Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předělání štípačky na dřevo na nožní ovládání

Od: zamecnik odpovědí: 13 změna:

Prosím kdo by poradil,nebo zaslal návod na předělání ovládání štípačky z ručního-na nožní.Je to Mauntfield-Powerlog 8t.- Rok-2018.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Na toto netřeba návodu. To každej šikovnej bastlíř lehce vyřeší.
Ovšem, ač se to nezdá, touto "úpravou" se z vcelku normálního stroje stane vcelku nebezpečná zbraň. Než se naděješ, tak v lepším případě to bude za pár prstů, v horším klidně celá ruka.
zamecnik
hodnocení

Prosím bez komentářů o bezpečnosti-děkuji.

Návod na to asi nikdo nemá. Tohle každej bastlí podle svých možností, vybavení a schopností.

Takže taky to nějak zkus zbastlit.

Ovšem pak si nestěžuj, že ti chybí kus člověka a že ti doktoři ve Vysokým nad Jizerou zašili ruku do břicha. Nebyl by jsi zdaleka první.

hodnocení

7x

Já bych ti poradil, abys to předělání ještě promyslel.

Když budeš štípačku ovládat nahou, tak co máš v plánu dělat s rukama - dokud je ještě máš?

Já jsem si nedávno zmáčknul palec na vlastnoručně postavené štípačce a jsem rád, že jsem ji ovládal rukou, takže jsem ještě stačil páku pustit. Při ovládání nohou bych neměl cit pro nastavení rozvaděče.

A výrobce také musí dodržovat určité předpisy, právě proto, aby lidé co budou ovládat štípačku nožním pedálem nestrkali ruce do nebezpečného prostoru. Proto je pro výrobce nejlepší, když držíš oběma rukama ovládací páky a nemáš tak volné ruce tam, kde nepatří.

hodnocení

4x

Každý šikula si poradí, šikovnější šikula to ale neudělá, páč ví, proč se to nedělá.

dalibor
Zdravím i já bych měl zájem o předělání na nožní pedál.

A co Vám v tom brání:

drumex
hodnocení

0x
Pracuji v kamenolomu kde se štípou dlažební kostky na štipacce s nožní šlapkou a rychlostí asi trojnásobnou.
Za směnu cca 8-10 tun a úrazů minimálně.
Nejlepší řešení je šlapka a kus bovdenu a téměř bez zásahu do konstrukce štípačky
Pokud máte zájem o podrobnosti ozvěte se.
Předěláno ke spokojenosti majitelů několik štípaček.
Toto ale je poměrně bezpečné pouze za předpokladu, že je vše umístěno v optimální poloze, pevně zafixováno, pracoviště uklizené a obsluha nerozptylovaná. U štípačky kamene se vám také asi nestane, že by špalek zůstal zapíchnutý na klínu a vy s tím musel zápasit.
irko

Taky nad tím přemýšlím ,jelikož po poruše rozvaděče jsem sehnal jiný trochu širší a delší funkční akorát nesedí na ruční ovládání. Proto nožní ovládání .

renata
Dobrý den, je možno vás požádat o radu jak předělat štípačku na nožní ovládání? Děkuji

drumex
hodnocení

0x
Těm kteří se boji o vlastní bezpečnost doporučuji dřevo koupit již naštípané a nařezané.
Práce se sekerou a pilou je proti štipacce s nožním ovládáním vražedná kombinace.

Při práci se sekyrou nebo pilou můžeš použít oděv, který pila neprořízne. Stejně tak pořádnou pracovní obuv.

Když ale dáš prst do štípačky, tak to ho stroj rozmačká.

A úplně stejně to dopadne na tom štípacím stroji na žulové kostky. Tam když necháš prst, tak to hydraulika taky nepozná a prst ti rozmačká. Pouze to bude trvat kratší dobu, protože štípačka na kámen je rychlejší.

A u štípačky na dřevo je velké nebezpečí v napružení dřeva, které nechce prasknout. Když se dřevo napruží a pak praskne, tak letí jeden nebo obě části špalku do strany. A pokud tam někdo stojí (většinou pomocník), tak to může ošklivě ublížit. Ten kdo strojí u štípačky a ovládá ji, tak většinou pozná jestli dřevo praská nebo nepraská a toho to většinou netrefí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]