Nejste přihlášen/a.
S partnerkou plánujeme už delší dobu si pořídit vlastní domeček nebo byt, založit rodinu atd. Jenomže naše finance na hypotéku nejsou tak vysoké, aby nám hypotéka byla umožněna taková, jakou chceme. Nemáme prostě dostatečně našetřeno a v rodině ani nemáme nikoho, kdo by vlastnil nějaký pozemek, bydlení nebo něco, čím bychom mohli dál ručit. I když naše měsíční platy teď už nejsou na tak mizerné úrovni, i tak nemáme moc našetřeno, abychom mohli hypotéku dostat. Dosáhneme maximálně na částku 2 miliony, za což nekoupíme vůbec nic. Chceme bydlet ve městě nebo u něj, nikoli někde na vesnicích "mimo civilizaci".
Vůbec nevíme jak máme pokračovat, nechceme žít do smrti u rodičů, plánujeme už rodinu, ale finančně na pořízení vlastního domku nebo bytu nestačíme. Na sumu, kterou chceme, bychom šetřili minimálně 10 let, ale za tu dobu už jsme chtěli být úplně jinde a nebudeme do 40 let u rodičů. Splácet to každý měsíc už potom není problém, ale nemáme nic do startu. Podnájem je nejhorší volba, chceme si to doma zařídit podle nás a ne být v risku, kdo nás kdykoliv může vyhodit. Také chceme financovat svoje a ne cizí.
Nemáte prosím někdo nějaké zkušenosti, jak pokračovat? Nikdo nám ničím ručit nebude (nedivím se), a my takové možnosti sami nemáme, abychom dostali větší hypotéku. S měsíčním splácení už potom není problém, na to bychom bez problémů stačili.
Banka půjčí 90% a ručíte jenom tou nemovitostí co pořídíte. Takže na byt za ca 4,5 mega (nejlevnější 3+kk v panelákách) potřebujete vlastních asi 500 tisíc. Jestli se po bydlení díváte už 3 roky, tak tuhle částku musíte mít.
Řešil jsem něco podobného před rokem. Mám čistý příjem ca 60 tisíc a na nic lepšího než 3+kk v Praze na metru v paneláku (Chodov) jsem neměl. Tak to holt je a minimálně několik let ještě bude.
Já v Praze zůstávám pouze proto, že dělám v IT (specifické zaměření, práci seženu Praha/Brno) a výhledově budu po nasbírání ještě pár let zkušeností přecházet na IČO. Jinak bych z Prahy vypadl i za cenu, že budu dojíždět za rodičema/známýma o víkendu autem.
Dám vám několik rad:
1. Pozemek ani starší dům v Praze dneska se svým příjmem neseženete (neseženu ho ani já s dvojnásobkem). A neseženete ho ani v místě s dobrou dostupností do Prahy.
2. Hlavně si nekupte nic, co je "20 minut autem do centra" - v takových "prdelích" se občas nemovitosti za zajímavou cenu objeví, ale není tam vybavenost ani občanská dostupnost. Kvůli kolonám pak budete jezdit do práce hodinu a ne slibovaných 20 minut. A až si pořídíte děti, tak jim budete dělat neustále taxíka, protože tam autobus pojede jednou za 2 hodiny nebo šílenýma oklikama.
3. Jediná smysluplná možnost (čti: vyhnout se kolonám které jsou na VŠECH příjezdech do Prahy) je pořídit bydlení někde na příměstském vlaku. Ale i vlaky už začínají být ve špičce přeplněné.
4. Zkuste se podívat po 3+kk/3+1 v Čelákovicích nebo Libčicích nad Vltavou, je tam aspoň trochu vybavenost a je to odsud 30 minut vlakem do centra Prahy. Cenově je to stále o 20-25% níž než okraj Prahy (Černý Most, Chodov); před pár lety byly ceny i poloviční, ale jde to raketově nahoru.
5. I v Praze se vyplatí připlatit si za byt na metru nebo u tramvaje (s vlastním tramvajovým pásem) - za posledních 5 let se situace s dopravou zhoršila natolik, že 90% autobusů stojí ráno v kolonách kvůli středočechům kteří ucpávají příjezdy do města. Kolega dojíždí z Petrovic na Háje autobusem. 10 minut podle jízdního řádu, ve skutečnosti jede klidně 30.
6. Pokud koupíte 3+kk/3+1 v Praze za 4 miliony, tak bude v původním stavu - takže si připravte další minimálně 500 000 na rekonstrukci
7. Kvůli krizi způsobené koronavirem přejdou snad firmy na velkou část práce z domova, některé asi krachnou => těžko říct, co to udělá s cenami, ale podle mého názoru min. ještě tak 2 roky výrazněji neklesnou
8. Když si vezmete hypotéku na 90% ceny nemovitosti, na 30 let a cena nemovitosti bude 4,5 milionu. Tak budete platit 30 let kolem 15k bance, dalších 5k připočtěte za energie, fond oprav, vodu atd.. Takže vám zbyde 14 tisíc na všechno ostatní (jídlo, auto, oblečení, neočekávané výdaje, ...) => to je prostě málo !
9. Pokud neděláte v IT nebo něco co můžete dělat jen v Praze, tak bych z Prahy vypadl do nějakého většího města v rozumné vzdálenosti (hodina autem) a za rodičema můžete jezdit o víkendu. Sice vyděláte o něco málo míň, ale seženete bydlení za půlku a zbyde vám spousta peněž na cestování, pořízení dětí (žena na rodičovské/mateřské dostává celkem almužnu takže jí budete živit ze svého příjmu), atd.
tak nějak...chtěl jsem napsat něco v podobném duchu...za 2 mega se dá svépomocí postavit pěkný bývání..jo..ale ten pozemek no..podle tady toho co tazatel píše mu odhaduju tak 22let max..."chci všechno teď a hned a neslevím z ničeho" strašně se mi líbí tady ta poslední věta "S měsíčním splácení už potom není problém, na to bychom bez problémů stačili."... evidentně nestačili když jim banka nepůjčí
Žádné extra požadavky nemáme, jen nechceme menší než 3+1, abychom se za pár let nemuseli stěhovat znovu. Není to žádný nápad hned, řešíme to 3 roky a furt se nemůžeme dobrat konce. Uskromníme se, ale víte vůbec jak se pohybují ceny nemovitostí? Za 2 miliony seženu tak akorát pozemek, nebo hodně malou skromnou garsonku v hodně vzdálené lokalitě. Podívejte se sami na ceny dnešních domů a bytů.
Jestli jsem dobře četla, bydlíte u rodičů, pak náklady na bydlení máte minimální. Začněte maximálně šetřit, asi tak jako kdyby jste měli splátky hypotéky a provoz vlastního bydlení. Uvidíte, jestli je pro Vás reálné hypotéku nad 2 miliony splácet. Nemůže mít každý hned splněn svůj sen. Když 2 miliony jsou málo, v jaké výši byste si hypotéku představovali?
Každý platíme podnájem, stravu, cestování kvůli práci a nezbytné věci. Každý nemá bydlení u rodičů za minimální náklady jako třeba 3 tisíce, aby mu plno peněz zbylo na šetření. Plánujeme to už 3 roky, společně šetříme, ale kolik si myslíte, že dnes stojí ceny domů/bytů? Pokud nechcete garsonku nebo 2+1, připravte si u nás ve městě minimálně 4 miliony! A ceny domů na okraji města? Pokud je to staré, podo 8 milionů to nejde, naopak nové jsou tu i za 20 milionů! Takže seznamte se s dnešními cenami, proto hypotéka 2 miliony nám opravdu k ničemu nestačí. Není to žádný nápad co bychom chtěli hned vyřešit, řešíme to už 3 roky.
Co mi ve vašem výčtu chybí je založené stavební spoření. A navíc mohli pomoci i rodiče z obou stran. V ideálním případě 6 krát.
Protože všechna stavebka potom sloučíte dohromady a máte krásný polštář na začátek.
Nehledě na hypoteční úvěr.
Už jste mohli spořit minulý rok a letošní rok.
Píšete, že bydlíte u rodičů a platíte podnájem. Možná rodiče vše neutratí a spoří Vám a až se vezmete, tak Vám to dají jako věno. Už jsem se s tím párkrát setkala.
6 krát stavební spoření v rodině myšleno takhle - Vy a vaši rodiče a u slečny to samé.
Chybí nejdůležitější informace:
1. Kolik máte příjmy, kolik máte výdaje (+ za co)
2. Kolik máte našetřeno - píšete že dosáhnete na max. 2 miliony, dneska banky půjčují 90% - takže máte našetřeno 200 tisíc?
3. Kde chcete bydlet (jak velké město)?
1. Příjmy 34 tisíc, výdaje za podnájem, stravu, dojízdnost, nezbytnosti, splácení rodinné půjčky. Zbyde cca 15-16 tisíc. Za rok takto můžeme našetřit třeba 200 tisíc, ale nikdy neušetříte celou částku - rozbije se auto, něco v domácnosti, úraz atd.
2. Banka půjčuje 80%, nebo i 90% + ručení další nemovitostí = nemáme. Potřebujeme mít našetřeno 20% z celkové hypotéky. Takže když nejlevnější byt u nás stojí 4 miliony, potřebuji milion = nemám.
3.Praha a její blízké okolí.
tak holt nebudeš bydlet v Praze...já nechápu co tam ty lidi furt tlačí...přelidněný, drahý město...najděte si byt někde v paneláku za 1,5mega...a buď rád...
Třeba to, že jsme se tu narodili, máme tu celou rodinu, práci a všechno? Ať se dívám na jakákoliv velká města, ceny jsou úplně stejné a byt za milion a půl neseženete. Každý si myslí jak ano, ale ne. Už se v tom pár let pohybujeme...
hele...máš několik možností...
1) bydlet tam kde bydlíš a být rád, že jsi rád...
2) vyměnit práci, abyste vydělávali víc
3) změnit město a najít si levnější bydlení
nevím co čekáš za další rady...jako aby 2 lidi dohromady vydělávali v Praze 34tis čistého...to je s prominutím hodně smutný...
Ano - další z aspektů - "rozbije se auto". V Praze a okolí, kde je veřejná doprava naprosto luxusní je jistě nezbytností držet si auto. Za dnešních dní pokud možno každý svoje. Přes to nejede vlak. Pak se nedivte, když nemáte jasno, co vlastně chcete. Respektive máte jasno, že chcete vše a hned, ale nevyděláte na to.
Co je to za město tam "u vás, kde nejlevnější byt stojí 4 miliony"? Já kouknu na první dobrou na sReality pro orientaci a byty 3+1 na Černém Mostě začínají na 2,3M. Hned jeden z prvních je 4+1 106m2 za 2.350.000
To je blbě napsaný inzerát. Bude to 2,5 mega + nesplacená anuita (tipuju minimálně tak 4 mega). A o družstevním nemá cenu uvažovat - protože nedostanou hypo.
Přidej si do filtr ("osobní vlastnictví") - jinak na hypo nedosáhnou. A pod 4,5 mega za 60m2 to nejde ... sreality.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.