Nejste přihlášen/a.
Sháním pronájem bytu a momentálně jsem narazil na něco co mě trochu překvapilo. Věděl jsem "nějak" že to exituje ale nájem jsou teď nějakou dobu nehledal takže jsem na to "pozapoměl" a byl poněkud "překvapen" (spíše nemile).
Jednak mi realitní makléř při prohlídce bytu na mou otázku odpověděl, že nájemní smlouvu předem neposílá (abych si ji mohl v klidu doma přečíst) a že přečíst si ji budu moci až před podpisem někde u nich v kanceláři. Už jsem se s tímto kdysi setkal (roky dozadu), chlap teď (jako baba roky předtím) mi defakto řekli, že se jim stalo, že to kdysi posílali a pak to někdo používal "pro svoji" potřebu (jako další realiták asi)... A že s tím měli náklady oni sami (a teď toho někdo jiný zdarma využívá- tak jsem to pochopil). Baba mi před rokama řekla to stejné defakto, slovy: "..že je to součásti jejich "Know how" "- doteď z toho mám legraci... Blbá nájemní smlouva, co může stát tak max 10 K Kč u právníka, je jejich "know how" kterou mají strach aby nezratily... LOL Mě to už tenkrát (jako teď znovu) přišlo jako strašná blbost a jen výmluva pro nějaký jiný důvod... (něco ve smlouvě není úplně dobré a oni nechtějí aby si to klient doma v klidu nastudoval a zjistil)... Je to jen moje paranoia nebo je to legitimní důvod proč neposkytnout nájemní smlouv ke klidnému přečtení doma předem...? Podotýkám taky že ve (více) jiných případech mi jiní makléři v pohodě nájemní smlouvu předem na mail bezproblémů poslali... Tito dva odmítly (a možná ještě někdo jiný někdy někde odmítl ale už si neamatuju)... Je to divné a mám čekat "zradu" nebo to divné není- taková "hloupá výmluva" pro neposkytnutí nájemní smlouvy předem?
Druhý dotaz - Ve smlouvě říkal (na moji otázku jestli tam není teda nějaký problém) že tam mají jen povinost nájemce sjednat si pojištění (z "nestandardnějších" prvků smlouvy). Předpokládám že jde jen o pojištění odpovědnosti? Pojištění nemovitosti snad má majitel bytu sám sjednáno a jestli si udělám pojistění domácnosti na vlastní věci co budu mít v bytě je snad jen na mě. Takže tím "pojištěním" realiták myslel jen "pojištění odpovědnosti" s plněním pro 3 . stranu (kdybych třeba omylem vytopil sousedy). A toto pojištění pak stojí jen okolo cca 100 Kč měsíčně navíc. Správně?
(Byt je nevybaven, jen kuchynská linka a sporák)
Že byste mohl smlouvu zneužít a vydávat jí za vlastní je sice pravda, ale to můžete klidně udělat i se smlouvou podepsanou, takže tenhle argument neberu. Je to každopádně podezřelé a dával bych si dobrý pozor. Osobně bych takového pronajímatele poslal někam. Já dávám návrh smlouvy potenciálním nájemcům k dispozici minimálně pár dní dopředu a trvám na tom, že si jí mají doma v klidu přečíst, případně udělat poznámky, co by chtěli zmněnit. Podle toho doplněného návrhu pak upravím originál smlouvy, který jim dám teprve po opětném přečtení podepsat. Nikdo tak nemůže tvrdit, že ve smlouvě něco přehlédl, nebo je jinak.
"Blbá nájemní smlouva, co může stát tak max 10 K Kč u právníka..."
Tak to byste si musel hodně připlatit. Řekl bych, že Vám tam chybí pár nul.
jsou to pacienti...asi bych se začal smát...nedávno na mě zkoušel něco podobného borec v autobazaru když jsem chtěl vidět techničák od auta...argumentoval GDPR...na to jsem mu odpověděl, že majitel jsou stejně oni a nejsou tam žádné jiné údaje, než ty které si dokážu přečíst volně na internetu, takže jaký gdpr je ftipný...a za další může ty údaje zakrýt a mít to třeba oskenované...
musíš mít pojištění domácnosti... nemovitost má majitel...nemovitost je hrubá stavba...domácnost je vybavení
No podle mě nemusím mít pojištění domácnosti... (majitel tam nemá žádná vlastní věci, jen kuchnyskou linku a sporák, jinak je bytz nevybaven)...A jestli se mi tam zničí vlastní vybavení bytu co si koupím je muj problém ne.,..? Takže tím "pojištěním" realiták asi myslel pojištění "odpovědnosti" ne?
absolutně nemáš páru asi jako dalších 99% lidí jak funguje pojištění domácnosti. To, že je byt prázdný a majitel tam nic nenechal, ještě nic neznamená. Pojištění domácnosti je proto, aby ty tvoje věci co tam budeš mít nepoškodili majetek cizích.Tzn. Aby zapnutý šporák nezpůsobil požár, aby ti pračka nevytopila souseda nebo aby ti tvoje televize nebo jiný elektrický spotřebič nepojebal elektriku. To, že se svoje věci zničíš je každýmu jedno.
Pojištění odpovědnosti máš do práce, abys svou blbostí nezpůsobil zaměstnavateli škodu.
krtek6 - mýlíte se. To, co popisujete není pojištění domácnosti, ale "pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu na majetku druhé osobě". Je to podobné, jako poinné ručení u auta (škoda způsobená mým autem na autě někoho jiného) a pojištění mého vlastního auta (pojišťovna platí za škodu na mém autě).
Vaše poslední věta neplatí jen v zaměstnání, ale i v domácnosti a dokonce leckde jinde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.