Ahoj, potřeboval bych se poradit, jakým způsobem nejlépe opravit hlubokou prasklinu ve zdi. Bydlíme v domě, který je "slepený" ze dvou částí. Nejdříve byla postavena polovina domu, ke které se po letech přistavěla další část. A právě v tomto místě vzniká svislá trhlina. Není sice příliš široká, ale je hodně hluboká. Nevím totiž, jestli jsou jednotlivé části domu k sobě jen přilepeny, nebo jsou alespoň cihlami "provázány". Nejsem sice zedník, ale co jsem tak četl, měly by se jednotlivé zdi spolu provázat, nikoliv jen přilepit k sobě. Chci trhlinu zabezpečit proti vnikání vody (když třeba silně prší a vítr žene vodu na zeď). Stačí, když třeba natlačím akrylový tmel do hloubky, kam až to půjde nebo by bylo lepší např. vsunout do trhliny trubičku, co je na polyuretanové pěně a nejdříve do trhliny dostat co nejvíce pěny a následně teprve potom zeď zapravit? Je mi jasné, že tímto nezabráním dalšímu rozšiřování praskliny, jedná se mi jen o opravu proti zatékání vody. Děkuji za Vaše rady.
Ano a zkoumat též jak je druhá půlka založena. Má společný základ, nebo je to oddilatované? Střecha obou částí je společná? A řada dalších věcí ke zjištění, než přikročíte k řešení čím zapravit trhlinu. Tím se zabývejte až nakonec.Určitě by se hodilo foto.
Možnosti zaporavení takovéto trhliny jsou různé.Asi nejjednodušší je trhlinu úpo vyčištění od drti a prachu (vysavač) zapěnit PUR pěnou.Nemám li pěnu,stačí nařezat proužky polystyrenu a napěchovat je dovnitř.Nakonec zakrýt akryltmelem.Na různých místech jsem takové opravy s úspěchem aplikoval,ani jsem se tak nedíval ale věřím že to už 15 let drží.
Asi bych vyfoukal prach případně vykropil a do spáry pak natlačil chemickou kotvu (nebo skrze cenu pak jen stavební flexilepidlo) .na závěr pak finálním úprava dle okolní omítky-fasády.
Ještě pak na závěr sádrový terč pro kontrolu (ne) zvětšování praskliny.
Trhlinu jsem samozřejmě vyčistil. Nejdříve dlouhou špachtlí, potom ji vysál, vyfoukal a znovu vysál. Chtěl jsem ji zatěsnit akrylovým tmelem. Ten jsem chtěl nacpat co nejhlouběji, takže výsledek je takový, že na 30cm trhliny jsem spotřeboval dvě tuby tmelu. Proto mě napadla ta varianta s PUR pěnou. Jen bych se chtěl ještě poradit: trhlina je samozřejmě skoro po celé výšce domu (začíná asi 50cm nad zemí a končí, až pod střechou). Je lepší v tomto případě zapěňovat PUR pěnou od spodu nahoru nebo obráceně?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.