívají vepřovicové zdi, i po vychladnutí kamen se v místnosti dlouhodobě drží nádherné příjemné teplo. Toto řešení je vhodné zejména na trvale obydlené prostory nenosné příčky a akumulační stěny a i nově moderně postavená kachlová kamna (sokly a zděné části z vepřovic) opět za předpokladu "častého " užívání čili většinou tam kde "bydlím".

shaleman*
hodnocení

Díky za cenné rady. Otevřené dveře mít nemohu, bo jsem kuřák. To samé i průduchy, mě tak došlo. Co se týká hluku, stačí nám zavřené dveře. Návštěvy sice máme často, ale nějakou mega party jednou dvakrát do roka. Nejvíc se mi asi zamlouvá akumulace. Tzn. z chlastárny přikládat (a mít světlo z ohně), naakumolovat teplem stěnu a ta by to předávala do ložnice, případně pro větší účinnost přiznat komín. Zda využít nějaké vložky či rovnou stěnu sundat a udělat z ní kachláky (což by byla pecka) uvidím až dle finanční náročnosti - realizace bude tak za rok za dva, ale alespoň mám čas nad tím přemýšlet. Taky se mi líbí nápad s nepalenymi cihlami - jaké jsou u nich požární podmínky, lépe řečeno, jak blízko mohou být u kamen/vložky? Přiznám se, že ohledně nepalenych cihel nemám žádné vědomosti.
janm*

Nepálené cihly jsou absolutně nehořlavé... Lze je zdít na "hlínu" tj. jedna vepřovice se nechá rozpustit (není to hned trvá to případně se potluče na drobnější kousky) nebo je-li v okolí vhodná jílovitá hlína a toto se použije jako malta. Toto řešení se užívá např. u stavby kachlové pece kde tyto cihly tvoří podstavu a tím i akumulační základ zároveň... Nebo v případě že z nich chcete stavět klasicky zeď (která může sloužit zároveň i jako akumulační) tak klasicky je zdíte jako červené cihly klasickou vápenocementovou maltou a dají se i omítnout hrubou a fajnovou takže zvenku nepoznáte že jde o zeď z vepřovic pevnostně vzhledově si nijak nezadá s cihlami klasickými červenými i když dnes ji už nechtějí povolit na nosné zdivo. I když se tvrdí že lze omítat jen vápennou omítkou mám zkušenost že lze dobře omítnout i klasickou vápenocementovou jádrovou omítkou drží to bez problému. Pro lepší držení malty je dobré do vyzděné zdi natlouct rabicové pletivo a pak klasicky omítnout. Ve vašem případě chcete-li aby to bylo jako akumulační a zároveň i jako kachláky, myslím že by nebylo špatné tuto akumulační zeď postavit jako "kachláky" zděné "na hlínu", tj. z vepřovic postavit korpus a z obou stran kachle jako na kachlová kamna (pozor kachle na kachláky jsou většinou velmi drahé), Druhou levnější možností je postavit to z vepřovic jako klasickou zeď klasicky nahodit naštukovat případně pak polepit klasickými podlahovými dlaždicemi (levnější) nebo nechat jen omítlé, akumulační funkce tam bude také tj. teplo prostoupí přes omítku a vepřovice uvnitř to naakumulují a "podrží". Potřeba jen je, aby ta vložka byla zakomponovaná do této zdi nebo jde-li o kamna aby stála u té zdi blízko aby se teplo dobře do zdi "napralo" pak to bude mít kýžený efekt. Další možností je vepřovice klasicky vyzdít a nechat jako lícové pohledové (pěkně vyzdít vyspárovat) a na to nějaký lak (aby se povrch uzavřel nedržel prach) ovšem u toho laku nevím jak je to s tepelnou odolností, výsledek by ale byl že by stěna vypadala jako "alchymistická hliněná stará pec"- to záleží na tom jaký chcete "design" a jaké řešení vyjde levněji... Prakticky ta vepřovice lze provést na různé způsoby (jak jsem uvedl) klasickou zdí počínaje kdy nepoznáte že je z vepřovic přes okachlování až po pohledové zdivo a ještě jsem zapomněl pro "eko-bio" fanoušky, myslím že na takovou zeď lze nanést i hliněnou omítku zkrátka záleží jak chcete aby to vypadalo dá se z toho udělat "stylovka" na různý způsob, a jak vám to bude ladit, dá se udělat "moderně minimalisticky funkcionalisticky" i "rustikálně" jak libo...

janm*

Pro větší účinnost lze třeba "přiznat komín" jak píšete ale pro takové přímé předání tepla do té ložnice by šlo jak už jsem také psal pokud vložka nebude vestavěna mezi pokoje i "díra" pochopitelně s překladem kov, beton (nehořlavé) v akumulační zdi (např. z těch vepřovic) přez níž by bylo silné tmavé sklo (tmavá dobře bere a předává teplo a také aby nebylo vidět až do ložnice) nebo plech natřený na černo nehořlavou barvou (aby to nesmrdělo teplem) a tím by se předávalo teplo do ložnice "rychle a hned" , u toho by ale z druhé strany v té chlastárně musely stát kamna nebo vložka pokud možno co nejblíže. Zbytek tepla by se akumuloval do zdi (pomalejší déle vydává teplo a méně než ta zakrytá "nyka") Také by mohlo jít že místo plechu nebo skla by tam byla "ztenčená nyka z těch vepřovic" (např. čtverec na kant ) nebo i jen na tenko z keram. kachlů aby zkrátka ta stěna předávala teplo ihned nebo co nejdříve po zatopení...

janm*

grada.cz/...

Jestli chcete jít cestou "kachlové stěny"nebo "kachláků"pak velmi cenné informace o stavbě materiálech zdění klasicky na hlínu i novým způsobem získáte z této knihy. Pokud nejsou problém peníze a hodilo by se vám to tam vzhledově pak malé "kachláčky"vestavěné mezi obě místnosti s přikládáním z "chlastárny"by byla teda stylovka a možná hezčí a praktičtější než ta vložka ovšem ty ceny za realizaci i materiál pokud si troufnete sám jsou příšerné...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]