Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna kuchyňských obkladů a vrstvy pod nimi

Od: ondras* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

v kuchyni jsme se vrhli do výměny kachliček.
Měl jsem za to, že obklady budou nalepeny na rovné stěně, která bude stačit po odsekání začistit a bude na ni možno nalepit obklady nové. Při odsekání starých obkladů jsme však pod nimi našli několik různých druhů "spodní vrstvy".

Jsem v řemeslných pracech naprostý lajk, nedokáži tedy přesně určit, co je to za materiály, fotografie snad napoví víc.
Část zdi je pod kachlíky pokryta nějakými "čtverečky" z materiálu, který se zdá být trochu křehčí - dobře se odsekává a odpadává, kolem vodovodu se to tváří jako malta a na druhé stěně jsem narazil na jakýsi vrstvený papír/karton, který mě vrtá hlavou nejvíce - ten se zdá pokrývat celou zeď od určitého místa.

Původně jsem myslel, jestli to na stěně s linkou nebylo kvůli srovnání nakloněné zdi oproti spodní části, ale zeď se zdá být rovná a pás podloží, který byl pod obklady nad linkou z ní jen vystupuje. Nedokáži si tedy představit důvod proč pod kachlíky ještě něco je navíc.
Oproti tomu na přilehlé zdi je zřejmě tato spodní vrsta na celé ploše, neboť plynule navazuje na vymalovanou úroveň.

Můžete mi prosím poradit, jaký je další správný postup pro dokončení výměny obkladů? Je nutno odsekat spodní vrstvu? (především ta z prvního materiálu se tváří ne úplně pevně) Nebo je vhodné dát nové obklady přímo na to, co jsme tam odkryli?
Pokud se to má odsekat i se spodní vrstvou, je potřeba tam dělat nějakou novou spodní vrstvu, nebo se to nechá nalepit na rovnou zeď, která se pod ní (alespoň doufám) nachází.
A především, jak vyřešit "papírové podloží" na přilehlé stěně - pokrývá celou stěnu od spodní části, kde jsou kachlíky až nahoru, kde je to vymalováno. Je to potřeba celé strhnout a vyřešit stěnu i s malováním tedy až ke stropu, nebo se dá papír nějakým nátěrem ošetřit a nanášet kachlíky na něj?

Díky všem zkušeným za rady,
Ondráš.

Výměna kuchyňských obkladů a vrstvy pod nimi
Výměna kuchyňských obkladů a vrstvy pod nimi #2
Výměna kuchyňských obkladů a vrstvy pod nimi #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

5x

vzhledem k tomu, že nemám rád rychlou práci "jen proto, aby to bylo" já bych odsekal vše až na cihlu bez rozdílu či přemýšlení co to je a pak nahodil znovu a celou omítku, srovnal a na to nalepil nové kachle. Zas taková plocha to není.

Souhlas s krtkem, jen bych nelepil kachle, ale obklady.

ccc*
hodnocení

1x

"Ty čtverce " je dřívější zdění tzv. na buchty. Jsou z malty , možná s trochou cementu. Já jsem ty, co nedržely vyndal, a vše zaházel maltou. Pak jsem na to už normálně přilepil dlaždičky. Drží do dneška. Pokud to chceš pořádně od podlahy, tak je všechny vyházej a pak místo nich dej maltu. A na ni dlaždice přilepit. Záleží na co si troufneš.

berger*
hodnocení

0x

Ta hobra nebo co to je - tipl bych,že ten roh kuchyně pravý úhel ani neviděl,proto obkládali na ty buchty. No a v půlce stěny jim vznikl schod a zaplácli to hobrou. Zkuste to provrtat a pokud je pod tím zeď,tak podle krtka,všechno dolů a udělat znovu,pořádně. A mmchdm,nemáte poblíž někoho,kdo tomu trochu rozumí? Ta elektrika se mi také moc nelíbí. Možná je blbá fotka,ale zdá se mi,že chcete zazdít ten káblík od světla,asi podlinky a to není moc fajn...

Vŕtať opatrne, aby ste pod tou hobrou neobjavili trubky ako minule ja...

ondras*
hodnocení

Díky všem za dosavadní odpovědi.
Co se týče elektroinstalace, tak ta jde příští týden na kompletní výměnu za měď, současné provedení za linkou v liště (viz. foto) si udělali předchozí uživatelé bytu zjevně nějak provizorně "aby to nějak fungovalo".

hodnocení

0x

Původní obklad byl,klasika na "buchty,do cca 1977-80 se jinak nedělalo,jsou to ty vedel hobry a 5 sloupců k baterii,vedlel vypínače máte buďto na lepidlo nebo na štuk s cementem stejně jako na té hobře.

Pro srovnáni je nejlepší vše osekat a nově ohodit a na nový co nejrovnější povrch pak klást obklad do lepidla.Tu část s hobrou doporučuji vyhodit-vyměnit a dozdít nebo pak sádrokarton a obložit stejně jako zbytek!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]