Tato izolace sede barvy je v zahradni chatce zhruba z 80. let. Rad bych vedel jestli to je azbest pripadne co to je a jak s tim nakladat. Pri manipulaci z toho pak picha kuze. Ma to asi 2-3 cm sirku.
Jedná se o lignátovou desku, jde o směs buničiny, portlandského cementu, vodního skla , vápna a vláken. Dříve se azbest skutečně přidával do těchto desek . Uvolněná vlákna mohou opravdu způsobit dráždění na plicích. Později se osinek nahradil skelnými vlákny.Ty se zase zapichují do rukou. Pro zjištění, zda-li se jedná o zdravotně závadný osinek se provádí materiálová analýza. Likvidací se zabývají specializované firmy.
sweater
Toto vypada ono. jen tedy musim zjistit jestli je to ten stary typ s azbestem.
Ano, zrejme to bude azbest. Liividace spacializovanou firmou, pokud toho je mene, tak respirator, rukavice a davejte to do plastoveho pytle. Odvezte to do sberneho dvora. Podrobne info zde bozpinfo.cz/...
Já vidím,že ten úlomek má na šířku cca30cm,na délku cca15cm a tlouštka je cca2cm. Jinak pokud je to opravdu azbest tak si na likvidaci připravte pěkných pár tisíc možná i přes stotisíc !Pže Vás píchá kůže jak píšete tak to asi ale s azbestem nebude ten nepíchá.
PS pak sem napište kolik jste za likvidaci odborné firmě zaplatil,tedy pokud neporušíte zákon o... a vvykopete na zahradě dostatečně velkou jámu do které uklidíte ulomky těch desek.ale je to proptizákonné a nesmáte být při tom ukládání viděn!
Neviem, čo všetko sa pod tou značkou vyrábalo, ja si pamätám len pórobetónové panely - na tie je to príliš chlpaté a kotvenie vrutami v rohoch mi tiež nesedí.
Diky moc za pomoc, zkusim to podpalit a uvidime. Ale lamal jsem to tam asi 2x a sice to zjevne neprasilo, ale par dnu me z toho tlacilo na plicich. Rikal jsem si, ze napr lisovany papir neudela?
Vypada, ze to na prasek rozdrobit lze. Take prikladam foto jak to horelo, asi po 15 minutach to bylo jen hodne zacouzene a pak to strasne salalo. Prijde mi to jak material, kterym se vykladaj pece. Vas nazory? Jinak jeste jednou diky vsem.
Na obyčejné stavební desky se většinou asbestem neplýtvalo.Byl dost drahý,takže pokud se desky nepoužívaly na ochranu proti ohni,nebo elektrické izolace,použila se spíše skleněná stříž.Ve spojení s papírem to asbest nebude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.