Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závada na stoupačkách, vzniklá škoda

Od: adam* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

bydlím v domě, je zde 5 vchodů, každý po 7 bytech, celkově tedy 35 bytů v osobním vlastnictví, dům spravuje firma Bytes Tábor. Před nedávnem začal u mého bytu propouštět kohout ve stoupačkách na studené vodě a vytopilo to 2 spodní byty + sklepy. Včera na mě přišel soused se soupisem částek a chtěl po mě proplatit škodu. Zaplacení jsem odmítl, jelikož závada se nestala u mě, ale na stoupačkách, které nejsou moje. Žiju v tom, že moje je to až za vodoměrem (poměrové měřidlo, hlavní na patě domu) . Jak to tedy je? Abych příště netvrdil něco co není pravda.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

4x

Ano, k šípku jste ho poslal správně. Stupačky jsou společné a Vaše je to až za prvním ventilem tzn. správně až za vodoměrem...Opravu a náklady uhradí společenství vlastníku nebo bytové družstvo. Vy neplaťte nic a nenechte se zvyklat...Jo, kdyby Vám vytekla pračka a vytopila souseda, tak to je jiná. To je Váš problém. Takto však ne

Stoupačky jsou od termínu "stoupací vedení". Stupačky používali elektrikáři k lezení na sloupy, nebo třeba dendrologové kteří lezou na stromy.

krtek6

my na Hané máme i stupačky i stoupačky pro trubky

hodnocení

3x

Pravdu naleznete v Prohlášení vlastníka, ale velmi pravděpodobně ta poruchová část rozvodu patří "baráku". SVJ nebo družstvu nebo co tam máte. Jak píší kolegové výše.

hodnocení

2x
Tvoje to je až za hlavním ventilem
Ten ventil patří k hlavnímu vedení vody tudíš škoda se hradí z fondu oprav
Nedavno sem si ty ventily měnil a vše mi bylo proplaceno z fondu oprav

jabraka*
hodnocení

2x

Celý otopný systém je společné vlastnictví.Proto i opravy na něm opravuje správce domu .Platí se to z fondu oprav.

JABRAKA

asd1

Akorát že to je na vodě *smich*

Tipuju dohady čí je ten ventil.. Stoupačka je společná, jestli je ventil ještě součást stoupaček nebo už odbočky je otázka...

Jabraka, čo rada to perla. ;)

A přesto ohodnoceno :)

Asi hodnotil stejný "exot".

hodnocení

0x
Podle mne, je vaše část nikoliv až od vodoměru, ale již od uzavíracího ventilu včetně. Nicméně jistě jste pojištěn s škodu tudíž nezaplatíte Vy, nýbrž pojišťovna.

hodnocení

0x

Záleží co přesně je napsáno v prohlášení vlastníka. Obecně vzato je ventil už váš, jelikož už se nejdná o stoupačku ale horizontální vedení. Nadruhou stranu je před vodoměrem a je to strana před plombou do které by jste bez vědomí SVJ vůbec zasahovat neměl. Je to jako s vodoměrem je taky váš ale manipulovat s ním nesmíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]