Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyčistit strašně zašpiněné dřevěné prahy?

Od: katka111 odpovědí: 21 změna:

Dobrý den,

ráda bych poprosila o radu zkušené hospodyně (anebo i kutily :) ), kteří si ví rady s domácností. Uklízím po původních majitelích mého nového bytu a absolutně netuším, jak vyčistit dřevěné prahy. Jsou úplně černé od špíny, je tam silný nános, ti lidi si snad nikdy neočistili boty... :) Snad byly kdysi lakované, ale teď je tam toho laku docela málo. Voda moc nepomáhá, rýžový kartáč taky není moc efektivní... Neexistuje nějaký přípravek k rozpuštění takové hrůzy, ale aby nepoškodil prahy? Moc děkuji za každou radu.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud chcete mermomocí zachovat původní prahy, tak jedině důkladně přebrousit kvalitní bruskou, nebo lépe přehoblovat. Ručně to snad ani nezkoušejte. Ta špína není jen na povrchu, je zažraná hluboko do dřeva. Jednodušší je výměna za nové.

hodnocení

3x
Pokud tam již není žádný lak, tak už voda nepomůže.
Jediný co pomůže, je prahy odšroubovat a u truhláře ohoblovat, přebrousit a nalakovat. Když si to vše spočítáš, vyjdou levněji nové prahy. Nejlépe dubové, ovšem v obchodech jsou v drtivý většině bukový.
Ovšem pokud jsou dobře udělaný podlahy, tak bych prahy odšrouboval a nový už nedával.

111®
hodnocení

2x

než se dřít, koupil bych nové...

id
hodnocení

2x

Nahrubo očistit, osmirkovat a natřít třeba hnědou barvou za předpokladu, že futra jsou také hnědé.

hodnocení

2x

Nový práh stojí necelou stovku a lak ve spreji asi 60, práh seříznout na délku podle starého, 3-4x stříknout nitrolakem, nebylo by to to jednodušší řešení? Tak jsem to vyřešil u vstupních dveří do bytu v paneláku.

oldo
hodnocení

2x

Nečistota není ve dřevě nikdy hluboko,není to možné.Zadejte si do vyhledávače "cidlina nebo truhlářská škrabka"at víte jak to vypadá.Lze použít i vhodný starý nůž a škrábat tak,aby byl přibližně kolmo ke dřevu.Je to trochu pracné,ale většinou to jde překvapivě dobře,bez demontáže,prachu a hluku.Po odstranění znečištěné vrstvy .přebrušte brusným papírem a nalakujte TVRDÝM lakem.Mně se ovětčil klasický epoxidový.Prahy se vám už špinit nebudou a bude vidět kresba dřeva.Je pravda,že se mi už stalo, že pomohlo jen přebroušení,na hoblovku bych staré prahy nedal,ale škrabka za zkoušku to stojí.

vilik*
hodnocení

1x
Smirkovým papírem nebo plátnem.
Nejlépe na dřevěné destičce nebo špalíku, pokud nemáte brusku.
Dělat to ručně, to na tom nechá ruce.

hodnocení

0x

Co je to za logiku: přípravek na rozpuštění špíny aby nepoškodil prahy?

Buď se chceš špíny zbavit a prostě to budeš zkoušet všemi možnými způsoby nebo si jednoduše koupíš nové prahy.

Můžeš zkusit tekutou solvínu a kartáč. Můžeš to zkusit oškrábat špachtlí. Můžeš zkusit hadru a technický benzín. Můžeš to zkusit nahřát třeba fénem. Ale na konci těchto pokusů vždycky dojdeš k tomu, že prahy demontuješ obrousíš na čisté dřevo a znovu nalakuješ.

Ta nečistota určitě jde něčím rozpousit. Problém je, pokud se ta rozpuštěná nečistota bude vsakovat do dřeva prahu. To pak už ani broušením nemusí jít odstranit a pak už jedině nové prahy.

figurek*
hodnocení

0x

vibrační bruskou půjčenou v půjčovně nářadí.

Jestli rekonstruujete byt, pak si ji kupte. Je to užitečná věc, dobře se s ní dělá a holky ji mají rády.

Můžu Vás ujistit, že touhle bruskou dubový ani bukový práh dostatečně neobrousíte (vlastní zkušenost).

Vibrační brusku ne. Když už, tak excentrickou brusku. Ale stejně to je příšerná práce.
naradibosch.com/...
figurek*

a já vás můžu ujistit, že přesně touto bruskou úspěšně obrousila prahy moje žena.

senior
hodnocení

0x

Já jsem si doma prahy smirkovala, nebyly až tak zašpiněné, ale chtěla jsem je nalakovat.

Pokud jsou z tvrdého dřeva, necháte na tom ruce, tak nevím, jak jste zdatná. Existují na smirgl držáky. stavbadilna.cz/...

Ten práh po obroušení je jak nový, paráda. Takže, jak jsou široké a dlouhé a jestli hodně, tak ta bruska bude lepší.

I když broušením odstraníte kus dřeva, tak na tom prahu to nebude ani znát, tvrdé dřevo do sebe tolik nanasákne.

Pokud je práh z měkkého /bývávalo ve starých bytech, tak je možné, že je tam už vyšlapaná prohlubeň.

To by chtělo potom výměnu, anebo hoblík /tedy truhláře/.

Potom ještě existují podlaháři, kteří mají profi stroje a práh Vám pěkně obrousí i nalakují, ale zaplatíte si za to dost.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud se na práh,zejména na vstupní dveře,přilepí pruh koberce,získáme těsnost pode dveřmi a dveře při zavření nebouchají.vzhledově si to můžeme přizpůsobit svému vkusu.

JABRAKA

14.09.20 16:29

*blee*

katka111
hodnocení

Chtěla bych všem moc poděkovat. :) Něco pustilo, ale opravdu to není ideální stav, takže asi opravdu zkusím brusku anebo zkrátka nové, no... Akorát jak se člověk vydal z peněz při nákupu bytu a vybavení, tak počítám každou korunu. Takže možná fakt jen bruska a pak tmavá barva... :)

Tak když to obroušení nebude stačit, tak ještě můžeš vzít ocelový kartáč do ruky nebo kruhový ocelový kartáč do vrtačky a odřít to pomocí těch drátků do hloubky.

111®

práh stojí kolem 100,-, bruska minimálně 400,- ,za to jsou prahy 4

pet32
hodnocení

0x

Hoblík a ohoblovat, nalakovat, koupit nové.

hodnocení

0x

Také jsem to řešil.

Nakonec jsem to natřel lazurovacím lakem na tmavo a je klid.Sice to není tak hezké a je pryč kresba dřeva.Ale už se to nezašpiní.Samo za předpokladu,že i zárubně byly natřené na tmavo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]