Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Gyros

Od: kaii odpovědí: 4 změna:
Jak pripravit gyros?Jak napichat gyros?

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

miljan*
hodnocení

0x
GYROS
Recept č.110
Příjemná řecká směs drceného koření. Obsahuje hlavně vločky sladkých i pálivých paprik, rozmarýn, bazalku, cibuli, česnek, petržel, chilli, krystalky mořské soli a další složky.
Je určena k nakládání masa na rožnění (Gyros), ale má široké použití: do mletých mas, na skopové, kuře, králíka, na minutky. Zvlášť chutná v salátech z čerstvé zeleniny (pekingské zelí, rajčata), v leču a podobných zeleninových směsích, také se používá do omáček, na špagety, na pizzu apod.
Přestože málokdo vlastní doma gril na gyros, můžeme si udělat velice dobrý gyros i na pánvi dle následujícího originálního řeckého receptu:
DOMÁCÍ KUŘECÍ GYROS Z KRÉTY
Nejdříve si musíme připravit studenou omáčku tzatziky. Nahrubo nastrouhanou okurku zbavíme přes sítko přebytečné vody, aby tzatziky byly co nejhustší. Přidáme jogurt nebo kysanou smetanu, dva stroužky rozmačkaného česneku, rovnou lžičku koření „Tzatziky“ a půl lžičky olivového oleje. Vše promícháme a dáme do lednice minimálně na 1 hodinu vychladit.Očištěná kuřecí prsíčka nakrájíme na menší kousky, promícháme s jednou vrchovatou lžičkou koření „Gyros“, lžičkou soli a lžící oleje. Necháme půl hodiny marinovat.Na pánvičku dáme 4 polévkové lžíce oleje a necháme ho rozpálit. Naložené kousky pak zprudka opékáme a neustále promícháváme až krásně zrůžoví. Maso nám může pustit šťávu, která se ale po chvíli odpaří.Hotový gyros podáváme posypaný cibulkou pokrájenou na velmi tenké plátky a s vychlazenou omáčkou tzatziky. Nejvhodnější přílohou je pečivo, např. pita, gyros pečivo apod. Můžeme také podávat v rozkrojeném nebo vydlabaném pečivu zalitém tzatzikami.
Použité suroviny na 4 porce:
750 g kuřecích prsou2 cibulesměs koření „Gyros“olivový olej (lze nahradit rostlinným olejem)sůl
Na tzatziky:
500 ml hustého přírodního jogurtu nebo kysané smetany1/2 salátové okurkysměs koření „Tzatziky“2 stroužky česnekuolivový olej
Přílohy:
pečivo, pita, gyros pečivo
Dobrou chuť přejí zaměstnanci prodejny"Koření od Antonína"
NAVRCHOLU.cz

 

miljan*
hodnocení

0x
Brambory omyjeme a zhruba 10 minut povaříme ve vodě. Řízky omyjeme, osušíme ubrouskem a nakrájíme na tenké proužky. Promícháme je s kořením na gyros a 2 lžícemi oleje. Papriky, naťové cibulky a rajčata očistíme a omyjeme. Lusky paprik nakrájíme na kostičky, cibulky na hrubší kolečka a rajčata na osminy.Brambory slijeme, oloupeme a ve 2 lžících horkého oleje orestujeme asi pět minut dozlatova. Osolíme, opepříme a vyjmeme. Do pánve dáme připravené maso, které asi 5 minut opékáme. Přidáme papriky, cibuli a asi 3 minuty podusíme. Pakvložíme rajčata a necháme prohřát 1 minutu. Osolíme a opepříme. Zakysanou smetanu promícháme s prolisovaným česnekem. Na pánev ke gyrosu přidáme brambory a na povrchu polijeme česnekovou zakysanou smetanou a ozdobíme čerstvým tymiánem.
Autor: Iva Hribalova
Ingredience:
česnek 1 stroužek
olej 4 lžíce
sůl
rajčata 2 ks
zakysaná smetana 150 g
naťové cibulky 1 svazeček
žlutá paprika 2 ks
černý pepř
brambory malé salátové 600 g
vepřové řízky 4 ks
koření na gyros 1 lžíce
čertsvý tymián na ozdobení
uložit recept do svě kuchařky(jen pro přihlášené)

 

miljan*
hodnocení

0x
Suroviny:
* 150-200g mletého masa
* sůl, pepř, koření Gyros
* rajče, paprika, salát. okurka, cibule
* kysaná smetana, bílý jogurt
* koření Zziky, nebo Bylinkové máslo
* Pita chleba - placky
Mleté maso smícháme se solí, pepřem, Gyros kořením a nasucho opečeme na pánvi.
Zeleninu pokrájíme na kousky. Pita chleba nařízneme aby vznikla kapsa a mírně nahřejeme v mikrovlnné troubě. Naplníme masem a pokrájenou zeleninou. Navrch polejeme omáčkou, kterou připravíme smícháním zakysané smetany, jogurtu a kořením Zaziky.
Váš názor:

 

miljan*
hodnocení

0x
Potkal jsem takovou chytrou mašinku, moc se mi líbila a proto jsem ji musel koupit. A když je na mlejně, tak se musí používat. Tak tedy, mám rád grilované, moji přátelé také, venku to nejde a doma pouze úsporně. Proto mašinka.
Jako první ňamůtku udělám Gyros, ovšem ne takový, který je nabízen v restauracích na pánvi.
Gyros lze dělat vlastně ze všech druhů mas, kuřecí, vepřové a jehněčí, méně z hovězího.
Při přípravě gyrosu jsou důležité dvě věci, které jsem vymangelil z jednoho starého řeka v Hamburku a já to tajemství vykecám: 1. cibuli na marinování důkladně rozmixovanou, 2. bobkový list - taktéž rozmixovat - rozdrtit nebo umlýt. Upozorňuji bez těchto dvou chuťovůní je gyros fádní a česky hospodský.
Maso na gyros je dobré marinovat alespoň 12 hodin v ledničce nebo v chladu. Zvolené maso nakrájím na tenké plátky přiměřené k otočnému talířku gyroso-strojku. Čekám-li dámskou společnost - tak kuřecí, a mají-li přijít chlapi tak jehněčí. Vepřové také není k zahození, ale musí se více kořenit.
Nakrájené maso kořením podle chuti bazalkou méně, oregánem - pro dobrou mysl hodně, pepř, sůl a hlavně mixovanou cibuli a drcenomletý bobkový list. Takto kořeněné maso uložím do kameninové nádoby (je nejlepší) a nechám 8 - 12 hodin marinovat.
Před grilováním maso pečlivě navléknu na jehlici a na vrcholek masa neškodí přidat plátek nebo dva dobrého uzeného špeku. Lepší je ale vydlabaná cibule, naplněná soleným máslem, které při grilování stéká po masíčku. A je to.
Zaziky jistě znáte a nebo dochucený bílý jogurt s trochou česneku, salátové okurky, pepřem a solí. Neškodí přidat něco mletého nebo drceného bobkového listu.
Dobrou chuť

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]