Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pod omítku dát jen žíly L, N, PE, mohu?

Od: radkom odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

potřebuji posunout světlo na chodbě na schodišti, které je betónové a omítka zde dosahuje sotva 3-4mm. Chci tam vložit CYKY kabel s průřezem 1,5mm2. V rámci slabé omítky budu muset použít pouze žíly bez vnějšího černého obalu.

Problém v tom příliš nevidím, zvláště, když je to strop a drát bez vnějšího obalu by vadit neměl. Ale radši se zeptám.

IMHO ... kabel CYKYLo se tam vleze tak tak, ale vytvořím tam malinký hrbol, což nechci.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Jen vodiče pod omítku nelze! Jen do lišt. Vždy musí být dvojitá izolace. Takže CYKYlo.

olinl

Jen doplním, že "zelenožlutý drát" určený k ochrannému pospojení se pod omítkou s jednoduchou izolací "táhnout" může.

To sice muze ale az od urciteho prurezu.

hodnocení

3x

Já jsem pro CYKYLo a malou bouličku, kterou si nikdo časem nevšimne.

doplněno 10.09.20 14:50:

Jsem rád, že jste se rozhodl pro jistotu.

radkom
hodnocení

Taky to tak vidím. Zeptat jsem se musel. Jdeme do instalace CYKYLo :)

Rozumné rozhodnutí. Někdy vidím dotaz s navrhovaným řešením, 11 z deseti diskutujících radí jiné řešení, ale zadavatel dotatu si pořád hájí "své" řešení a chce jej "posvětit".

hodnocení

3x
Kabel musí mít dvojitou izolaci, což bohužel samotné žíly nesplňují. Taky bych to viděl spíše na cykylo a bouličku roztáhnout "do ztracena".
Mrkněte ještě na cykylo od různých výrobců, můžou se tloušťkou trochu lišit ;)
radkom
hodnocení

Právě jsem našel ideální CYKYLo a hned objednal. Prvořadá je bezpečnost, tak že i když mně tam vznikne boulička, zkusím to zapravit do ztracena.

Moc děkuji všem za poradu :)

hodnocení

3x
A je velky problem vzit diamant a vybrousit drazku?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]